Organisma adalah .. Definisi, ciri, klasifikasi dan struktur

organisma adalah

Organisma adalah makhluk hidup yang terdiri daripada haiwan, tumbuh-tumbuhan, mikroorganisma yang saling berkaitan antara satu sama lain.

Menurut New Mexico Tech, semua makhluk hidup memperlihatkan tujuh ciri kehidupan, iaitu bahawa mereka terdiri dari sel, dengan cara yang teratur dan kompleks, mengambil tenaga dan menggunakannya bukan hanya untuk bertindak balas terhadap alam sekitar.

Selain itu, makhluk juga harus tumbuh dan memelihara diri, mempunyai kemampuan untuk membiak, dan mempunyai kemampuan untuk menyesuaikan diri dengan persekitaran.

Memahami organisma juga dapat dilihat dari pelbagai pendapat lain seperti berikut:

 • Secara etimologi

  organisma berasal dari perkataan Yunani "organismos" atau "oragon" yang bermaksud kumpulan molekul yang saling mempengaruhi dan mempunyai ciri hidup.

 • Helena Curtis

  Organisme adalah sesuatu yang dapat memanfaatkan tenaga dari persekitarannya dan mengubahnya dari satu bentuk tenaga ke bentuk yang lain, dapat menyesuaikan diri dengan persekitarannya, dapat bertindak balas terhadap rangsangan, bersifat homeostatik, kompleks dan teratur, dapat menghasilkan semula atau membiak dan dapat tumbuh dan berkembang berkembang.

 • Kamus Bahasa Dunia Besar (KBBI)

  organisma adalah semua jenis makhluk hidup (tumbuhan, haiwan, dll.); susunan sistemik pelbagai bahagian badan hidup untuk tujuan tertentu.

Ciri-ciri Organisma

Organisma akan mempunyai ciri-ciri umum antara lain sebagai berikut:

1. Bernafas

Juga disebut pernafasan, proses memasuki udara dari luar yang mengandung oksigen ke dalam paru-paru yang kemudian diusir dalam bentuk karbon dioksida.

Setiap organisma mempunyai cara bernafas yang berbeza.

2. Bergerak

Bergerak, iaitu perpindahan seluruh atau sebahagian badan organisma akibat rangsangan

Contohnya ialah ketika manusia berjalan, kucing melompat, akar pokok anggur.

3. Memerlukan makanan

Setiap makhluk hidup memerlukan makanan (pemakanan) untuk mengekalkan kehidupannya.

Makanan adalah sumber tenaga untuk kelestarian. Setiap makhluk hidup mendapat pemakanan dengan cara yang berbeza.

4. Tumbuh dan berkembang

Tanda sesuatu yang disebut makhluk hidup mengalami pertumbuhan dan perkembangan.

Pertumbuhan adalah proses perubahan dari kecil ke besar. Sedangkan pembangunan adalah proses perubahan menuju dewasa.

5. Membiak

Pengeluaran semula berguna untuk memulihara spesies organisma.

Pembiakan dalam organisma ini boleh dilakukan secara seksual ( generatif) atau aseksual ( aseksual)

6. Sensitif terhadap rangsangan

Juga disebut kerengsaan, orgasme sensitif terhadap perubahan yang berlaku di sekitarnya.

Baca juga: Tahap Mencapai Perjanjian Antarabangsa

Seperti ketika mata kita masuk ke dalam debu, secara automatik kita akan menutup mata untuk mengelakkannya. Atau kucing mencuri ikan goreng yang ada di atas meja secara diam-diam, kerana kucing sensitif terhadap bau ikan.

7. Penyesuaian

Yakni proses menyesuaikan diri dengan perubahan persekitaran.

Makhluk hidup menyesuaikan diri dengan persekitarannya dalam beberapa cara, iaitu penyesuaian morfologi, penyesuaian fisiologi, dan penyesuaian tingkah laku.

8. Membuang sisa bahan

Juga disebut perkumuhan, iaitu proses membuang bahan buangan metabolik yang tidak digunakan oleh tubuh.

Pengelasan Organisma

Menurut Ahli Biologi Amerika Robert H. Whittaker Organisma boleh diklasifikasikan menjadi 5 kerajaan:

 • Kerajaan Monera.

  Ciri-ciri monera adalah sel tunggal, selnya tidak mempunyai membran nuklear (prokariotik), dan bagaimana membiak dengan membahagi diri. Contohnya ialah bakteria dan alga biru

 • Protista Kerajaan.

  Ciri khasnya ialah ia boleh bersel tunggal atau bersel-sel. mempunyai membran nuklear (eukariotik). Ukurannya agak pelbagai.

  Mulai dari mikroskopik hingga makroskopik. Mampu membuat makanan sendiri.

