Doa Nabi Musa: Bahasa Arab, Latin, Terjemahan dan Faedahnya

doa nabi musa

Doa Nabi Musa berbunyi "Robbis rohlii shodrii, wa yassirlii amrii, wahlul 'uqdatam mil lisaani yafqohu qoulii." Maknanya dan terjemahannya lengkap dalam artikel ini.

Nabi Musa dikenali sebagai salah seorang Nabi dan Rasulullah yang dijuluki sebagai Ulul Azmi. Nama panggilan ini diberikan kepada Nabi Musa kerana kesabarannya dalam menghadapi ujian.

Nabi Musa adalah salah seorang nabi dan utusan yang menerima wahyu kitab suci, yaitu Taurat. Dalam kisahnya, Nabi Musa melalui banyak peristiwa dalam perjalanannya untuk mendapatkan wahyu. Salah satunya adalah ketika berkhutbah di bukit Tursina.

Dalam menghadapi pelbagai peristiwa dan cobaan, Nabi Musa mengajar kita semua untuk banyak berdoa kepada Allah. Berikut adalah beberapa amalan Solat Nabi Musa yang boleh diamalkan.

Doa Nabi Musa

Menjalankan amanah sebagai Nabi dan Rasul, Nabi Musa sebenarnya berhadapan dengan Raja Firaun yang sangat keji. Sebenarnya, raja Firaun terpaksa membunuh semua bayi lelaki yang dilahirkan.

Ketika Nabi Musa diperintahkan oleh Tuhan untuk berdakwah kepada Firaun, maka Nabi Musa berdoa kepada Allah. Kita dapat menemukan doa Nabi Musa ini dalam Al-Quran Surat Thaha ayat 25 hingga 28.

doa nabi musa

رَبِّ اشْرَحْ لِي صَدْرِي وَيَسِّرْ لِي أَمْرِي وَاحْلُلْ عُقْدَةً مِنْ لِسَانِي يَفْقَهُوا قَوْلِي

"Robbis rohlii shodrii, wa yassirlii amrii, wahlul 'uqdatam mil lisaani yafqohu qoulii."

Makna:

"Ya Tuhanku, permudahkanlah dadaku, dan permudahkanlah aku untuk mengurusku, dan hilangkan kekakuan dari lidahku, sehingga mereka akan memahami kata-kataku." (QS. Thaha ayat 25-28).

Makna Doa Nabi Musa

Doa Nabi Musa di atas mempunyai beberapa makna atau makna, yaitu:

1. Memanjangkan Dada Saya

Dalam menjalankan tugasnya sebagai seorang Nabi dan Rasul, Nabi Musa meminta kepada Allah agar diberikan hati yang luas. Hati yang luas tidak mudah tercemar dengan prasangka. Oleh itu, hati akan mudah mendapat petunjuk dan petunjuk dari Allah.

2. Permudahkan saya

Ketika Nabi Musa diutus oleh Allah untuk kembali ke Mesir, ada sedikit kerisauan ketika berhadapan dengan Raja Firaun. Nabi Musa bimbang tidak akan dapat menjalankan tugas yang diperintahkan oleh Allah.

Atas sebab ini, Nabi Musa kemudian berdoa untuk kemudahan dalam semua perkara. Dia berdoa, dengan pertolongan Allah, semua urusannya akan mudah dilakukan.

3. Lepaskan kekakuan lidahku, agar kata-katanya senang difahami

Pada masa didikan Firaun, Nabi Musa adalah seorang yang sepertinya memiliki hikmat. Firaun merasakan bahawa anak lelaki yang ditafsirkan terhadapnya adalah Nabi Musa. Oleh itu, Firaun membuktikannya dengan meminta Nabi Musa untuk memilih bara atau batu permata.

Oleh Nabi Musa, arang batu itu kemudian dipilih dan dimasukkan ke dalam mulutnya. Itulah sebabnya mengapa Nabi Musa menjadi murung sehingga dia sukar berbicara.

