Fungsi Bronchi dan Bronchioles - Dengan Penjelasan PENUH

Fungsi bronkus adalah untuk menghasilkan kahak, menghilangkan habuk, membantu bernafas dengan cepat, tempat untuk penyebaran udara, menahan beban semasa bernafas, dan memastikan udara memasuki paru-paru.

Semua makhluk hidup bernafas. Pada manusia, pernafasan menghirup udara melalui hidung yang kemudian dibawa ke paru-paru. Udara yang disedut adalah oksigen (O 2 ). Oksigen dari paru-paru kemudian diedarkan ke seluruh badan.

Secara umum, pernafasan manusia terdiri daripada hidung, laring, trakea, bronkus dan paru-paru. Udara dari luar badan masuk melalui hidung, laring, trakea, bronkus, bronkiol dan kemudian tiba di alveoli untuk menukar oksigen dan karbon dioksida di paru-paru.

Dalam perbincangan ini, kita akan membincangkan secara terperinci fungsi organ pernafasan bronkus dan bronkiol.

Bronchi

fungsi bronkus pada manusia

Bronchi adalah saluran udara selepas trakea di kerongkong yang berfungsi sebagai jalan masuk ke udara dari hidung untuk disalurkan ke paru-paru.

Bronkus yang terdiri daripada dua cabang, iaitu kanan dan kiri. Cabang-cabang bronkus kemudian bercabang lagi menjadi bronkiol, yang mana bronkus lebih kecil.

Bronchi di cabang kanan menjadi 3 bronkiol dan cabang bronkus kiri menjadi 2 bronkiol. Bronkiol dengan cabang yang lebih kecil akan masuk ke dalam paru-paru. Bronchi mempunyai struktur yang tidak jauh berbeza dengan trakea.

Walau bagaimanapun, bronkus mempunyai dinding yang lebih halus. Secara amnya, bronkus kanan lebih mudah diserang penyakit kerana bronkus kiri lebih rata daripada bronkus kanan.

Bronkiol dan bronkus berfungsi di paru-paru

Fungsi Bronkial

Berikut ini adalah penjelasan mengenai beberapa fungsi bronkus:

1. Menghasilkan kahak untuk mencegah kerengsaan bronkus

Untuk menjaga kesihatan saluran pernafasan pada manusia, dinding bronkus mampu menghasilkan kahak atau mukosa yang dapat berfungsi mencegah kerengsaan bronkus.

Kahak yang dihasilkan oleh dinding bronkus mampu mengelakkan habuk dan zarah berbahaya memasuki saluran pernafasan yang boleh menyebabkan keradangan atau kerengsaan pada bronkus dan paru-paru.

Sekiranya terdapat kerengsaan pada dinding bronkus, akan ada lebih banyak pengeluaran dahak untuk mengelakkan kerengsaan dinding bronkus lebih lanjut.

2. Keluarkan habuk dan zarah asing dari paru-paru

Bronchi terdiri daripada silia atau rambut halus yang bergetar di sepanjang dinding. Silia ini berfungsi untuk menyekat atau menyekat kehadiran zarah-zarah halus atau habuk yang memasuki bronkus sehingga tidak memasuki paru-paru.

Baca juga: Fungsi Tulang Betis Manusia (Penjelasan PENUH)

Dengan adanya silia, sisa yang akan memasuki paru-paru dapat tersekat. Silia pada bronkus boleh rosak, salah satunya adalah akibat penggunaan rokok.

Kandungan dalam rokok dapat merosakkan rambut halus ini sehingga jika terjadi kerosakan yang sangat parah, silia tidak lagi dapat menghilangkan kotoran yang telah memasuki paru-paru. Akibat serius dari ini adalah ia mencetuskan wabak penyakit kronik, iaitu bronkitis.

3. Membantu paru-paru bernafas lebih cepat apabila letih

Semasa melakukan pelbagai aktiviti yang berat dan melelahkan, tubuh memerlukan lebih banyak pengambilan oksigen untuk memasuki badan.

Semasa keadaan ini, tubuh melepaskan hormon norepinefrin, yang merangsang otot licin pada bronkus dalam keadaan santai atau berehat, yang membolehkan lebih banyak udara memasuki paru-paru.

Dengan ini keperluan pengambilan oksigen di paru-paru dapat dipenuhi dan kemudian akan disalurkan ke seluruh bahagian badan.

