Fungsi Usus Besar untuk Pencernaan di Badan

fungsi usus besar

Fungsi usus besar adalah menyerap air, menyerap vitamin, mengurangkan keasidan dan melindungi tubuh daripada jangkitan, menghasilkan antibodi dan banyak lagi dalam artikel ini.

Usus besar atau usus besar adalah organ dalam sistem pencernaan tubuh yang berasal dari usus kecil. Usus besar berperanan dalam menjalankan proses akhir sistem pencernaan tubuh, yang mempunyai fungsi utama menyerap makanan untuk mengeluarkannya dari tubuh.

Usus besar kira-kira 1.5-2 meter apabila terbentang. Agak lama juga ya. Selain itu, struktur dinding usus besar mempunyai struktur yang sama dengan usus kecil yang terdiri daripada lapisan serous, otot, submokusa dan mukosa.

Keempat bahagian usus besar terdiri daripada kolon menaik, kolon melintang, kolon menurun dan kolon sigmoid. Bahagian ini mempunyai fungsi yang berbeza dan disambungkan ke rektum.

fungsi kolon

Seperti yang telah dibincangkan sebelumnya, fungsi utama usus besar adalah menyerap makanan. Selain itu, terdapat fungsi lain dari usus besar yang juga memainkan peranan penting dalam sistem pencernaan tubuh. Apa fungsinya, lihat penjelasan berikut.

Fungsi Usus Besar dalam Sistem Pencernaan

1. Menyerap Air

Usus besar mempunyai fungsi menjalankan penyerapan air dalam sistem pencernaan. Sebilangan besar proses pencernaan makanan dan penyerapan nutrien dilakukan melalui usus kecil.

Usus besar membantu menyelesaikan proses penyerapan kandungan air makanan yang dimakan sehingga sisa pencernaan makanan terbentuk dalam bentuk fasa padat yang siap dikeluarkan melalui dubur.

2. Menyerap Vitamin

Fungsi usus besar menyerap vitamin yang dibantu oleh bakteria yang hidup di usus besar. Terdapat kira-kira 700 spesies bakteria yang hidup di usus besar dan menjaga kesihatan tubuh kita.

Baca juga: Penukaran Unit (Lengkap) Panjang, Berat, Kawasan, Masa dan Isipadu

Nah, bakteria dalam usus besar memainkan peranan penting dalam menghasilkan vitamin K dan biotin dalam badan.

Apabila badan kekurangan vitamin dari makanan, bakteria ini secara semula jadi akan menghasilkan vitamin dan benar-benar membantu mengekalkan tubuh yang sihat. Oh ya, salah satu kesan yang disebabkan oleh bakteria dalam usus besar ialah menyebabkan gas masuk (kentut).

3. Mengurangkan keasidan dan melindungi tubuh daripada jangkitan

Fungsi usus besar memainkan peranan penting dalam mengurangkan keasidan dan melindungi tubuh daripada jangkitan. Permukaan usus besar mempunyai mukosa yang mampu mengeluarkan bicabornate yang berfungsi untuk meneutralkan asid yang dihasilkan dari asid lemak dalam usus kecil.

Selain itu, lapisan mukosa di usus besar juga melindungi tubuh dari jangkitan mikroba yang boleh mengganggu proses pencernaan.

4. Menghasilkan antibodi

Akhirnya, fungsi usus besar adalah untuk menghasilkan antibodi yang dapat mewujudkan sistem imun.

Penghasilan antibodi dibantu oleh tisu limfoid di usus besar dan juga memastikan bilangan bakteria baik tetap normal.

Antibodi pada usus besar juga berperanan melawan jangkitan bakteria buruk dan mencegah jangkitan.

Ini adalah penjelasan mengenai fungsi usus besar dalam sistem pencernaan badan. Semoga bermanfaat!