Baca juga: Solat Keluar dan Masuk ke Masjid - SELESAI dan kebaikannya

Kekurangan ini kemudian menyebabkan Nabi Musa gelisah. Takut tidak dapat menyampaikan mesej dengan baik. Itulah sebabnya inilah salah satu permintaan dalam doa nabi Musa.

Mengamalkan Doa Nabi Musa

Sama seperti Nabi Musa yang mengerjakan solatnya pada waktu tertentu, anda juga harus melakukan perkara yang sama jika anda ingin mendapatkan kelebihan doa nabi Musa.

Berikut adalah cara-cara yang dapat digunakan dalam melaksanakan doa ini, termasuk:

1. Permudahkan Urusan

Ketika menghadapi tragedi atau perbicaraan, jangan segera mengeluh. Mungkin itu adalah ujian dari Yang Mahakuasa untuk melihat betapa kuatnya kita dalam menerima ujian.

Seperti yang diajarkan dalam doa, ketika dia mengalami kesulitan dia tidak langsung mengeluh. Namun, Nabi Musa berdoa dan meminta kepada Allah SWT agar mempermudahkan urusannya.

Doa Nabi Musa boleh diamalkan setelah setiap solat wajib atau solat sunnah. Ini kerana waktu selepas solat adalah waktu mustajab (doa yang dijawab). Sekiranya Allah SWT menghendaki, maka segala urusan akan dipermudahkan oleh-Nya.

2. Minta Pertolongan kepada Tuhan

Tempat terbaik untuk kembali ialah Allah SWT. Oleh itu, apabila anda memerlukan pertolongan, sila kembali untuk meminta pertolongan kepada-Nya. Dalam keadaan meminta pertolongan, kita dapat mempraktikkan doa Nabi Musa untuk meminta pertolongan dari Allah SWT.

3. Jadilah Penceramah yang Baik

Terdapat beberapa syarat yang kadang-kadang memerlukan menjadi penutur yang baik. Contohnya, sebagai pendakwah, jurucakap, dan sebagainya.

Penutur yang baik adalah penutur yang kata-katanya mudah difahami dan difahami oleh mereka yang mendengar. Oleh itu, doa ini dapat dipraktikkan untuk meminta Allah agar kemampuan pertuturannya dapat difahami dan difahami oleh pendengar.

Doa-doa Nabi Musa yang lain

Selain doa Nabi Musa yang dijelaskan dalam keterangan sebelumnya, ternyata terdapat banyak doa Nabi Musa yang lain yang terdapat dalam Al Quran dan Al Hadis. Berikut adalah beberapa doa Nabi Musa yang dapat diamalkan.

1. Doa untuk Pengampunan

doa nabi musa

رَبِّ إِنِّي ظَلَمْتُ نَفْسِي فَاغْفِرْ لِي فَغَفَرَ لَهُ ۚ إِنَّهُ هُوَ الْغَفُورُ الرَّحِيمُ

Makna:

"Ya Tuhan, saya sebenarnya telah menzalimi diri saya kerana itu, maafkan saya". Maka Allah mengampuninya, sesungguhnya Allah itu Maha Pengampun, lagi Maha Penyayang. " (QS. Al-Qashash Ayat 16).

Kisah di sebalik doa nabi Musa adalah kejadian pembunuhan secara tidak sengaja olehnya. Semasa dewasa, nabi Musa keluar dari istana dan pergi ke kota.

Dalam perjalanan, nabi Musa bertemu dua orang yang sedang berdebat. Satu orang adalah Bani Israel dan yang lain adalah bangsa Firaun.

Lelaki Bani Israel meminta nabi Musa untuk menolongnya. Nabi Musa kemudian memukul lelaki Firaun dan membuatnya mati.

Mengetahui hal ini, nabi Musa takut dan melarikan diri dari Mesir. Sepanjang perjalanannya, nabi Musa merasa kasihan dan tidak pernah berhenti meminta pengampunan kepada Allah.

