19+ Saluran Youtube Pendidikan Terbaik di Dunia (DIKEMASKINI)

Kami bosan dengan Youtube World, yang isinya seperti itu.

Banjir kandungan hiburan tetapi kandungan pendidikan sangat minimum.

Ini adalah data di 10 saluran YouTube dengan pelanggan terbanyak di Dunia (data untuk November 2018).

Dan seperti yang anda lihat, tidak ada saluran pendidikan di sana. Begitu juga jika senarai ini terus diperluas.

(Catatan: Calon Cendekiawan dan Kacang Kacang kadang-kadang memberikan maklumat pendidikan, tetapi hanya serpihan yang tidak lengkap dan lebih banyak maklumat tanpa sumber yang jelas)

Memang, YouTube adalah tempat untuk berkongsi video dan wajar kerana ia mengandungi lebih banyak kandungan hiburan. Kerana itulah yang dijual.

Tetapi ...

Kami juga mahukan lebih banyak kandungan pendidikan sains seperti kursus Crash, Sci-Show, Veritasium, Smarter Every Day, dan banyak lagi yang lain di Dunia.

Berita baiknya ialah, perlahan-lahan, kandungan YouTube pendidikan Dunia mula meningkat. Di sini kami meringkaskan 19+ saluran youtube pendidikan sains terbaik di Dunia.

Anda dapat menikmati kandungan mereka yang baik, dan jangan lupa untuk menyokongnya (seperti, memberi komen, melanggan dan berkongsi) sehingga lebih banyak kandungan pendidikan dihasilkan.

(Pesan mengikut bilangan pelanggan)

Anda boleh katakan, kenapa anda menjadi pelopor saluran YouTube pendidikan Dunia. Melalui animasi grafik gerakan, Kok Bisa menerangkan persoalan dan konsep saintifik yang kompleks secara kontekstual dan lebih mudah difahami.

Terdapat banyak topik yang dibangkitkan, mulai dari membincangkan hal-hal ringan seperti "Mengapa nasi makanan utama kami?" hingga topik berat seperti "Apa itu lubang hitam?" dibungkus dengan cara yang mudah.

Penjelasannya keren, ditambah dengan kehadiran bakso yang ada di setiap video mereka.

Quipper adalah perkhidmatan pembelajaran dalam talian yang ditujukan kepada pelajar sekolah, menyediakan bahan, video pembelajaran dan juga latihan soalan.

Di saluran YouTube, anda dapat melihat beberapa video pembelajaran gaya Quipper yang penting mengikut kurikulum sekolah.

Hujan Tanya Tanya adalah saluran yang menyampaikan pemikiran tentang sains, teknologi dan masyarakat yang dikemas dengan ringan. Saluran ini cuba membincangkan soalan rawak yang kadang-kadang membuat kita tidak tidur pada waktu malam.

Saluran ini dikendalikan oleh sekumpulan pemuda dari diaspora yang bertujuan untuk meningkatkan kecintaan masyarakat Dunia terhadap sains dan teknologi 🙂

Baca juga: Mengapa penguin tidak dapat terbang ketika mereka burung?

Salam!

Siapa yang tidak kenal Ruangguru?

Salah satu penyedia kandungan dan perkhidmatan pendidikan terbesar di dunia.

Di saluran Ruangguru, mereka menyediakan banyak kandungan video pembelajaran lengkap, mulai dari fizik, kimia, sejarah, dan segalanya.

Bersama Ruangguru, #BelajarJadiLuarBpapan!

Ini adalah saluran rasmi DW (Deutsche Welle) yang bercakap World.

Topiknya berbeza-beza, terutama yang berkaitan dengan inovasi dan teknologi terkini. Mengujakan.

Siapa yang tidak kenal Zenius?

Zenius adalah tempat pembelajaran dalam talian yang dapat menjadikan anda lebih pintar dan ketagihan belajar.

Di saluran YouTube mereka, mereka menyediakan banyak kandungan pembelajaran video yang bukan hanya memberi bahan ... tetapi mengajarnya sehingga anda benar-benar memahami.

Selain itu, terdapat juga video pendidikan dan motivasi lain yang sangat keren!

Sains Bro adalah saluran pendidikan Dunia yang membantu menjelaskan perkara-perkara mengenai SAINS dengan cara yang menyeronokkan dan mudah untuk menjadikannya mudah difahami.

Gaya penjelasannya menarik, dengan konsep video papan putih yang baik seperti fizik minit atau ASAPscience.

Anda mesti tahu! adalah saluran pendidikan yang memberikan pelbagai maklumat dan pengetahuan dalam bentuk animasi.

Konsepnya lebih kurang sama dengan Kok Bisa, dengan kelainan yang berbeza dengan watak Joni yang ingin tahu.

