Sel Haiwan: Penerangan, Bahagian, Struktur dan Fungsi + Gambar

struktur sel haiwan

Struktur sel haiwan terdiri daripada lisosom, badan golgi, sentriol, sitoplasma, mitokondria, membran sel, ribosom, sitoplasma, dan sebagainya.

Untuk perbincangan kali ini kita akan mengkaji sel haiwan yang dalam hal ini merangkumi definisi, bahagian, struktur, fungsi, perbezaan dan gambar sel haiwan.

Oleh itu, untuk lebih memahami dan memahami, lihat penjelasan lengkap di bawah.

Memahami Sel Haiwan

Sel adalah koleksi bahan paling mudah dari makhluk hidup. Oleh itu, sel haiwan adalah nama umum untuk sel eukariotik yang terdapat pada haiwan. Dalam kes ini, sel manusia tergolong dalam jenis sel haiwan.

Berdasarkan strukturnya, sel haiwan mempunyai beberapa perbezaan asas jika dibandingkan dengan sel tumbuhan. Sel haiwan kekurangan dinding sel, kloroplas, dan membentuk vakuola yang lebih kecil.

Animal Cell adalah bahagian organel terkecil yang mempunyai membran nipis dan di dalamnya terdapat larutan koloid yang mengandungi sebatian kimia. Sel ini mempunyai kelebihan untuk membuat pendua secara bebas dengan membahagikan sel.

Dalam sel terdapat sebatian yang sangat penting dalam proses mempertahankan dan fotosintesis. Sebatian ini, seperti karbohidrat, sangat penting dalam proses fotosintesis. Selanjutnya, lipid, sebatian ini berguna sebagai simpanan makanan seperti lemak dan minyak.

Di samping itu, ada juga protein yang bertindak sebagai proses metabolik bagi tubuh haiwan dan tumbuhan. Dan yang terakhir adalah asid nukleik, sebatian ini sangat penting dalam proses sintesis protein.

Bahagian Sel Haiwan

Berikut adalah beberapa bahagian sel haiwan, termasuk:

 1. Golgi Kompelks: berfungsi sebagai alat mengeluarkan tenaga dan lendir.
 2. Endoplasma Reticulum: Terbahagi kepada 2, iaitu Endoplasmic Reticulum kasar yang diisi dengan ribosom di mana ia berfungsi untuk mensintesis protein. Dan yang kedua adalah retikulum endoplasma halus dan tidak mengandungi ribosom. Retikulum endoplasma berfungsi mensintesis molekul lemak.
 3. Sitoplasma: cecair yang terdapat di dalam sel kecuali inti sel (nukleus). Sitoplasma terbahagi kepada 2, iaitu bahagian dalam (endoplasma) yang lebih keruh dan bahagian luar (ektoplasma) yang lebih jelas. Sitoplasma adalah koloid kompleks yang tidak kelihatan dan tidak padat. Sekiranya kepekatan air tinggi, maka koloid akan cair atau yang dikenali sebagai sol. Sekiranya kepekatan air rendah, maka koloid adalah pepejal lembut atau disebut gel. Sitoplasma terdiri daripada molekul kecil, molekul besar, ion hidup dan organel. Sitoplasma berfungsi sebagai tempat penyimpanan bahan kimia yang penting untuk metabolisme sel, seperti enzim, ion ion, gula, lemak dan protein. Dalam sitoplasma, aktiviti pembongkaran dan penyusunan bahan melalui tindak balas kimia berlaku. Contohnya proses pembentukan tenaga,sintesis asid lemak, asid amino, protein dan Nucelotides. Sitoplasma "mengalir" dalam sel untuk memastikan bahawa pertukaran zat dilakukan untuk metabolisme yang betul. Pergerakan organel tertentu akibat aliran sitoplasma dapat diperhatikan di bawah mikroskop.
 4. Nukleoplasma: terdiri daripada asid nukleik dan kromatin.
 5. Vacuole: berfungsi sebagai simpanan makanan. Vakuola pada haiwan kecil tetapi banyak sementara vakuola pada tumbuhan besar tetapi sedikit.
 6. Inti sel: terdiri daripada 90% air, mengandungi protein, vitamin, mineral dan lemak. Nukleus sel berfungsi untuk mengekalkan integriti gen ini dan mengawal aktiviti sel dan menguruskan ekspresi gen.
 7. Nukleolus: berfungsi sebagai pengatur aktiviti sel.
 8. Mitokondria: menghasilkan tenaga dan berfungsi dalam pernafasan.
 9. Dinding sel: lapisan pelindung di bahagian luar membran sel. Dinding sel hanya terdapat di dalam sel tumbuhan
 10. Kromosom: anak-anak dari nukleus sel yang terdapat di dalam nukleus sel. Kromosom berfungsi untuk mensintesis bahan genetik. Kromosom mengandungi gen yang mempunyai sifat keturunan.
 11. Membran Sel: Bahagian terluar dari protoplasma yang berfungsi mengatur pengangkutan bahan ke dalam dan ke luar sel.