 • Kulat Kerajaan

  ada yang bersel tunggal dan multiselular. Pembiakan dilakukan secara generatif (kawin) atau vegetatif (tidak berkahwin).

  Sel-sel tergolong dalam multiselular (banyak sel), mempunyai membran di sekitar nukleus sel (eukariotik). Menyerap makanan dari persekitaran (heterotrofik)

 • Kingdom Plantae.

  Kingdom plantae mempunyai dinding sel. Mempunyai membran di sekitar nukleus sel (eukariotik). Mampu melakukan fotosintesis kerana mengandungi klorofil.

 • Kingdom Animalia.

  Tidak mempunyai dinding sel. Organisma multiselular yang mempunyai membran di sekitar sel-sel ini (eukariotik). Mencerna makanan dari persekitaran (heterotrofik)

Struktur Organisma

1. Sel

Sel adalah unit struktur dan fungsi terkecil dari organisma selular. Terdapat organisma yang bukan sel, seperti virus. Organisma selular terdiri daripada satu sel (penyatuan sel) misalnya, bakteria dan banyak sel (berbilang sel) seperti tumbuhan dan haiwan.

Berdasarkan kehadiran membran nuklear, sel dibahagikan kepada sel prokariotik (tanpa membran nuklear) dan sel eukariotik (dengan membran nuklear). Sel prokaryone misalnya bakteria. Manakala sel eukaria adalah contoh sel tumbuhan dan haiwan yang lebih tinggi.

2. Rangkaian

Rangkaian adalah kumpulan sel dengan bentuk dan fungsi yang sama. Cabang biologi yang berkaitan secara khusus dengan menangani tisu disebut histologi. Semasa membincangkan rangkaian ini, kita akan menerangkan terlebih dahulu organisasi haiwan dan kemudian organisasi tanaman.

Baca juga: Interaksi Sosial adalah ... Definisi, Karakteristik, Bentuk, Syarat dan Contoh [LENGKAP]

Kepelbagaian tisu tumbuhan terdiri daripada tisu meristem, tisu dewasa, jaringan sokongan, jaringan pengangkutan, dan tisu gabus.

3. Organ dan Sistem Organ dalam Tumbuhan

 • Akar.

  Akar berfungsi untuk menguatkan batang, kedalaman dan luas akarnya sebanding dengan ketinggian dan warna daun.

  Di beberapa tanaman, akar berfungsi untuk menyimpan simpanan makanan, menyerap air dan mineral di dalam tanah dan bernafas.

 • Batang.

  Fungsinya adalah sebagai tempat simpanan makanan, misalnya di tebu, di mana daun dan akar tumbuh, mengangkut nutrien dari akar daun atau sebaliknya, menegakkan tanaman dan bernafas.

  Terdapat tiga bidang utama pada batang, iaitu:

  (1) epidermis

  (2) korteks

  (3) silinder pusat

  Batang tanaman dicot adalah kambium, sehingga dapat tumbuh lebih besar. Sementara itu, batang monocot tidak mempunyai kambium, sehingga tidak akan tumbuh besar dan mempunyai endoderm dan perikikel.

 • Daun.

  Berfungsi untuk fotosintesis dan pernafasan, kaedah perkumuhan semasa penyejatan (penyejatan), serta tempat pertukaran gas oksigen dan karbon dioksida.

 • Bunga.

  Hanya tumbuh apabila tanaman telah mencapai usia tertentu. Struktur bunga terdiri dari kelopak bunga, mahkota bunga, benang sari dan putik.

 • Buah-buahan dan Benih.

  Berfungsi untuk menyimpan simpanan makanan dan juga kaedah persenyawaan kerana mengandungi biji.

  Benih adalah calon individu baru yang tumbuh di dalam buah, terdiri dari endoperm yang diliputi oleh lapisan biji.

4. Organisma Tumbuhan

organisma adalah

Hampir semua anggota tumbuhan adalah autotrof , mereka memperoleh tenaga secara langsung dari cahaya matahari melalui fotosintesis.

Kerana hijau adalah warna yang dominan, nama lain yang digunakan adalah Viridiplantae (tanaman hijau). Nama lain ialah Metaphyta .

Tumbuhan tidak dapat bergerak sendiri (tidak bergerak), walaupun sebilangan ganggang hijau dapat bergerak kerana mempunyai flagellum .

Akibat sifat pasif ini, tanaman mesti menyesuaikan diri secara fizikal dengan perubahan persekitaran dan gangguan yang mereka terima. Variasi morfologi tumbuhan jauh lebih besar daripada ahli kerajaan lain.

Selain itu, tumbuhan menghasilkan banyak metabolit sekunder sebagai mekanisme pertahanan terhadap perubahan persekitaran atau serangan oleh penyerang. Pembiakan juga dipengaruhi oleh sifat ini.