Apa itu meme sebenarnya? Dari meme budaya hingga meme internet

Terkenal dengan gambar di atas?

Bagi anda peminat trilogi The Lord of the Ring, anda pasti tahu siapa dia. Ya, ini adalah coretan perbualan watak bernama Boromir dari filem The Lord of the Rings.

Mengapa dia begitu banyak dijadikan meme?

Untuk menjawab soalan ini, jawapannya sepadan dengan teks terbenam: seseorang tidak hanya ~

Sebab mengapa saya memilih meme di atas selain memberikan contoh meme adalah kerana tidak mudah menulis mengenai meme. Mungkin kerana perbincangan mengenai meme agak baru.

Perkataan 'meme' yang anda tahu mungkin seperti jenaka, sindiran, politik dan sebagainya. Jenis meme ini boleh didapati di internet.

Walau bagaimanapun, perbincangan meme lebih luas daripada perbincangan di internet. Untuk memahami lebih lanjut mengenai meme, cuba baca teks berikut. Tetapi agak sukar.

Istilah meme pertama kali diperkenalkan oleh Richard Dawkins pada tahun 1976 dalam bukunya The Selfish Gene.

Dia menggunakan istilah ini tentu saja untuk tujuannya sendiri, iaitu untuk menamakan konsep evolusi budaya. Konsep yang menurutnya cukup penting untuk kehidupan manusia moden.

Meme adalah unit penyebaran budaya, seperti lagu, idea, gaya fesyen, gaya rambut, dll. Kemudian penyebaran budaya ini dalam bentuk apa? Dalam bentuk tiruan - tiruan.

" Sama seperti gen yang berkembang biak di kolam gen dengan melompat dari badan ke badan melalui sperma atau telur, meme membiak sendiri di gudang meme dengan melompat dari otak ke otak melalui proses yang dalam pengertian luas dapat disebut tiruan. "—Richard Dawkins (Gen Egois, Bab 11)

Untuk memahami petikan di atas, saya akan memberikan contoh meme berikut.

Meme dalam muzik adalah memikirkan beberapa baris lirik dari lagu rhapsody bohemian yang cukup khas dan mudah diingat. Ikuti liriknya seperti berikut,

" Mudah datang, senang pergi, adakah anda akan melepaskan saya?

Bismillah! Tidak, kami tidak akan melepaskan anda.

Biarlah dia pergi "

Sebagai contoh, saya sering menyanyikan bahagian lirik ini hanya sebentar. Beberapa saat ketika bersama rakan-rakan saya. Lama kelamaan, rakan-rakan saya akan menghafal lirik dan juga nada. Malah jengkel.

Pada masa lain mereka mendengar lirik ini dan secara tidak sedar melafazkan lagu tersebut. Mereka boleh dipanggil meme. Kerana saya telah mempengaruhi fikiran rakan saya. Kemungkinan besar rakan saya sebelumnya melakukan perkara yang sama dengan apa yang dilakukannya, dan menyebarkannya kepada orang lain seperti wabak.

Dalam bukunya, Dawkins menamakan memes sebagai peniru baru. Sudah tentu replika lama adalah gen.

Apa itu replikator?

Ringkasnya, peniru adalah entiti yang mampu menyalinnya sendiri. Diharapkan salinan dirinya akan disimpan.

Semasa membincangkan kemampanan meme, jangan lupa betapa pentingnya peranan internet. Internet, di mata meme, adalah alat untuk kelestarian meme itu sendiri. Contoh mudah, anda tahu meme yang baru-baru ini viral. "Tidak semudah itu, Fergusso."

Baca juga: Memegang kucing membuat anda tidak subur, betul? (Jawapan dan Cadangan bagi Anda Yang Suka Kucing, Tetapi Takut Kemandulan!)

Saya sebenarnya tidak tahu dari mana meme ini berasal dan siapa yang membuatnya buat pertama kalinya. Namun, seperti yang anda lihat sekarang, meme ini sangat popular di dunia maya. Sekurang-kurangnya buat masa ini. Bermula dari Facebook, Instagram, YouTube.

Pranksters YouTube World secara agresif menggunakan meme ini untuk tujuan prank. Sangat jelas peranan internet di sini. Dengan internet, kadar penyebaran meme sangat tinggi.

Tetapi persoalannya, berapa lama meme ini menjadi viral?

Untuk mempermudah penjelasannya, meme di atas seperti "Satu tidak sekadar", "Tidak semudah itu, Ferguso" Saya sebut "meme internet". Sudah tentu, supaya anda tidak bercampur dengan meme yang lain. Seperti yang anda ketahui, meme internet nampaknya mempunyai jangka masa viral - ia sering digunakan dalam jangka masa tertentu.

Pernahkah anda mendengar cabaran Ice bucket, cabaran manekin, atau cabaran harlem shake?

Saya pasti mempunyai.

Inilah beberapa cabaran yang menjadi viral di internet beberapa waktu lalu. Tetapi adakah anda akan menghadapi cabaran sekarang? Tidak.

Seolah-olah cabaran itu akan diganti dengan yang baru dan yang baru dan akan terus berlaku. Beberapa meme, mempunyai kejayaan jangka pendek dan menyebar dengan sangat cepat, tetapi tidak bertahan lama di gudang meme. Cabaran yang menjadi viral di media sosial adalah contoh.

Oh ya, beberapa cabaran ini merangkumi meme.

Kerana pada dasarnya meme adalah bentuk penyalinan, meniru - menyalin. Pada mulanya ada orang yang membuat cabaran. Kemudian orang itu mencabar semua orang di dunia maya untuk melakukan cabaran yang dilakukan orang itu.

