BJ Habibie dan The Invention of Aircraft Crack Progression

BJ Habibie terkenal sebagai inovator genius dari Dunia yang telah banyak memberi sumbangan dalam teknologi pesawat dunia.

Salah satu sumbangan terbesarnya adalah terhadap teori perkembangan retak .

Teori kemajuan retak adalah teori yang digunakan untuk meramalkan titik permulaan retakan di sayap kapal terbang.

Dalam teori ini, BJ Habibie berjaya membuat rumusan yang sangat terperinci, sehingga pengiraannya dapat tepat sampai ke tahap atom.

Ini adalah penemuan yang sangat besar dalam dunia penerbangan.

Sayap kapal terbang yang rapuh

Apabila kita melihat sayap kapal terbang, pada pandangan pertama sayap ini kelihatan sangat halus dan tanpa jurang apabila dilihat dari luar.

Tetapi, tahukah anda bahawa bahagian dalam struktur sayap dan badan pesawat ini berlubang?

Struktur penampan udara sentiasa diadakan tekanan yang besar dan / berterusan continious  pesawat beroperasi, terutama apabila pesawat  berlepas mendarat  kali dan dalam pergolakan.

Pembinaan di dalam sayap udara tertutup dan sebahagian daripadanya terus menanggung beban yang besar dan  berterusan .

Masalah ini terus membayangi  pengguna  dan  pengeluar  di sektor penerbangan selama 40 tahun kerana mereka tidak pernah tahu sama ada terdapat kerosakan pada struktur pesawat atau tidak.

Seperti manusia, bahan struktur dalam pesawat juga dapat "letih". Keletihan bahan ini biasanya disebut " keletihan ".

Keletihan  (keletihan)  dari bahan ini masih sangat sukar dikesan dengan peralatan yang terhad pada masa itu. Akibatnya, pada awal 1960-an kemalangan kapal terbang sangat kerap berlaku.

Keletihan ( keletihan ) di kapal terbang

Keletihan ( keletihan ) pada pesawat biasanya berlaku di bahagian penyambung sayap dan  badan  utama pesawat atau semasa menghubungkan sayap dan mesin. Kedua-dua bahagian sentiasa mengalami kejutan dan getaran semasa  lepas landas  dan  mendarat .

Nah, dari situlah keretakan bermula   akibat keletihan bahan penyambung. Permulaan retakan ini biasanya sangat kecil, berukuran 0,005 milimeter dan terus menyebar menjadi lebih besar dan bercabang. jika hanya retakan ini tidak dapat dikesan maka bahaya besar akan menanti. Sayap pesawat ini tiba-tiba boleh patah semasa  lepas landas .

Lebih-lebih lagi, pesawat mula berubah dari  sistem balingbaling ke sistem mesin  jet  pada waktu itu.

Baca juga: Bagaimana Mencegah Tanah runtuh? LIPI ada jalan penyelesaiannya

Potensi  kegagalan keletihan semakin besar. Pada masa itu penyelidik di seluruh dunia berada dalam keadaan  buntu , masalah ini sangat sukar untuk diselesaikan.

Peranan Penting Mr. Keretakan BJ Habibie

Walaupun seluruh dunia memerlukan penyelesaian untuk masalah yang berterusan ini, seorang pemula genius dari  Dunia  muncul.

Pada masa itu dia berusia 32 tahun, seorang doktor dengan perawakan muda tetapi sangat bertenaga. Dia adalah  Dr. Ing. Bacharuddin Jusuf Habibie , seorang pemula muda yang dilahirkan di Pare Pare, Sulawesi Selatan pada 25 Jun 1936.

Genius BJ Habibie berjaya mencari  titik penyebaran retakan . Pengiraannya sangat terperinci, walaupun pada tahap atom.

Ini adalah penemuan yang sangat besar dalam dunia penerbangan.

Teori yang dikemukakan oleh Pak Habibie disebut  teori Crack Progression  atau apa yang disebut sebagai " teori Habibie" .

Anda tidak boleh bayangkan, bukan?

Kita sering mendengar teori Newton dan teori Darwin, tetapi jarang sekali kita mendengar teori dengan nama World people.

