Kesan Rumah Hijau Adalah - Pemahaman dan Penjelasan Lengkap

kesan rumah hijau

Kesan rumah hijau adalah penerangan mengenai sistem kenaikan suhu yang berlaku di rumah hijau. Sekiranya kaca dapat disamakan dengan gas-gas di atmosfera, maka rumah hijau itu dikatakan sebagai gambar bumi.

Apa yang anda bayangkan apabila anda mendengar istilah kesan rumah hijau? Secara ilmiah, kesan rumah hijau adalah panas matahari yang terperangkap di atmosfer bumi.

Ini disebabkan oleh gas di atmosfera. Jadi, mengapa ia dipanggil kesan rumah hijau? Apa yang menyebabkannya? Dan, apakah kesannya? Lihat penjelasan lengkap di bawah.

Punca Kesan Rumah Kaca Istilah

Bangunan yang mempunyai dinding dan atap yang terbuat dari kaca disebut rumah hijau. Biasanya, rumah hijau dijadikan tempat menanam tanaman, baik untuk buah-buahan, sayur-sayuran dan bunga-bungaan tertentu. Negara yang sering membina rumah hijau adalah negara yang mempunyai empat musim.

Rumah hijau diketahui mempunyai kemampuan untuk menangkap panas matahari sehingga mereka dapat memanaskan bahagian dalam bangunan walaupun pada musim sejuk.

Oleh itu, suhu tetap hangat untuk mengekalkan pertumbuhan dan perkembangan tanaman, baik siang atau malam. Dalam kes ini, kaca dapat disamakan dengan gas di atmosfera.

Maksudnya, istilah kesan rumah hijau adalah penerangan mengenai sistem kenaikan suhu yang berlaku di rumah hijau.

Sekiranya kaca dapat disamakan dengan gas-gas di atmosfera, maka rumah hijau itu dikatakan sebagai gambar bumi. Oleh itu, istilah kesan rumah hijau digunakan untuk mewakili apa yang berlaku hari ini.

kesan rumah hijau adalah

Punca Kesan Rumah Hijau

Kesan rumah hijau disebabkan oleh gas di atmosfera. Sebagai tambahan kepada karbon dioksida (CO 2 ) yang mempunyai peratusan sumbangan 9-26%, kesan ini juga disebabkan oleh gas lain, seperti wap air 36-70% (H 2 O), metana (CH 4 ) yang menyumbang 4-9 %, ozon (O 3 ) sebanyak 3-7%, Nitrous oksida (N 2 O), CFC, dan HFC.

Baca juga: Artikel 31 Paragraf 1 dan 2 UUD 1945 (Jawapan Lengkap)

Sebenarnya, dalam jumlah normal, gas yang disebutkan menyumbang kepada pemanasan bumi agar tidak terlalu sejuk.

Namun, ini berbeza apabila kepekatan gas-gas ini telah meningkat secara mendadak sejak revolusi industri. Oleh itu, jika kepekatan gas dibiarkan meningkat, suhu bumi akan menjadi lebih tinggi.

Selain daripada revolusi industri, terdapat beberapa perkara yang juga bertanggungjawab untuk meningkatkan kepekatan gas yang menyebabkan kesan rumah hijau:

  1. Pembalakan dan pembakaran hutan. Sebenarnya, pokok mampu menyerap karbon dioksida (CO 2 ) dengan baik.
  2. Penggunaan bahan bakar fosil yang membebaskan karbon dioksida (CO 2 ).
  3. Pencemaran laut menyebabkan penyerapan karbon dioksida (CO 2 ) oleh hidupan laut dikurangkan.
  4. Baja dalam industri pertanian dapat membebaskan gas Nitrous oxide (N 2 O).
  5. Lombong perlombongan dan industri yang menyumbang karbon dioksida (CO 2 ). Akhirnya, sampah isi rumah dan ternakan juga melepaskan metana (CH 4 ) dan karbon dioksida (CO 2 ).
kesan rumah hijau adalah

Kesan Rumah Kaca Sangat Berbahaya

Sebaiknya kita bergerak mengatasi masalah rumah hijau yang berbahaya. Sekiranya tidak, kesannya lebih besar dan mengancam nyawa.

  • Pertama , kesan kesan rumah hijau adalah pemanasan global. Ini mengancam seluruh ekosistem kerana kenaikan suhu bumi.
  • Kesan kedua adalah pencairan ais kutub yang juga mengancam ekosistem. Kemudian, pencairan ais ini menyebabkan permukaan laut naik, sehingga menenggelamkan kawasan yang lebih rendah.
  • Ketiga , laut akan menjadi semakin berasid kerana peningkatan kepekatan gas rumah hijau. Air laut yang berasid akan membunuh terumbu karang dan ekosistem lain.
  • Keempat , penipisan lapisan ozon menyebabkan sinar ultraviolet berbahaya sampai ke permukaan bumi.

Ini adalah penjelasan mengenai kesan rumah hijau, baik pemahamannya, sebab dan kesannya.

Kita dapat mengatasinya dengan cara mudah, seperti menjimatkan elektrik, menggunakan baja organik, menggunakan bahan bakar mesra alam, merawat sisa pertanian, dan banyak perkara lain.

Baca juga: Soalan Matematik Kelas 6 (+ Perbincangan) SD UASBN - Selesaikan

Sebabnya, kesan rumah hijau adalah masalah persekitaran yang harus dipertimbangkan.