Imej dan Struktur dan Fungsi Sel Haiwan

struktur sel haiwan

Pada dasarnya sel haiwan dan sel tumbuhan adalah sama, baik dari segi struktur, jenis enzim dan bahan genetik, dan mempunyai pelbagai jenis sel. Berikut adalah beberapa struktur dan fungsi sel haiwan, termasuk:

Baca juga: Sistem Suria dan Planet - Penjelasan, Karakteristik dan Gambar

1. Membran sel

Membran-Sel

Membran sel adalah penutup sel luar yang terdiri daripada protein (lipoprotein), kolesterol dan lemak (lipid). Bahagian ini mempunyai peranan yang sangat penting dalam mengatur mineral dan nutrien di dalam dan di luar sel.

Organel membran sel ini mempunyai pelbagai fungsi termasuk:

 1. Mengatur masuk dan keluar nutrien dan mineral
 2. Sebagai pelindung pembungkus / sel
 3. Menerima rangsangan dari luar
 4. Tempat di mana pelbagai reaksi kimia berlaku

2. Sitoplasma

Cytoplasma

Sitoplasma adalah bahagian sel yang merupakan cecair sel dan mempunyai bentuk seperti gel. Organel ini mempunyai dua proses fasa bentuk, iaitu fasa gel (cecair) dan fasa sol (pepejal) .Cecair ini terdapat di dalam nukleus yang disebut nukleoplasma.

Walau bagaimanapun, sitoplasma adalah koloid kompleks, yang tidak cair dan tidak padat. Sehingga boleh berubah bergantung pada kepekatan air. Pada dasarnya jika kepekatan air rendah ia menjadi pepejal lembut. Sementara itu, jika airnya tinggi, gel akan berubah menjadi nipis, yang disebut sol.

Organel sitoplasma ini berfungsi seperti berikut:

 • Sebagai sumber bahan kimia sel
 • Tempat di mana metabolisme sel berlaku

3. Retikulum Indoplasma

Reticulum-Indoplasma

Retikulum indoplasma adalah organel yang mempunyai bentuk utas yang terdapat dalam inti sel. Retikulum endoplasma terbahagi kepada dua, iaitu retikulum endoplasma licin (REh) dan retikulum endoplasma kasar (REk). Retikulum endoplasma licin (REh) tidak melekat pada ribosom, sedangkan retikulum endoplasma kasar (REk) melekat pada ribosom.

Organel retikulum indoplasma adalah seperti berikut:

 • Sebagai sintesis protein (Rek).
 • Sebagai pembawa sintesis, steroit dan lemak.
 • Membantu menyahtoksin sel berbahaya dalam sel (REh).
 • Sebagai tempat menyimpan fosfolipid, steroid dan glikolipid.

4. Mitokondria

Mitokondria

Mikrodia adalah organel terbesar yang wujud berfungsi sebagai mesin dalam sel. Organel ini mempunyai dua lapisan membran yang dilipat yang biasanya disebut sebagai critas. Glukosa dan oksigen bekerjasama dalam proses pembentukan tenaga.

