Relay Running: Sejarah, Peraturan, dan Teknik Asas

perlumbaan geganti adalah

Relay adalah pertandingan larian dari atletik di mana cara untuk bermain dijalankan secara bergantian.

Dalam pasukan relay running yang terdiri daripada 4 pelari, iaitu pelari pertama, kedua, ketiga dan keempat. Nombor geganti yang sering dipertandingkan ialah nombor 4 x 100 m dan nombor 4 x 400 m.

Sukan ini mempunyai ciri tersendiri yang membezakannya dengan sukan lain, di mana larian relay dimainkan secara berpasukan, kemudian setiap pelari memberikan geganti baton kepada pelari seterusnya dan seterusnya. Ini dilakukan secara bergantian sehingga pelari terakhir yang membawa tongkat ke garisan penamat.

Sekarang, untuk maklumat lanjut mengenai sejarah dan cara memainkan larian relay ini. Mari lihat penjelasan berikut!

Sejarah Larian Relay

perlumbaan geganti adalah

Sukan larian relay diilhamkan oleh kegiatan yang dilakukan oleh suku sebelumnya, iaitu Aztec, Incas, dan Maya. Ketiga-tiga suku ini menjalankan misi menggunakan teknik lari relay yang mempunyai tujuan menyampaikan berita penting kepada anggota suku yang lain.

Bukan hanya tiga suku, lari relay juga dilakukan oleh orang Yunani Kuno di mana perbezaannya ialah mereka membawa obor yang diserahkan secara berterusan. Aktiviti ini bertujuan untuk memuja roh nenek moyang.

Seiring berjalannya waktu, pada akhirnya sukan lari geganti berkembang dan menjadi pertandingan larian.

Nah, gim pertama yang dijalankan Olimpik diadakan pada tahun 1992 di Stockholm, Sweden. Dalam Olimpik ini, pertandingan 4 x 100 meter diadakan yang hanya diikuti oleh lelaki dan teknik yang digunakan masih sama seperti hari ini.

Baca juga: 1 inci berapa cm? Penjelasan dan Contoh Masalah [PENUH]

Peraturan dalam Relay Running

Larian relay mempunyai peraturan yang mesti dipatuhi oleh semua peserta. Dari awal, pertukaran tongkat, jarak dan lain-lain. Berikut adalah beberapa peraturan untuk menjalankan geganti.

  • Permulaan yang dibuat oleh pelari pertama adalah permulaan jongkok, sementara pelari kedua, ketiga, dan keempat mula berdiri.
  • Relay yang menjalankan kategori jarak 4 x 100 meter, menukar baton dilakukan pada jarak 20 meter dan lebar 1.2 meter
  • Pelari relay dibenarkan mengambil tongkat yang jatuh semasa perubahan. Baiklah, peraturan ini hanya berlaku untuk kategori jarak 4 x 400 m. Walaupun begitu, ini boleh membuat pasukan kalah atau bahkan pasukan itu akan dibatalkan kelayakan.
  • Tongkat yang digunakan dalam perlumbaan relay mempunyai panjang dan diameter yang berbeza untuk kanak-kanak dan orang dewasa. Bagi orang dewasa, panjang tongkat adalah 30 cm dengan diameter 4 cm. Sementara itu, untuk kanak-kanak berdiameter 2 cm dengan berat 50 gram.

Beberapa peraturan di atas, pelari relay mesti dipatuhi, jika mereka tidak mematuhi peraturan yang berlaku, peserta mungkin akan dibatalkan.

Teknik Larian Relay Asas

Dalam perlumbaan geganti, terdapat beberapa teknik yang digunakan, seperti teknik memulakan, memberi tongkat dan menerima tongkat.

Berikut adalah beberapa teknik asas dalam relay running.

1. Teknik Relay Start

perlumbaan geganti adalah

Teknik permulaan dalam larian relay dimulakan dengan kedudukan mencangkung oleh pelari pertama.

Terdapat peraturan mengenai posisi badan teknik permulaan yang perlu dipertimbangkan, iaitu tangan berada di belakang garis permulaan dan tongkat yang dipegang tidak boleh menyentuh garis permulaan.

2. Teknik Memberi Tongkat

perlumbaan geganti adalah

Teknik asas memberikan tongkat dari satu pelari ke pelari lain perlu diberi perhatian. Semasa memberi baton mesti dilakukan dengan tangan kanan. Sementara itu, pelari yang menerima tongkat menerimanya dengan tangan kirinya.

Baca juga: Elemen Ekstrinsik dan Intrinsik dalam Cerpen (Lengkap) + Contoh Soalan

Tongkat yang diberikan mesti dihayun dari belakang ke depan, kedudukan tangan penerima mestilah bersedia untuk menerima tongkat. Badan penerima mesti menghadap ke hadapan dan bersedia untuk berlari setelah menerima tongkat.

Selain itu, yang perlu diberi perhatian ketika memberikan tongkat adalah ibu jari terbuka lebar sementara jari-jari lain berada dalam kedudukan yang ketat dan tangan penerima tongkat mesti berada di bawah pinggang. Pelari akan memberikan tongkat dari atas menggunakan tangan kanannya.

3. Teknik menerima tongkat

Terdapat dua jenis teknik untuk menerima tongkat dalam larian relay, iaitu cara visual dan cara bukan visual.

Cara visual adalah cara menerima tongkat dengan memusingkan atau melihat ke belakang. Teknik ini dijalankan dalam kategori perlumbaan relay 4 x 400 meter.

Sementara itu, kaedah bukan visual adalah cara untuk menerima tongkat tanpa berpusing atau menoleh ke belakang. Biasanya teknik ini diterapkan pada jarak pendek 4 x 100 meter.

Padang Larian Relay

perlumbaan geganti adalah

Padang untuk sukan atletik boleh dilakukan di dalam atau di luar rumah. Tempat yang digunakan biasanya adalah trek atau padang.

Kriteria ukuran bidang atletik mempunyai lintasan dalam ruangan sepanjang 200 meter dengan bentuk bulat seperti telur yang berjumlah 4-8 lorong.

Sementara itu, panjang lintasan luar adalah 400 meter dan mempunyai 6-10 lorong. Zon ganti geganti terletak 10 meter di hadapan garisan permulaan atau 10 meter di belakang garisan permulaan.

Demikian penjelasan mengenai sejarah, peraturan dan teknik asas relay berjalan. Semoga bermanfaat!