Teori Habibie telah digunakan dalam industri penerbangan di seluruh dunia. Teori ini juga berjaya meningkatkan standard keselamatan di pesawat. Bukan hanya mengurangkan risiko kemalangan, tetapi juga menjadikan proses penyelenggaraan lebih mudah dan lebih murah.

Teori Habibie dan Faktor Habibie

Sebelum teori Habibie ditemui, lokasi retakan  (retak)  pada pesawat tidak dapat dikesan lebih awal. Kemudian, para jurutera mengatasi kemungkinan terburuk pembinaan struktur pada pesawat dengan meningkatkan  faktor keselamatan (SF) .

Bagaimana anda meningkatkan  faktor keselamatan ?

Kaedah yang digunakan untuk meningkatkan faktor keselamatan adalah dengan meningkatkan kekuatan pembinaan yang digunakan jauh melebihi keperluan teori. 

Sudah tentu ini akan menjadikan kapal terbang menjadi lebih berat. Sekiranya pesawat lebih berat, tentunya akan lebih perlahan, sukar dikendalikan, dan menggunakan lebih banyak bahan bakar.

Wow, sudah tentu ia akan menyusahkan. Dengan  teori Habibie  , susun atur dan retakan besar  (retak)  dapat dikira. Ini membolehkan jurutera mengurangkan  faktor keselamatan (SF)  sehingga mereka dapat mengurangkan berat pesawat, yang merupakan faktor penting dalam dunia penerbangan.

Baca juga: Mengapa Langit Gelap di Malam Hari?

Penembusan luar biasa dalam dunia penerbangan ini disebut sebagai  faktor Habibie .

Kesan Faktor Habibie

Faktor Habibie  memberi impak besar kepada dunia penerbangan.

Dengan  faktor Habibie  , berat pesawat dapat dikurangkan hingga 10%. Sebenarnya, berat pesawat dapat dikurangkan hingga 25% setelah bahan komposit Pak Habibie digunakan.

Dengan cara itu, pesawat akan lebih mudah dikendalikan, lebih mudah dilepaskan, menjimatkan bahan bakar dan mengurangkan kos pembuatan dan penyelenggaraan. Bagaimanapun, dengan kata lain, keupayaan pesawat meningkat dengan pesat dengan teori ini.

Ternyata teori Pak Habibie luar biasa dan menjadi penanda aras utama dalam dunia penerbangan pada masa itu.

Tidak hairanlah, Pak Habibie pernah menjadi  naib presiden  di salah satu industri penerbangan terbesar di Jerman, Messerschmitt Boelkow Blohm GmbH (MBB). Perlu juga diperhatikan bahawa dia adalah satu-satunya orang bukan Jerman yang mampu menduduki kedudukan tinggi dalam syarikat itu.

Penutup

Apa pendapat kamu? Terdapat banyak inspirasi dari genius presiden ke-3 kita BJ Habibie ?? Dalam pencapaian, artikel ini tidak akan cukup untuk membincangkan semua penemuan dan penghargaan Tuan Habibie.

Sebagai contoh, Pak Habibie adalah pemula reka bentuk pesawat  prototaip DO-31  yang kemudian dibeli oleh NASA, hak patennya telah digunakan oleh syarikat terkenal seperti  Air Bus  dan syarikat roket lain, sehingga dia dianugerahkan V on Karman Award  (1992 ).

Anugerah Von Karman hampir setara dengan Hadiah Nobelloh. Pada usia tua, dia masih merupakan pemula yang hebat dengan masih merancang pesawat R80 berbasis turboprop dengan anaknya, Inspirasi Habibie, dan sering menjadi pembicara di seluruh Dunia sebagai pemula inspirasi.

Baiklah, mungkin itu cukup artikel mengenai salah satu pemula genius dari Dunia. Semoga menambahkan wawasan dan pengetahuan baru untuk kita semua.

Sumber

Artikel ini ditulis oleh Fajar Budi Laksono di Penggagas.com

Rujukan : Majalah Gatra Ed. Istimewa, Ogos 2004.