Cara Menukar Suhu dan Contoh Fahrenheit ke Celsius

Fahrenheit ke celsius

Mengubah skala Fahrenheit menjadi Celsius dapat dilakukan dengan menggunakan persamaan [suhu Celsius: (suhu Fahrenheit-32) = 5: 9], lebih banyak perincian akan dibincangkan dalam artikel ini.

Besarnya suhu sangat penting dalam kehidupan, jumlah suhu yang kita dapat mengetahui seberapa panas atau seberapa sejuk suhu objek di sekeliling kita.

Di antara banyak skala suhu yang telah dicadangkan oleh ahli fizik, skala suhu Celsius dan skala suhu Fahrenheit adalah yang paling popular setakat ini.

fahrenheit ke celsius

Skala Suhu Fahrenheit

Skala Fahrenheit adalah skala suhu termodinamik yang dicadangkan oleh ahli fizik Jerman Daniel Gabriel Farenheit (1686 - 1736) pada tahun 1724.

Pada skala ini, titik beku air adalah 32 darjah Fahrenheit (ditulis 32 ° F) dan takat didih air adalah 212 darjah Fahrenheit, jadi suhu ini mempunyai selang 180 darjah (212 - 32).

Unit suhu dalam darjah Fahrenheit dapat disingkat seperti huruf F. Perbezaan suhu 1 ° F sama dengan 0.556 ° C.

Skala Suhu Celsius

Skala Celsius adalah skala suhu yang dirancang supaya titik beku air berada pada 0 darjah dan takat didih pada 100 darjah pada tekanan atmosfera standard.

Skala ini mendapat namanya dari ahli astronomi Anders Celsius (1701-1744), yang pertama kali mencadangkannya pada tahun 1742. Celsius mencadangkan termometer dengan menentukan skala 0 darjah berdasarkan takat didih air dan skala 100 darjah berdasarkan titik beku air.

Pada tahun 1743, seorang ahli fizik dari Lyon bernama Jean-Pierre Christin mengusulkan penggunaan termometer Celsius dengan skala terbalik 0 darjah sebagai titik beku air dan 100 darjah sebagai titik didih air. Sistem skala ini digunakan pada termometer Celsius hingga sekarang.

fahrenheit ke celsius

Penukaran Suhu Fahrenheit (F) ke Suhu Celsius (C)

Penukaran suhu adalah cara untuk menyatakan suhu objek dari satu skala ke skala yang lain. Dengan cara itu, suhu objek dalam skala Fahrenheit dapat diubah (diubah) menjadi skala Celsius, Reamur atau Kelvin.

Baca juga: Rumus untuk perimeter segitiga (penjelasan, contoh soalan, dan perbincangan)

Termometer Celsius terdiri dari 100 skala manakala termometer Fahrenheit mempunyai 180 skala (antara titik beku air dan titik didih air) sehingga nisbah antara jumlah skala suhu Celsius dengan skala suhu Fahrenheit total adalah 100/180 = 5/9.

Perhatikan bahawa skala 180 pada termometer Fahrenheit dikira dari suhu 32 (bukan dari 0), jadi nisbah suhu Fahrenheit hingga suhu Celsius selalu 32 darjah lebih tinggi.

Ini bermaksud bahawa suhu Fahrenheit hanya dapat dibandingkan dengan suhu Celsius setelah mengurangkan 32. Dalam persamaan matematik ini dapat ditulis sebagai berikut.

fahrenheit ke celsius

Berdasarkan persamaan matematik ini, formula untuk mengira suhu Celsius berdasarkan suhu Fahrenheit adalah seperti berikut.

 celsius ke fahrenheit

Contoh Cara Mengira Suhu Celsius berdasarkan Suhu Fahrenheit

Beberapa contoh cara menukar suhu Fahrenheit ke Celsius adalah seperti berikut:

Masalah contoh 1

Masalah: Tukar suhu udara dari 74 darjah Fahrenheit ke suhu Celsius. (Petunjuk: Suhu C = (5/9) x (suhu F - 32).

Jawapan:

Anda perhatikan: Suhu Fahrenheit = 74 darjah F.

Suhu Celsius = (5/9) x (74 - 32) = (5/9) x 42 = 23 darjah C.

Contoh masalah 2

Masalah: Tukar suhu udara dari 14 darjah Fahrenheit ke suhu Celsius. (Petunjuk: Suhu C = (5/9) x (suhu F - 32).

Jawapan:

Anda perhatikan: Suhu Fahrenheit = 14 darjah F.

Suhu Celsius = (5/9) x (14 - 32) = (5/9) x -18 = -10 darjah C

Contoh masalah 3

Masalah: Tukar suhu dari 86 darjah Fahrenheit ke Celsius. (Petunjuk: Suhu C = (5/9) x (suhu F - 32).

Jawapan: Diketahui: Suhu Fahrenheit = 86 darjah F.

Suhu Celsius = (5/9) x (86 - 32) = (5/9) x 54 = 30 darjah C.