Ketahui 4 Organ yang Menyokong Sistem Perkumuhan (+ Gambar)

Bersukan adalah aktiviti sihat yang sangat bermanfaat untuk kesihatan badan. Setelah bersenam, biasanya badan akan berpeluh melalui sistem perkumuhan.

Keringat adalah apa yang dikenali sebagai bahan buangan metabolik, yang jika tidak dikeluarkan dapat membahayakan tubuh.

Selain itu, peluh juga merupakan bentuk penyingkiran bahan toksik yang menetap di dalam badan.

Baiklah, semua proses pelupusan ini diatur dan dilakukan oleh sistem perkumuhan.

Sistem perkumuhan adalah cara semula jadi tubuh untuk menyingkirkan bahan buangan metabolik yang beracun dan berbahaya bagi tubuh. Bahan beracun ini boleh menyebabkan gangguan fungsi organ jika tidak diekskresikan.

Ayuh, berkenalan dan ketahui apa faedah setiap organ yang membantu sistem perkumuhanyang!

Kulit

Kulit pada sistem perkumuhan

Selain berfungsi sebagai deria sentuhan dan rasa, kulit juga merupakan organ yang membantu proses perkumuhan dalam tubuh manusia.

Inilah sebab mengapa peluh yang keluar selalu muncul dari kulit. Kulit itu sendiri berada di permukaan luar tisu badan.

Tisu kulit itu sendiri terdiri daripada 3 lapisan, iaitu:

  • Epidermis
  • Dermis
  • Tisu penghubung di bawah kulit

a. Epidermis (Lapisan Kulit Ari)

Di mana ini adalah lapisan luar kulit yang sangat nipis tisu. Epidermis itu sendiri terdiri daripada 2 lapisan:

  • Lapisan tanduk
  • Lapisan Malphigi.

Lapisan horny adalah sel mati yang mudah tertumpah. Tidak mengandungi saluran darah dan membran saraf. Oleh itu, lapisan tanduk tidak akan berdarah jika dikupas.

Sementara itu, lapisan Malpighi sendiri terletak di bawah lapisan tanduk. Yaitu terdiri dari sel hidup dan mempunyai kemampuan untuk membelah. Lapisan ini biasanya yang menentukan warna kulit seseorang, dan yang melindungi sel dari sinar matahari.

Baca juga: Metamorfosis Rama-rama (Gambar + Penjelasan) PENUH

b. Dermis (Menyembunyikan Lapisan Kulit)

Di mana lapisan ini terletak di bawah lapisan kulit epidermis. Fungsinya adalah untuk menghasilkan peluh, menghasilkan minyak agar kulit tidak kering, dan sebagai ujung saraf untuk rasa, sentuhan, sentuhan, sakit, dan sentuhan.

c. Di bawah tisu penghubung kulit

Lapisan ini terletak di bawah lapisan kulit dermis. Di mana antara keduanya dibatasi oleh sel-sel lemak. Lemak sendiri berfungsi menahan suhu badan, melindungi tubuh dari perlanggaran, dan sebagai sumber tenaga.

Buah pinggang

Sistem perkumuhan di buah pinggang

Setiap manusia mempunyai sepasang buah pinggang, yang berada di rongga perut kiri dan kanan.

Fungsinya adalah untuk menyaring bahan buangan metabolik dari darah. Itulah sebab mengapa buah pinggang adalah salah satu organ yang paling penting untuk sistem perkumuhan.

Bentuk sisa metabolik yang dikeluarkan dari buah pinggang adalah air kencing.

Selain menapis produk buangan dari darah, buah pinggang juga membantu menjaga keseimbangan cairan tubuh, mengeluarkan gula darah yang telah melebihi tahap normal dan mengatur keseimbangan garam, asid, dan alkali dalam badan.

Paru-paru

Sistem perkumuhan paru-paru

Sama seperti buah pinggang, manusia dikurniakan sepasang paru-paru. Ia terletak di rongga dada dan dilindungi oleh tulang rusuk.

Paru-paru mempunyai tugas utama sebagai organ pernafasan.

Tetapi selain daripada itu, paru-paru juga berfungsi sebagai organ perkumuhan yang berfungsi mengeluarkan sisa gas dari proses pernafasan, iaitu karbon dioksida (CO2) dan wap air (H2O).

Hati

Hati adalah organ yang membantu sistem perkumuhan terakhir . Terletak di rongga perut kanan, tepat di bawah diafragma. Dilindungi oleh selaput nipis yang disebut kapsul hepatik.

Dalam proses perkumuhan, hati berfungsi membuang hempedu, bahan buangan dari pemecahan sel darah merah yang rosak, yang kemudian dihancurkan di limpa.

Selain membantu proses perkumuhan, hati juga berfungsi sebagai penawar racun, membentuk sel darah merah dan menyimpan glikogen (gula otot).

Baca juga: 5 Jenis Rangkaian Tumbuhan dan Fungsi serta Gambar Lengkap

Rujukan: //biologydictionary.net/excretory-system/