Niat Puasa Nazar (Lengkap) bersama dengan maksud dan prosedurnya

niat mengundi puasa

Niat puasa votive berbunyi: Nawaitu shauman Nadzri lillahi ta'ala , yang bermaksud saya bermaksud puasa votive kerana Allah Ta'ala . Secara terperinci, prosedur dan undang-undang puasa memilih akan dijelaskan dalam artikel ini.


Ringkasnya, ini bermaksud janji yang dibuat untuk mendapatkan sesuatu yang anda mahukan.

Dari segi pemahaman menurut terminologi syariah, pemungutan suara adalah ketentuan yang mewajibkan melaksanakan syariah selagi tidak wajib, seperti ketika seseorang mendapat rezeki dan berkata "Demi Allah saya harus memberikan sejumlah wang yang saya dapat". (Fiqhus Sunnah Juz III hal. 33).

Menurut istilah etimologi, sumpah adalah janji untuk melakukan sesuatu yang baik atau buruk. Apabila kita mengharapkan apa yang kita mahukan dapat direalisasikan dan dikabulkan oleh Allah dengan berjanji untuk melakukan sumpah puasa selama tiga hari setelah Allah mengabulkan apa yang kita mahukan.

Dengan nazar ini akan membuat kita lebih bersemangat, tetapi setelah mendapat apa yang kita mahukan, nazar puasa mesti dilaksanakan dengan segera.

Adalah wajar ketika kita membuat sumpah atau janji kepada Tuhan untuk mendapatkan sesuatu, adalah wajib untuk segera membayar salam ini dengan janji yang telah kita buat.

niat mengundi puasa

Sebilangan ulama berpendapat bahawa mengucapkan sumpah adalah makruh. Tidak tanpa alasan, sebilangan sarjana mengatakan ini kerana sifat manusia cenderung pelupa.

Seperti yang diriwayatkan dalam sebuah hadis.

"Nabi Muhammad sallallahu alaihi wa sallam melarang untuk mengatakan: Nazar tidak dapat menolak sesuatu sama sekali, Nazar hanya diusir dari seseorang yang bodoh (pelit)." (HR. Bukhari No. 6693)

Hadis lain juga menyatakan bahawa membuat nazar adalah makruh. Sesuai dengan hadis yang diriwayatkan dari Abu Hurairah, Rasulullah bersabda:

Sumpah yang sesungguhnya tidak menjadikan seseorang dekat dengan apa yang tidak ditentukan oleh Allah. Hasil nazar adalah apa yang ditentukan oleh Allah. Nazar hanya dikeluarkan oleh penderita. Orang yang bersumpah mengeluarkan harta yang sebenarnya tidak mahu dibelanjakannya. " (HR. Bukhari No. 6694)

Jadi, seseorang yang telah mengucapkan sumpah atau niat puasa harus segera membayar apa yang dijanjikannya kepada Allah setelah hajat mereka dikabulkan oleh Allah SWT. Ini sesuai dengan firma Allah Ta'ala mengenai nazar yang seseorang katakan,

Kemudian, biarkan mereka membuang kotoran yang ada di badan mereka dan biarkan mereka menunaikan sumpah (QS. Al Hajj: 29)

isi kandungan

  • Kafarah bernazar
  • Niat berpuasa Nazar
  • Membaca Niat Cepat Nazar
Baca juga: 50+ Nama Bayi Perempuan Muslim dan Maknanya [DIKEMASKINI]

Kafarah bernazar

Seseorang yang telah bersumpah, mereka harus membayar atau menebusnya ketika Allah SWT mengabulkan apa yang kita mahukan. Namun, jika anda tidak menebusnya, maka wajib membayar kafarah atau syarat tebusan yang lain.

Berikut adalah beberapa kafarah yang boleh ditebus ketika bersumpah

  • Menyediakan makanan kepada sepuluh orang miskin atau kurang berkemampuan
  • Membebaskan seorang hamba
  • Berikan pakaian kepada sepuluh orang miskin
  • Sekiranya anda tidak dapat melakukan tiga jenis kafarah di atas, boleh berpuasa selama tiga hari seperti yang diperintahkan oleh Allah dalam surah Al Maidah ayat 89.

Niat berpuasa Nazar

Apabila seseorang bersumpah, dia wajib membayarnya dalam kafarah atau tebusan. Kafarah berbayar kelihatan seperti yang dijelaskan sebelumnya. Sekiranya anda tidak dapat melakukan 3 jenis kafarah di atas, anda diharuskan melakukan puasa wajib selama 3 hari.

Mengundi puasa adalah sama dengan puasa Ramadan, wajib berniat untuk melakukan puasa wajib.

Melakukan ibadah puasa mesti berdasarkan niat di dalam hati agar dalam melaksanakannya kita benar-benar melakukannya semata-mata kerana Allah.

Terdapat beberapa hadis yang menyatakan sama ada sumpah dilafazkan atau tidak.

Menurut Al Mardawi, seorang ulama Habali di Al Inshaf.

" Nazar tidak sah melainkan diucapkan. Sekiranya dia berniat, tetapi dia tidak mengatakannya, sumpahnya tidak sah, tanpa ada perbezaan pendapat. "(Al Inshaf, 11/118)

Berdasarkan An Nawawi dalam syarah muhadzab

"Adakah nazar hanya berlaku dengan niat, tanpa lafaz ... (yang kuat) berdasarkan kesepakatan para sarjana pemikiran Islam, sumpah itu tidak sah kecuali diucapkan. Niat sahaja, tidak berguna (tidak dipertimbangkan). (Al Majmu 'Syarh Muhadzab, 8.451)

Dari penjelasan di atas, kita dapat menyimpulkan bahawa ketika bersumpah, mesti didahului dengan niat dan niat puasa mengundi bukan hanya di hati tetapi juga dapat dibacakan.

Baca juga: Niat puasa Shaban (lengkap) bersama dengan maksud dan prosedurnya

Membaca Niat Cepat Nazar

Berikut adalah bacaan niat puasa Nazar.

(Nawaitu shauman Nadzri lillahi ta'ala)

Maksudnya: "Saya bermaksud berpuasa demi Allah Ta'ala"

Itulah penjelasan tentang niat puasa Nazar, jika kita mempunyai niat untuk bersumpah dan ketika keinginan kita dikabulkan oleh Tuhan, kita segera membayar kafarah atau tebusan dari Nazar yang kita buat, salah satunya adalah puasa Nazar. Semoga bermanfaat!