Ini adalah proses metabolik dan aktiviti sel. Sehingga di bahagian ini digelar sebagai The Power House. dapat dikatakan bahawa kerana organisma ini dapat menghasilkan tenaga. Mitokondria yang mempunyai satu bentuk disebut mitokondria. Organel mitokondria adalah organel yang dapat mengubah tenaga kimia menjadi tenaga lain.

Organel ini mempunyai fungsi berikut:

 • Sebagai pernafasan selular.
 • Sebagai pengeluar tenaga dalam bentuk ATP.

5. Microfilamen

Microfilamen

Microfilaments adalah organel sel yang terbentuk dari protein actin dan myosin. Organel ini mempunyai persamaan dengan organel mikrotobule tetapi ada sesuatu yang berbeza dari segi tekstur dan ukurannya. Microfilament mempunyai tekstur lembut dan mempunyai diameter yang lebih kecil.

Fungsi organel ini adalah bertindak sebagai pergerakan sel, endositosis dan eksotisme.

6. Lisosom

Lysosome

Lisosom adalah organel dalam bentuk kantung terikat membran yang mengandungi enzim hidrolitik. Ia digunakan untuk mengawal pencernaan intraselular dalam keadaan apa pun. Lisosom terdapat dalam sel eukariotik.

Lisosom mempunyai fungsi berikut:

 • Untuk mengawal pencernaan intraselular.
 • Sebagai bahan pencernaan menggunakan fagositosis.
 • Sebagai pemusnahan organel sel yang telah rosak (autophagy).
 • Sebagai kemasukan makromulekul dari luar ke dalam sel dengan cara endositosis.

7. Peroksisom (Badan Mikro)

struktur sel haiwan: peroksisom

Peroksisom adalah organel yang mempunyai poket kecil yang diisi dengan enzim katalase. Fungsi ini adalah untuk memecah peroksida (H2O2) atau metabolisme toksik. Yang boleh mengubah air dan oksigen berbahaya kepada sel. Organel peroksisom ini terdapat di banyak sel hati dan buah pinggang.

Organel ini mempunyai fungsi berikut:

 • Tukar lemak menjadi karbohidrat.
 • Menguraikan peroksida (H2O2) dari sisa metabolik toksik.

8. Ribosom

struktur sel haiwan: Ribosom

Ribosom adalah organel sel kecil dan padat dengan diameter 20 nm. Organel ini terdiri daripada 65% RNA ribosom (rRNA) dan 35% protein ribosom (Ribonucleoprotein atau RNP). Ribosom berfungsi sebagai menterjemahkan RNA untuk membentuk rantai polipeptida (protein) menggunakan asid amino semasa proses terjemahan.

Baca juga: Tekanan Hidrostatik - Definisi, Rumus, Contoh Soalan [LENGKAP]

Dalam sel ribosom pasti ada dalam retikulum endoplasma kasar (REk), atau membran nuklear sel. Ribosom berfungsi sebagai tempat proses sintesis protein berlaku.

9. Centrioles

Centrioles

Centrioles adalah struktur organel yang mempunyai bentuk tiub organel yang terdapat pada sel eukariotik. Organel ini juga dapat berperan dalam pembelahan sel dan pembentukan silia dan flagela. Di samping itu, sepasang centrioles mampu membentuk struktur gabungan yang dikenali sebagai centrosome.

Sentiol mempunyai fungsi sebagai:

 • Berfungsi untuk membentuk silia dan flagella.
 • Sebagai proses pembahagian sel dalam membentuk benang gelendong.

10. Microtobules

struktur sel haiwan: Microtobules

Mikrotubulus adalah organel sel yang terdapat di sitoplasma dan boleh didapati di sel eukariotik. Organel ini mempunyai bentuk silinder yang panjang dan berongga. Organel ini mempunyai diameter kira-kira 12 nm dan diameter luar 25 nm. Selain haiwan, organel juga dimiliki oleh sel tumbuhan yang sama persis dengan haiwan.

