Pencak Silat Adalah: Sejarah, Teknik, Tendangan, Peraturan

pencak silat adalah

Pencak silat adalah permainan (kemahiran) untuk mempertahankan diri. Di mana dengan belajar bagaimana mengahwini, bagaimana menyerang, untuk membela diri.

Juga dikenali sebagai silat, pencak silat merangkumi seni pembezaan diri. Asal pencak silat itu sendiri berasal dari negara Dunia.

Walau bagaimanapun, ia terkenal di pelbagai negara Asia, seperti di Malaysia, Brunei, Filipina, Singapura dan selatan Thailand.

Tetapi jika anda pernah melihat sukan ini di negara lain, anda mungkin terkejut mengapa tidak disebut pencak silat. Ini kerana seni mempertahankan diri ini mempunyai nama yang berbeza di negara lain. Contoh:

 • Malaysia dan Singapura = Gayong dan Cekak
 • Thailand = Bersinar
 • Filipina = Pasilat

Definisi pencak silat

Pencak silat adalah permainan (kemahiran) untuk mempertahankan diri. Di mana dengan belajar bagaimana mengahwini, bagaimana menyerang, untuk membela diri.

Pergerakan pencak silat berada pada tahap tinggi di mana ia disertai oleh perasaan. Oleh itu ia dapat membuat gerakan terkawal dan berkesan dan boleh digunakan untuk pertandingan.

Perkembangan di Dunia

Sejak tahun 1948, di Indonesia, nama pencak silat digunakan. Di mana tujuan asalnya adalah untuk menyatukan semua aliran seni mempertahankan diri tradisional.

Pertama sekali nama "Pencak" digunakan di Jawa. Sekiranya nama "Silat" digunakan di semenanjung Tanah Melayu, Sumatera, dan juga Kalimantan.

Tetapi lama-kelamaan istilah pencak digunakan untuk tarikan yang lebih tertumpu pada unsur seni dan keindahan pergerakan. Sebaliknya, istilah silat itu sendiri digunakan untuk tarikan dengan fokus yang berbeza, iaitu elemen pertempuran.

Baca juga: Apathy is - Definisi, Karakteristik, Sebab dan Kesan

Pertubuhan Pencak Silat

Di Dunia itu sendiri, organisasi induk pencak silat adalah IPSI (World Pencak Silat Association). Kini pencak silat juga telah berkembang di Vietnam. Semuanya berkat peranan jurulatih dari World.

Organisasi antarabangsa untuk persatuan pencak silat dari pelbagai negara, iaitu Persilat (Pencak Silat Alliance antara Bangsa).

Di mana Persilat ini dibentuk oleh beberapa negara, iaitu Dunia, Malaysia, Singapura, Negara Brunei Darussalam.

Pengaruh budaya dalam dunia pencak silat

Berdasarkan rujukan tersebut, dinyatakan bahawa pencak silat sebenarnya adalah sejenis sukan seni mempertahankan diri yang telah dipengaruhi oleh pelbagai budaya, termasuk budaya Islam, Buddha, Hindu dan Cina.

Aliran pensak silat di berbagai daerah mempunyai aliran khas. Contohnya, jika anda melihat kawasan Jawa Barat, ia terkenal dengan sekolah Cikalong dan Cimande.

Di Jawa Tengah, ia dikenal sebagai mazhab Merpati Putih. Sementara di Jawa Timur, terdapat sekte Perisai Diri.

Senjata yang digunakan dalam Pencak Silat

Mungkin anda jarang melihatnya, tetapi ternyata Pencak Silat tidak hanya dapat melawan dengan tangan kosong. Kerana dalam seni mempertahankan diri ini juga diajarkan bagaimana menggunakan pelbagai jenis senjata. Beberapa contoh adalah:

 1. Galah: Tongkat yang terbuat dari keluli, buluh, atau kayu.
 2. Keris: Senjata tikam dengan bentuk pisau kecil. Mempunyai bilah beralun. Ia dibuat dengan melipat pelbagai logam bersama-sama dan kemudian membasuhnya dengan asid.
 3. Rencong: Belati Aceh sedikit melengkung.
 4. Trident: Senjata serampang tiga, tiga sula.
 5. Mace: Senjata tumpul yang dibuat menggunakan besi
 6. Sickle / Clurit: Sickle yang biasanya digunakan dalam penuaian tanaman.
 7. Imbasan: Kain yang digunakan untuk menutup / membalut kepala gigi. Biasanya wanita tradisional menggunakan kain yang boleh dijadikan imbasan untuk menutup kepala mereka.
Baca juga: Punca dan Cara Menghilangkan Tartar

Tahap pelajar seni mempertahankan diri (Pesilat)

Isih mengikut tahap kemahiran, menjadi:

 1. Pemula
 2. Pertengahan
 3. Pelatih
 4. Pahlawan

Bagi pejuang ini adalah pejuang yang telah dikenali oleh para penatua sekolah. Dan akan mewarisi pengetahuan rahsia tahap tertinggi.