Proses Pembentukan Petroleum

Proses pembentukan petroleum

Proses pembentukan petroleum terdiri daripada beberapa peringkat bermula dari fotosintesis alga, pembentukan batu sumber, pemendapan batu sumber dan proses akhir.

Petroleum adalah komoditi perlombongan yang sangat penting dalam kehidupan manusia, terutama sebagai sumber tenaga, bermula dari LPG, petrol, diesel, minyak tanah dan lain-lain yang dihasilkan dari petroleum.

Jadi, tidak dapat dinafikan bahawa semua kegiatan manusia tidak dapat dipisahkan dari adanya petroleum. Oleh itu, sumber tenaga utama di dunia adalah 65.5% menggunakan minyak dan gas asli, 23.5% dari gas asli, 6% dari tenaga hidro dan selebihnya dari sumber tenaga lain.

Petroleum mempunyai ciri-ciri cecair likat, berwarna hitam atau kehijauan, mudah terbakar dan terletak di atas beberapa lapisan kerak bumi.

Apakah proses pembentukan petroleum? Berdasarkan teori tersebut, terdapat 3 teori yang menjelaskan proses pembentukan petroleum. Inilah penjelasannya.

Teori Pembentukan Petroleum

proses pembentukan petroleum

1. Teori Biogenetik (Organik)

Berdasarkan teori ini, minyak dan gas asli terbentuk dari badan organik haiwan mati dan tumbuhan yang terkubur dalam kelodak.

Lumpur ini mengangkut sebatian pembentuk petroleum dari sungai ke laut dan menetap di dasar laut selama berjuta-juta tahun. Oleh kerana pengaruh suhu, masa dan tekanan dari lapisan batu di atasnya, ia menjadi titik minyak dan gas.

2. Teori bukan organik

Teori organik menyatakan bahawa petroleum terbentuk daripada aktiviti bakteria di mana unsur-unsur seperti oksigen, nitrogen dan sulfur yang terkandung dalam lapisan batuan terbentuk sebagai hasil aktiviti bakteria yang kemudian berubah menjadi hidrokarbon yang merupakan bahan penyusun petroleum.

3. Teori Dupleks

Teori dupleks banyak digunakan sebagai asas bagi teori proses pembentukan petroleum.

Baca juga: Tekanan Hidrostatik - Definisi, Rumus, Contoh Soalan [LENGKAP]

Teori ini menggabungkan teori biogenetik dan anorganik yang menjelaskan proses pembentukan minyak dan gas dari pelbagai jenis organisma laut, baik haiwan dan tumbuhan.

Suhu, masa dan tekanan menyebabkan kelodak di permukaan berubah menjadi batuan sedimen. Batuan enapan lembut ini mengandungi bintik-bintik berminyak yang dikenali sebagai batuan sumber .

Kemudian minyak dan gas ini akan bergerak dari tempat dengan tekanan tinggi ke tekanan yang lebih rendah dan kemudian mengumpul pada titik tertentu yang disebut perangkap atau perangkap.

Di dalam perangkap dapat berisi minyak, gas, dan air, juga dapat berisi minyak dan air atau berisi gas dan air. Gas yang dijumpai dengan petroleum disebut Gas Bersekutu , sementara gas yang ditemukan sendiri dalam perangkap disebut Gas Tidak Bersekutu.

Petroleum diklasifikasikan sebagai sumber semula jadi yang tidak boleh dikemas kini ( tidak boleh diperbaharui ) kerana ia memerlukan proses yang sangat panjang pembentukan.

Proses Pembentukan Petroleum

Proses pembentukan petroleum terdiri daripada beberapa peringkat bermula dari fotosintesis alga, pembentukan batu sumber, pemendapan batu sumber dan proses akhir.

Berikut adalah peringkat pembentukan petroleum

1. Fotosintesis alga

proses pembentukan petroleum

Alga adalah biota laut yang penting untuk menghasilkan petroleum kerana minyak dihasilkan secara semula jadi dari proses fotosintesis alga.

Bagi loji lain yang lebih tinggi yang dapat menghasilkan petroleum, alga lebih cenderung menghasilkan gas daripada petroleum.

2. Pembentukan Batu Utama

Alga mati menetap dan bercampur dengan batu tanah liat untuk membentuk batu sumber.

Nah, batu sumber ini mengandungi unsur karbon tinggi atau disebut Karbon Organik Total Tinggi. Namun, tidak semua lembangan dapat menjadi batu sumber, oleh itu diperlukan proses yang sangat spesifik.

3. Pemendapan Batu Utama

Batu induk ini kemudian dikuburkan selama berjuta-juta tahun dengan batu-batu lain. Salah satu batuan yang menimbun batu sumber adalah batu sarang, di mana batuan ini terbentuk dari batu kapur, pasir dan batuan gunung berapi yang terkubur bersama menyebabkan terbentuknya ruang berliang.

Baca juga: 7 Warna Pelangi: Penjelasan dan Fakta di Sebalik Mereka

Batuan akan terkumpul dari masa ke masa, sehingga bahagian bawahnya semakin tertekan menyebabkan suhu meningkat. Petroleum terbentuk pada suhu 50-180 darjah Celsius. Puncak terbaik dalam pembentukan petroleum apabila suhunya mencapai 100 darjah celcius.

Apabila suhu meningkat kerana penambahan batuan simpanan, ada juga pemanasan karbon yang akan mengubahnya menjadi gas.

4. Peringkat akhir

proses pembentukan petroleum

Unsur karbon yang terdedah kepada haba bertindak balas dengan hidrogen untuk membentuk sebatian hidrokarbon. Minyak yang dihasilkan dari batu sumber disebut minyak mentah, yang secara fizikal mempunyai ketumpatan dan kelikatan tertentu.

Minyak mentah mempunyai kelikatan yang lebih tinggi daripada air, tetapi graviti spesifiknya lebih kecil. Kerana petroleum mempunyai graviti spesifik yang lebih kecil daripada air, cenderung berada di puncak.

Apabila minyak ini terperangkap oleh batu yang berbentuk seperti mangkuk terbalik, ia siap ditambang.

Proses pembentukan petroleum memerlukan masa yang sangat lama, sehingga minyak sering disebut sebagai tenaga yang tidak boleh diperbaharui.

Di Dunia itu sendiri, sumber minyak umumnya terletak di kawasan pesisir atau luar pesisir. Beberapa kawasan sumber petroleum di Dunia seperti:

  • Sumatera Utara dan Timur (Aceh dan Riau)
  • Kalimantan Timur (Tarakan, Balikpapan)
  • Pantai Utara Jawa (Cepu, Wonokromo, Cirebon)
  • dan kawasan kepala Burung (Papua).

Ini adalah penjelasan mengenai proses lengkap pembentukan petroleum. Semoga bermanfaat!