Tanaman Spora Adalah: Ciri, Jenis dan Contohnya

spora adalah

Spora adalah satu atau beberapa sel (haploid atau diploid) yang dilindungi oleh lapisan pelindung. Tumbuhan spora adalah tumbuhan yang mempunyai spora sebagai alat pembiakan.

Fungsi spora adalah sebagai alat penyebaran (disperse) yang serupa dengan biji, walaupun berbeza dari segi anatomi dan evolusi.

Spora berbeza dengan gamet, gamet adalah sel pembiakan yang mesti menyatu untuk melahirkan individu baru. Spora adalah agen pembiakan aseksual sedangkan gamet adalah agen pembiakan seksual.

Tumbuhan yang membiak oleh spora termasuk kulat, alga, alga, supers dan pakis. Spora terdapat di bahagian belakang daun, dalam bentuk serbuk yang disimpan di dalam kotak spora yang disebut sporangium.

Jenis Spora

Jenis spora berdasarkan fungsinya

  1. Spora sebagai alat pengedaran tanaman vaskular tanpa biji, lumut, myxozoa dan kulat. Spora dalam kes ini sering dikenali sebagai diaspora.
  2. Endospora dan eksospora adalah spora yang dihasilkan dari bakteria tertente (devisio Firmicuta) yang berguna sebagai alat kelangsungan hidup dalam keadaan yang melampau.
  3. Chlamydospores mempunyai fungsi seperti endospora, tetapi chlamydospores hanya dimiliki oleh jamur
  4. Zygospore adalah kaedah penyebaran haploid dari kulat Zygomycota yang mempunyai dinding tebal dan tumbuh menjadi konidium atau zygosporagium.

Jenis spora berdasarkan pembentukannya

Jenis spora yang dihasilkan dari meiosis disebut meiospora dan spora yang dihasilkan dari mitosis disebut mitospora.

  1. Tumbuhan yang menghasilkan meispora termasuk pakis air, lumut dan tanaman biji. Meiospora menghasilkan organisma haploid yang disebut protonema dalam lumut sementara itu disebut protalus di dalam air dan tanaman rane yang menghasilkan spermatozoid dan sel telur.

  2. Tumbuhan yang menghasilkan mitospora termasuk pakis dan kulat. Pada pakis, mitos akan tumbuh menjadi prothallus, yang seterusnya menjadi protalium.
Baca juga: Kenali 4 organ yang menyokong sistem perkumuhan (+ gambar)

Bentuk Spora

Bentuk spora serupa dengan biji, tetapi sangat kecil sehingga tidak dapat dilihat dengan mata kasar.

Nah, pemerhatian spora hanya dapat dilakukan dengan bantuan mikroskop.

spora adalah

Spora berkembang menjadi sel yang mengubah fungsinya sebagai alat pembiakan. Pada kulat yang tumbuh di kebun, pembiakan berlaku apabila spora kulat jatuh ke tanah yang subur.

Spora akan berubah menjadi alat pembiakan dan kemudian menghisap makanan. Akhirnya spora ini akan tumbuh menjadi tanaman kulat baru.

Contohnya spora tumbuhan

Contoh tumbuhan yang membiak dengan menggunakan spora adalah pakis. Kitaran hidup pakis mengenali putaran keturunan (metagenesis), yang terdiri daripada dua peringkat: gametofit dan sporofit.

Pakis yang dapat kita lihat adalah dalam bentuk fasa sporofit (sporofit yang bermaksud "tumbuhan dengan spora") kerana ia menghasilkan spora.

Bentuk gametofit pakis (gametophyte yang bermaksud "tumbuhan dengan gamet") disebut protalus (prothallus) atau protalium (prothallium), yang berupa tanaman kecil dalam bentuk kepingan hijau, seperti liverworts, tidak berakar (mempunyai akar semu (rhizoid) sebagai pengganti) , tidak ada batang, dan tidak ada daun.

spora adalah

1. Tumbuhan Kuku

salah satu tanaman yang tergolong dalam Tracheophyta atau yang sering disebut sistem vaskular yang sebenarnya, tetapi tidak menghasilkan biji untuk meneruskan keturunannya.

Namun, mereka meneruskan keturunan dengan melepaskan spora, seperti pada lumut dan kulat.

2. Tumbuhan Lumut

Tumbuhan lumut adalah tanaman hijau yang bersaiz kecil dan tumbuh di tempat yang mempunyai kelembapan tinggi. Tumbuhan lumut meneruskan keturunannya melalui metaginesis.

Metagenesis itu sendiri adalah penggantian antara generasi seksual dan aseks untuk meneruskan keturunan. Penjanaan dari penghasil gamet hingga penghasilan spora atau apa yang sering disebut gametofit hingga sporofit.

Baca juga: Norma Undang-Undang: Definisi, Tujuan, Jenis, Contoh dan Sekatan

3. Tumbuhan cendawan

Kulat adalah tumbuhan yang membiak dengan spora. Cendawan terdapat dalam pelbagai bentuk dan warna dan sering tumbuh di tanah lembap dengan sedikit cahaya. 90% cendawan terdiri daripada air.

Ini adalah penjelasan mengenai tanaman spora, jenis dan contohnya. Semoga bermanfaat!