Perolakan Adalah - Masalah Panas, Definisi, dan Contoh

perolakan adalah

Perolakan adalah pemindahan haba (haba) yang dicirikan oleh pemindahan bahan (objek).

Salah satu bahan dalam fizik mengenai perolakan adalah seperti berikut. Sebelum mempelajarinya, perlu mengetahui tentang apa itu haba, kemudian jenis pemindahan haba, dan juga contoh masalah yang berkaitan. Pertimbangkan ringkasan bahan berikut.

Panas adalah dalam Sains Fizikal

Ia dapat difahami dengan mudah, bahawa haba adalah anjakan. Lebih tepatnya pemindahan haba antara satu objek ke objek lain dalam masa tertentu.

Terdapat pelbagai jenis pemindahan haba atau haba, dan salah satunya adalah perolakan.

  1. Pengaliran;
  2. Perolakan;
  3. Sinaran.
Proses pemindahan haba

Perolakan Adalah Satu Panas

Dalam fizik, perolakan adalah pemindahan haba (haba) yang dicirikan oleh pergerakan bahan (objek). Ringkasnya, jika anda merebus kedelai dalam air mendidih, kacang soya akan bergerak naik dan turun. Itulah arus perolakan.

perolakan adalah

Dalam kehidupan seharian terdapat banyak peristiwa untuk proses perolakan fizikal. Kerana pada dasarnya perolakan ini bergerak dari tempat yang lebih panas ke tempat yang lebih sejuk dan disertai dengan pemindahan bahan yang mengubah suhunya.

Contoh Perolakan dalam Masalah

Untuk mengkaji perolakan dengan lebih jelas, lebih mudah menggunakan contoh perolakan dalam kehidupan seharian. Perolakan adalah arus yang akan terus berputar (beredar) ketika suhu bergerak sehingga ada persamaan di dalamnya.

Contoh masalah perolakan 1

Pergerakan air ketika dipanaskan dalam kuali dan pergerakan kacang soya ketika mendidih adalah contoh mudah untuk melihat contoh perolakan. Pada masa itu terdapat putaran atau peredaran kerana perpindahan haba dengan bahan.

Contoh masalah perolakan 2

Suhu panas atau panas yang disertakan dengan gelombang laut akan lebih mudah dilihat jika anda menggunakan alat khas. Seorang penyelidik dapat membuat pemerhatian di mana udara panas dibawa oleh arus lautan pada skala yang sangat besar.

Baca juga: Kalimat Aktif dan Pasif - Definisi, Karakteristik, dan Contoh

Contoh masalah perolakan 3

Angin ini yang bertiup di atmosfer bumi berlaku kerana perpindahan udara dari tempat yang sejuk ke tempat yang lebih panas. Kita dapat merasakan angin bertiup tetapi tidak dapat melihatnya.

Contoh masalah perolakan 4

Dalam bendalir mempunyai Koefisien Konveksi Termal 0,01 kal / msC kemudian memiliki luas keratan rentas aliran 10 cm2. Sekiranya bendalir mengalir di dinding dengan suhu 100C dan ke arah dinding lain dengan suhu 50C, maka kedua dinding itu selari, maka berapa banyak haba disebarkan.

Jawapan:

h = 0.01 cal / msC

A = 10 cm2 = 1 x 10-3 m2

∆ T = (100C-50C) = 50C

H = h A ∆ T

= (0,01 cal / msC) (1 x 10-3 m2) (50C)

= 5 x 10-4 cal / s


Itulah beberapa penjelasan yang berkaitan dengan perolakan dalam fizik bermula dari pemahaman, panas, hingga contoh dalam kehidupan sehari-hari. Dengan mengetahui contohnya secara langsung, anda akan memahami penjelasan konveksi yang telah dijelaskan.

ulai dari pemahaman, panas, hingga contoh dalam kehidupan seharian. Dengan mengetahui contohnya secara langsung, anda akan memahami penjelasan konveksi yang telah dijelaskan.