4. Hubungan antara atmosfera dan alveoli

Jalan udara bermula dari hidung dan memasuki paru-paru melalui rongga utama yang dikenali sebagai bronkus. Melalui bronkus, udara yang disedut bebas dari luar badan yang kemudian memasuki paru-paru untuk mengalami pertukaran udara di alveoli.

Alveoli (koleksi alveoli) adalah hujung bronkiol yang lebih kecil dan bahagian terkecil paru-paru sebagai beg pertukaran udara untuk oksigen yang disedut dari luar badan diganti dengan karbon oksida yang dihasilkan oleh perkumuhan sel.

Oksigen kemudian diedarkan ke seluruh badan sementara karbon dioksida akan dilepaskan dari paru-paru melalui hidung dan mulut.

5. Tempat penyebaran udara di alveoli

Alveoli adalah cabang bronkus paling hujung dan kecil seperti poket udara di paru-paru. Terdapat banyak kapilari darah di dinding alvelus yang berfungsi sebagai penyebaran udara, iaitu oksigen dan karbon dioksida.

6. Mampu menahan beban semasa bernafas

Proses bernafas melibatkan menghirup dan menghirup udara, yang memberikan tarikan yang dapat merosakkan tisu lembut di sekitarnya. Pada bronkus, terdapat tulang rawan yang berfungsi menahan beban semasa proses pernafasan. Tulang rawan ini adalah tisu penghubung yang membuat bronkus tidak runtuh ketika terdapat proses menyedut dan menghembus udara.

Baca juga: Ternyata air yang benar-benar suci tidak baik untuk tubuh

7. Pastikan udara memasuki paru-paru

Bronkus berfungsi sebagai mengatur jumlah udara yang dapat memasuki paru-paru, memastikan bahawa oksigen yang dihirup memasuki paru-paru, kemudian memastikan bahawa karbon dioksida dari paru-paru dapat dikeluarkan melalui hidung atau mulut.

Bronkiol

Bronkiol adalah cabang bronkus dengan hujung gelembung kecil (alveoli).

Fungsi bronkiol

Bronkiol adalah hujung cabang bronkus yang tidak lagi mengandungi rawan. Hujung bronkiol adalah alveoli, yang berbentuk poket gelembung udara yang digunakan sebagai tempat pertukaran udara oksigen yang disedut dengan karbon oksida.

Oksigen kemudian diedarkan ke seluruh badan melalui kapilari yang tersebar di dinding alveolar. Karbon oksida yang dihasilkan dari perkumuhan sel kemudian dibawa melalui kapilari dan dikeluarkan dengan meniup udara melalui hidung atau mulut.

Bronkiol mempunyai fungsi utama membantu proses pernafasan yang berlaku di paru-paru.

Fungsi Bronkiol

Berikut adalah penjelasan mengenai fungsi bronkiol.

1. Salurkan udara dari bronkus ke alveoli

Bronkiol adalah hubungan bronkus dengan alveoli paru-paru. Agar udara oksigen disedut melalui hidung ke alveoli paru-paru, ia mesti melalui bronkiol.

2. Kawal jumlah udara yang disalurkan melalui paru-paru

Paru-paru mempunyai kapasiti udara tertentu mengikut kemampuannya. Bronkiol mempunyai fungsi penting untuk membantu mengawal jumlah udara yang disebarkan melalui paru-paru. Manusia menyedut dan menghembuskan nafas dalam jumlah tertentu sehingga dengan bronkiol kitaran udara di paru-paru menjadi optimum. Di samping itu, keadaan udara dan persekitaran yang berbeza juga dapat mempengaruhi jumlah bekalan udara atau oksigen yang disedut ke dalam badan. Bronkiol membantu mengatur jumlah udara dan oksigen yang akan memasuki paru-paru, sesuai dengan keperluan paru-paru itu sendiri.

Dengan ini, dapat dijelaskan mengapa menarik nafas dalam-dalam, udara tidak akan sepenuhnya mengeluarkan paru-paru, kerana udara akan dikawal terlebih dahulu oleh bronkiol ini.

Apabila bronkiol rosak dan juga masalah kesihatan, ini akan sangat mengganggu keseluruhan sistem pernafasan anda, yang tentunya boleh menyebabkan pelbagai jenis masalah kesihatan yang berkaitan dengan gangguan pernafasan, seperti sesak nafas.