YufidEDU membentangkan video pendidikan Islam dan sains.

Dalam video sains, anda boleh belajar banyak mengenai matematik dan fizik dengan Andy Octavian Latief, yang merupakan pemenang pingat emas IPhO (Olimpik Fizik Antarabangsa) 2006.

Belajar fizik dan matematik adalah mudah dan menyeronokkan!

Ayo Mikir adalah saluran pendidikan yang bertujuan untuk memperluas jangkauan pendidikan di Dunia, yang berisi semua jenis sains dari psikologi hingga astronomi.

Penghantarannya menarik dengan gambar berwarna seperti ASAPscience dan Minutephysics.

Saksikannya, pastikan anda sentiasa pintar bersama Ayuh Mikir!

Arsypedia adalah saluran Youtube pendidikan yang dihasilkan oleh Artnat Studio yang menggabungkan unsur-unsur pendidikan, hiburan, humor, dan animasi bersama.

Sama seperti How Can and You Must Know, Arsypedia menyediakan kandungan pengetahuan menarik dalam bentuk animasi dua dimensi, bersama dengan watak Arsy dan ucapan tahu bulat mereka.

Anda mempunyai adik lelaki? Lihatlah saluran YouTube ini untuknya, pasti menyeronokkan.

Yeiy Animation studio menyajikan siri animasi yang akan mewarnai hiburan kanak-kanak. Mengandungi animasi pembelajaran ceria dan menyeronokkan dari Little Friends yang sangat mendidik untuk anak kecil.

Bersama watak Nyu, Nous id ingin memajukan saluran pendidikan Dunia.

Baca juga: Mengukur dan Menggunakan Unit Yang Betul Sangat Penting

Kandungan yang mereka hasilkan disajikan dalam bentuk video animasi yang mudah difahami.

Sekiranya anda mempunyai sebarang pertanyaan, beritahu mereka, mereka dengan senang hati akan membincangkannya.

Adakah anda pelajar sekolah menengah menghadapi masalah mencari bahan sekolah?

Berehatlah ... Tanya-tanya.com ada di sini untuk membantu anda mendapatkan pembelajaran percuma tambahan.

Di sini anda akan dapati pelbagai video pembelajaran secara percuma.

Di samping itu, anda juga boleh mengakses ujian dalam talian untuk mengukur kemampuan anda di UN, SBMPTN dan pelajaran sekolah lain di laman web www.tanya-tanya.com

Saya percaya pendidikan adalah aspek penting bagi Dunia untuk membangunkan negara ini.

Saluran ini aktif setiap minggu untuk membincangkan bahan mengenai sains, yang dikendalikan oleh Daryl Ariawan, yang merupakan Ph.D dalam bidang kimia di Universitay of New South Wales, Australia.

Ikuti, dijamin keseronokan!

Ini adalah saluran youtube rasmi Institut Teknologi Bandung (ITB).

Mengandungi bahan kuliah, seminar ilmiah dan aktiviti kuliah awam yang diadakan oleh ITB. Melalui saluran ini, anda akan mengetahui banyak perkara baru.

Adakah anda pernah ingin tahu dan terbawa-bawa? atau pernahkah anda sukar menyelesaikan masalah remeh? Saluran ini mempunyai jawapannya.

Gaya Mau Tauu Banget yang ringkas, ringkas, dan sangat menarik akan membuatkan anda berasa seperti berada di rumah dalam masa yang lama di saluran ini.

Makin Pandai adalah saluran pendidikan Dunia yang mempunyai visi untuk mendidik masyarakat Dunia melalui kaedah YouTube, yang mengandungi sains dan teknologi serta pengetahuan umum yang jarang diketahui.


Itulah 19+ saluran YouTube pendidikan terbaik di Dunia yang telah disusun oleh pasukan Saintif.

Langgan!

Sekiranya anda berminat dengan saluran youtube sains berbahasa Inggeris, anda boleh melihat senarai di

  • 11+ Saluran Youtube Sains Luar Negara Terbaik

Anda juga boleh melanggan saluran Youtube Saintif - walaupun ia masih dalam pembangunan sebelum kami dapat mengurus sepenuhnya kandungannya.

Sekiranya anda lebih selesa membaca tulisan daripada menonton video, anda juga boleh melihat senarai blog sains terbaik di Dunia.

Kami akan bertekad untuk menghadirkan kandungan sains terbaik untuk semua pembaca, sehingga kemarau sains di Dunia segera berakhir.

Untuk itu, bantu kami menyebarkan Saintif, okey?

Suka kami di Facebook

Ikuti kami di Instagram

Sekiranya anda mengetahui saluran YouTube pendidikan lain, beritahu saya dalam komen, OK, kami akan menambahkannya kemudian. Untuk menjadikan senarai ini lebih lengkap.