Fungsi Kerangka untuk Tubuh Manusia

fungsi pesanan

Fungsi kerangka adalah sebagai asas dalam tubuh, pelindung organ-organ dalaman, tempat di mana otot melekat, tempat menyimpan mineral penting dalam badan dan banyak lagi dalam artikel ini.

Tubuh manusia terdiri daripada sistem rangka yang mempunyai fungsi yang sangat penting seperti menyediakan bentuk, struktur, membantu pergerakan dan perlindungan untuk tubuh.

Organ penting dilindungi dengan selamat oleh kerangka, maka tangan dan kaki kita dapat bergerak kerana kerangka tersebut. Oleh itu, pesanan itu sangat penting untuk kehidupan manusia. Sekarang, apakah rangka manusia?

Kerangka manusia adalah sistem dalam tubuh manusia yang terdiri daripada pelbagai set tulang, termasuk tulang rawan, ligamen dan tisu-tisu yang ada di dalamnya.

Ketika manusia dilahirkan terdapat sekurang-kurangnya 300 tulang untuk membentuk kerangka manusia, sementara pada masa dewasa tulang ini menyatu sehingga jumlahnya menyusut menjadi 206 tulang di dalam badan.

Setiap tulang mempunyai fungsi penting dalam sistem rangka yang bersatu, sehingga kerangka sering disebut sebagai asas asas dalam tubuh kita.

Kerangka terdiri dari pelbagai tulang yang bekerja bersama sekitar 206 tulang untuk membentuk sistem rangka bersama dengan tulang rawan dan ligamen yang memainkan peranan penting dalam tubuh manusia.

Beberapa fungsi utama kerangka manusia merangkumi:

1. Kerangka sebagai asas dalam badan

fungsi pesanan

Rangka berfungsi sebagai landasan dalam tubuh kerana memberikan struktur yang lengkap kepada tubuh sehingga dapat menjaga organ dan tubuh berada pada kedudukannya.

Contohnya, tulang belakang, tulang kaki dan tulang pinggul bekerjasama untuk menyokong berat badan manusia.

2. Kerangka sebagai pelindung organ dalaman

Kerangka berfungsi sebagai pelindung organ dalaman kerana sebahagian besar organ terdiri dari tisu lembut sehingga kerangka kerja akan melindungi organ-organ lembut dari mudah rosak.

Baca juga: Panduan untuk memuat turun video Twitter dengan mudah dan cepat

Contohnya, paru-paru dan jantung dilindungi oleh tulang rusuk, selain itu ada tengkorak yang melindungi otak ketika hentaman berlaku.

3. Tempat di mana otot melekat

fungsi pesanan

Tubuh boleh bergerak dengan bebas kerana sistem rangka yang berfungsi dengan otot atau membentuk sistem pergerakan yang disebut muskuloskeletal.

Otot melekat pada kerangka yang digunakan untuk pergerakan, misalnya, seperti pada kaki, tangan, tulang kering, melekat pada tulang paha dan tulang lain.

4. Sebagai alat pergerakan

Kerangka kerja dengan otor dan sendi di badan berfungsi sebagai alat pergerakan yang membantu dalam pergerakan badan.

Seperti pada tulang kaki yang membentuk sendi dengan tulang lutut, membolehkan kita bergerak ke belakang.

5. Menghasilkan sel darah

Sumsum tulang berfungsi menghasilkan sel darah. Sumsum tulang bertekstur lembut biasanya terdapat di rongga beberapa tulang.

Nah, selain menghasilkan sel darah, sumsum tulang juga membantu dalam memusnahkan sel darah lama.

6. Beri bentuk badan

fungsi pesanan

Rangka berfungsi memberi bentuk pada badan seperti memberi bentuk pada rahang dan ketinggian. Kerangka memberikan badan sehingga mempunyai ciri-ciri tertentu seperti ukuran pada kaki dan tangan.

Selain tulang rusuk dan tulang belakang, bentuk ini akan memudahkan paru-paru mengambil udara maksimum semasa proses pernafasan.

7. Tempat menyimpan mineral dan nutrien

Kerangka berfungsi sebagai tempat penyimpanan mineral penting dalam tubuh, iaitu kalsium dan fosforus. Kedua-dua sel diperlukan untuk berfungsi dengan baik, terutama untuk sel saraf dan otot

Selain itu, sumsum tulang juga terdapat di tisu lemak atau lemak yang boleh digunakan sebagai sumber tenaga.

Ini adalah penjelasan mengenai fungsi lengkap rangka untuk tubuh manusia dan gambarnya. Semoga bermanfaat!