Mikrotobul terdiri daripada molekul protein globular yang disebut tubulin. Sehingga dalam keadaan tidak sedar organel ini dapat bergabung membentuk silinder berongga dalam keadaan tertentu. Selain itu, mikrotobul juga mempunyai sifat kaku yang tidak dapat berubah bentuk.

Organel ini mempunyai fungsi berikut:

 • Untuk melindungi sel.
 • Beri bentuk sel.
 • Berperanan dalam pembentukan flagella, silia dan centrioles.
 • 11. Radas Golgi
Badan-badan Golgi

Badan Golgi atau golgi adalah organel yang berkaitan dengan fungsi perkumuhan sel. Mayat Golgi boleh dijumpai di semua sel eukariotik. Organel ini memainkan peranan penting, yang mempunyai fungsi perkumuhan, seperti ginjal. Badan Golgi berbentuk seperti kantung rata yang kecil hingga besar dan diikat oleh selaput. Setiap sel haiwan mempunyai 10-20 badan golgi.

Organel ini mempunyai fungsi berikut:

 • Untuk memproses protein.
 • Membentuk lisosom.
 • Untuk membentuk membran plasma.
 • Membentuk vesikel (kantung) untuk perkumuhan.
 • 12. Inti
struktur sel haiwan: Nukleus

Inti adalah organel kecil yang mengatur dan mengawal aktiviti sel. Proses ini bermula dari metabolisme hingga pembahagian sel. Inti mengandungi bahan genetik yang berbentuk DNA linear panjang yang membentuk kromosom.

Organel ini dapat dijumpai dalam sel eukariotik dan terdiri daripada bahagian seperti membran nuklear, nuecloplasm, kromatin atau kromosom, dan inti.

Organel ini mempunyai fungsi berikut:

 • Tempat replikasi.
 • Menyimpan maklumat genetik.
 • Untuk mengekalkan integriti gen.
 • Mengawal proses metabolik dalam sel.
 • Kawal aktiviti sel dengan menguruskan ekspresi gen.
 • 13. Nukleolus
struktur sel haiwan: Nukleolus

Nukleoli adalah organel yang terkandung dalam nukleus sel atau nukleus. Organel ini bertanggungjawab untuk pembentukan protein menggunakan RNA atau asid ribonukleik. Organel ini mempunyai fungsi sebagai bertanggung jawab untuk pembentukan protein.

 • 14. Nukleoplasma
struktur sel haiwan: Nukleoplasma

Nukleoplasma adalah organel tekstur padat yang berada di dalam nukleus sel atau nukleus. Organel ini mengandungi serat kromatin padat yang membentuk kromosom. Di samping itu, organel ini bertanggungjawab untuk membawa maklumat genetik.

 • 15. Membran teras
struktur sel haiwan: Membran nuklear

Membran nuklear adalah elemen struktur utama nukleus yang merangkumi seluruh organel. Sebagai tambahan, organel ini berfungsi sebagai pemisah antara sitoplasma dan kawasan nuklear. Organel ini tidak telap, jadi kebanyakan molekul yang membentuk nukleus memerlukan liang nuklear. Dengan cara ini membran nuklear dapat melintasi membran.

Membran inti mempunyai fungsi berikut:

 • Melindungi inti sel (inti).
 • Sebagai tempat pertukaran bahan antara inti dan sitoplasma.

Perbezaan antara sel haiwan dan sel tumbuhan

Berikut ini adalah perbezaan antara sel haiwan dan sel tumbuhan, seperti berikut:

Sel Tumbuhan Sel Haiwan
Mempunyai dinding sel yang terdiri daripada selulosa dan pektin sehingga selnya kaku.Tanpa dinding sel, selnya elastik.
2. Mempunyai kloroplas untuk fotosintesis.Tidak mempunyai sentriol.
3. Tidak mempunyai sentriol.Mempunyai sentriol untuk mengumpulkan kromosom semasa pembahagian sel.
4. Vakuola sedikit dan besar.Banyak vakuola dan bersaiz kecil.
5. Cadangan makanan dalam bentuk kanji (pati)Makanan simpanan dalam bentuk lemak (glikogen)