Baca juga: Doa untuk Orang Mati (Lelaki dan Perempuan) + Makna Selesai

2. Doa untuk Menghindari Fitnah

doa nabi musa

فَقَالُوا۟ عَلَى ٱللَّهِ تَوَكَّلْنَا رَبَّنَا لَا تَجْعَلْنَا فِتْنَةً لِّلْقَوْمِ ٱلظَّٰلِمِينَ نَْ

Makna:

"Kita bertawakkal kepada Allah! Ya Tuhan kami, jangan jadikan kami sasaran fitnah bagi orang-orang yang zalim, dan selamatkanlah kami dengan rahmat-Mu dari orang-orang yang kafir. " (QS. Yunus ayat 85-86).

Doa nabi Musa diucapkan ketika dia menghadap Firaun. Seperti yang kita semua tahu, Firaun adalah raja yang sangat dzolim. Kesuciannya tidak dapat ditoleransi.

Bahkan dia menganggap dirinya raja. Nabi Musa diperintahkan untuk menghentikan kesuciannya. Namun, Firaun mempunyai banyak penyihir yang boleh menipu.

Itulah sebabnya nabi Musa berdoa agar dia dilindungi dari tipu daya orang kafir Firaun.

Anda boleh mempraktikkan doa ini ketika menghadapi ujian atau ujian. Walaupun tidak selalu dapat dihindari, setidaknya dengan doa, akan lebih mudah bagi kita untuk melalui cobaan dan penderitaan yang diberikan.

Sebenarnya, jika anda mengamalkannya secara teratur, anda dapat mengelakkan fitnah kerana anda sentiasa dalam perlindungan Allah.

3. Doa Untuk Kebaikan

doa nabi musa

رَبِّ إِنِّي لِمَا أَنْزَلْتَ إِلَيَّ مِنْ خَيْرٍ فَقِيرٌ

Makna:

"Ya Tuhan, saya sangat memerlukan sesuatu yang baik yang Engkau bawa kepada saya." (QS. Al-Qashash Ayat 24).

Doa ini dilafazkan oleh Nabi Musa ketika dalam perjalanan. Dia bertemu dengan dua penggembala wanita yang sukar memberi makan ternakan mereka.

Nabi Musa kemudian memberikan pertolongan kepada gembala wanita itu. Selepas itu, dia berdoa dengan doa seperti di atas.

Pada waktu itu, kebaikan dari Allah datang kepada Nabi Musa. Bapa dua gembala ingin menampung nabi Musa yang sedang dalam pelarian.

4. Doa Untuk Petunjuk

doa nabi musa

(21) رَبِّ نَجِّنِي مِنَ الْقَوْمِ الظَّالِمِينَ

(22) عَسَىٰ رَبِّي أَنْ يَهْدِيَنِي سَوَاءَ السَّبِيلِ

Makna:

"Ya Tuhanku, selamatkanlah aku dari orang-orang yang zalim. Semoga Tuhanku membimbingku ke jalan yang benar. " (QS. Al-Qashash Ayat 21-22).

Doa nabi Musa ini diucapkan ketika dia melarikan diri setelah pembunuhan itu. Nabi Musa meminta petunjuk kepada Allah tentang bagaimana meneruskan perjalanan.

Dalam kehidupan seharian, anda boleh menggunakan doa ini atau mempraktikkannya. Doa memohon petunjuk agar apa yang anda lakukan adalah perkara terbaik dan sentiasa mendapat keredhaan Allah.

Nabi Musa menjadi manusia yang dipilih oleh Allah dengan segenap kekuatannya. Manusia terbaik yang mendapat kebajikan dapat mendengar suara Tuhan secara langsung.

Keajaiban dan keutamaan nabi Musa, tentu saja, tidak dapat dipisahkan dari kesabaran dan kegigihannya dalam menjalankan tugas dan perintah Tuhan.

Ditambah pula dengan doa nabi Musa yang selalu menjadi kekuatan, manusia yang satu ini termasuk dalam rasul ulul azmi atau utusan dengan ketabahan yang luar biasa.


Oleh itu, tinjauan mengenai doa Nabi Musa. Semoga bermanfaat.