Terdapat dua kemungkinan yang akan berlaku seterusnya.

  • Pertama, cabaran akan gagal dan tidak diendahkan.
  • Kedua, cabaran itu akan berjaya dan akan ditiru oleh kebanyakan pengguna internet.

Terdapat beberapa faktor yang menentukan kejayaan cabaran ini. Sebagai Nicki Lisa Cole, Ph.D. dalam artikel tersebut.

“Ice Bucket Challenge, yang menjadi viral di media sosial pada musim panas 2014, adalah contoh meme yang wujud dalam talian dan juga di luar. Pengulangannya didasarkan pada kemampuan dan sumber daya minimum yang diperlukan untuk menghasilkannya, dan ia dilengkapi dengan skrip dari segi kata-kata yang diucapkan ke kamera dan tindakan yang diambil. Ulasan Faktor-faktor ini dibuat dengan mudah boleh diulangi, yang bermaksud ia mempunyai "copy kesuburan" Dawkins mengatakan bahawa yang dikehendaki daripada memes. "- Nicki Lisa Cole, Ph.D . (Apa Yang Memes Memikat Jadi?)

Inti dari petikan di atas adalah mengapa cabaran baldi ais menjadi viral kerana kebolehulangannya (kemampuan untuk ditiru) berdasarkan kemudahan kemahiran dan kaedah yang diperlukan untuk meniru cabaran ini.

Faktor inilah yang menjadikannya senang ditiru. Ice Bucket Challenge mempunyai "copy fecundity". Copy Fecundity adalah apa yang dikatakan Dawkins untuk menjadi meme.

1. Umur panjang

Dawkins dengan jelas menyatakan bahawa umur panjang salinan tidaklah penting. Dengan sedikit pertimbangan, saya tidak akan menerangkan.

2. Fekunditi

Fecundity adalah kemampuan entiti untuk menghasilkan semula (dari segi kadar). Dalam kes pembiakan memes bermaksud merebak. Rupa-rupanya kesuburan jauh lebih penting daripada jangka panjang salinan (individu).

Baca juga: Adakah benar bahawa aluminium foil dapat meningkatkan kelajuan Wi-Fi?

Contohnya, meme adalah idea. Tahap penyebaran dapat dilihat sejauh mana orang menerima idea tersebut.

Sekiranya idea itu dapat diterima oleh masyarakat luas dan dilaksanakan, dapat dikatakan bahawa idea itu mempunyai fekunditi yang tinggi. Sebaliknya. Sekiranya idea dianggap pelik dan cenderung dielakkan maka fekunditi rendah.

3. Ketepatan replikasi

Sederhananya, ketika saya membaca The Selfish Gene saya memahami isi buku dengan perspektif saya sendiri. Dan tentu saja persepsi saya agak berbeza atau jauh berbeza dengan apa yang dimaksudkan oleh Dawkins dalam bukunya.

Kemudian saya memberitahu orang lain mengenai isi kandungan buku tersebut. Saya sengaja atau tidak sengaja telah mengubah idea Dawkins melalui idea saya sendiri dan hasil rujukan dari orang lain. Anggaplah idea saya sebagai meme dan pemikiran orang lain meme yang berbeza daripada saya.

Saya akan menanam meme ini di otak anda. Seperti yang telah dijelaskan, meme membiak dari otak ke otak. Seolah-olah otak kita adalah sup di mana meme membiak dan berkembang.

Jadi meme dari Dawkins (idenya) telah berubah dengan mencampurkan meme saya dengan orang lain. Penyebaran meme ini telah mengalami mutasi. Sekiranya anda hanya memberitahu orang lain dengan idea bahawa anda mencipta sendiri, meme ini akan selalu mengalami mutasi dan percampuran.

Analogi dengan gen mengawan antara spesies.

Bergaul antara spesies adalah proses mencampurkan dua gen dari dua ibu bapa untuk menghasilkan keturunan yang subur dan beraneka ragam. Darwin mengatakan bahawa di dunia ini tidak ada individu yang sama walaupun kembar identik, pasti ada perbezaan antara keduanya.

Ini bermaksud bahawa setiap individu adalah unik dan selalu berbeza dengan individu lain. Variasi kemudian membawa kepada proses yang disebut pemilihan semula jadi. Pemilihan semula jadi menimbulkan evolusi. Ada kemungkinan bahawa mencampurkan meme ini akan mencetuskan evolusi. Dan saya berharap bahawa evolusi menghasilkan idea yang bernas.

1. Populariti

Katakan anda mengarang meme. Anda menyiarkan meme anda di media sosial. Contohnya, di Dunia biasanya di 1cak atau di Meme Comic World.

Netizen ini menyukai meme anda dan mereka membagikannya kepada rakan mereka. Sekiranya rakan mereka juga menyukai mereka, mereka akan melakukan perkara yang sama.

Corak ini akan terus berlaku dan akhirnya meme anda akan menjadi viral. Bukankah itu bermaksud anda mendapat populariti dari sini? Ini bermakna meme yang anda buat subur.

2. Pemasaran Media

Dengan melihat meme internet yang cepat tersebar, sudah tentu ini dapat digunakan sebagai alat pemasaran. Ahli perniagaan harus menyedari hal ini dan dapat meraih keuntungan dalam kes ini dalam produk mereka.


Rujukan:

  • Dawkins, Richard. 2017. Gen Egois . Jakarta: KPG
  • Apa yang Mim Cantik?
  • Makna Sebenar Di Sebalik Perkataan "Meme"
  • Asal-usul Internet Meme
  • Fecundity - Wikipedia
  • Memes .. Apa Tujuan Sebenar?
  • Mim Internet - Wikipedia