Bahagian dan Fungsi Paru-paru dan Gambarnya

bahagian paru-paru

Paru-paru dan fungsinya merangkumi bronkus yang berfungsi sebagai saluran udara dari mulut dan trakea, bronkiol yang merupakan cabang terkecil bronkus dan diperincikan dalam artikel ini.

Paru-paru adalah organ penting yang perlu manusia hidup. Paru-paru manusia mempunyai peranan penting bagi tubuh, terutama dalam proses pernafasan.

Selain itu, fungsi paru-paru juga sangat penting untuk melindungi jantung untuk mencegah jangkitan.

Paru-paru terletak di rongga dada, dan ternyata kedua-dua paru-paru di sebelah kiri dan kanan berukuran berbeza. Paru-paru kiri lebih kecil kerana di sebelah kiri juga terdapat jantung. Sebagai organ vital yang lembut, paru-paru ini dilindungi oleh kerangka.

Anatomi paru-paru manusia

bahagian paru-paru

Paru-paru manusia terdiri daripada beberapa bahagian, masing-masing mempunyai peranan khusus, untuk menyokong fungsi paru-paru utama, iaitu sebagai organ pernafasan utama. Sekiranya dipesan dari atas, bahagian pertama paru-paru adalah trakea.

Trakea adalah saluran udara utama dan boleh disebut tiang asas paru-paru manusia. Trakea kelihatan seperti huruf Y terbalik.

Trakea berada dalam garis lurus, dan kemudian garpu, ke kiri dan kanan. Kemudian cabang trakea ini memasuki paru-paru kiri dan kanan, sebagai sebahagian daripada organ-organ ini.

Untuk lebih memahami fungsi paru-paru, di sini kita akan membincangkan secara terperinci bahagian atau anatomi paru-paru manusia:

1. Bronchi

Bronchi adalah cabang trakea yang bersambung dengan paru-paru kiri dan kanan. Bronkus kiri memasuki paru-paru kiri, dan bronkus kanan memasuki paru-paru kanan.

Baca juga: Sejarah dan Proses Pembentukan Kepulauan Dunia [PENUH]

Fungsi utama bronkus adalah sebagai laluan udara dari mulut dan trakea. Udara yang masuk dan keluar dari paru-paru, akan melalui bronkus. Selain itu, bronkus juga berperanan menghilangkan lendir atau kahak yang berperanan dalam sistem pertahanan badan.

2. Bronkiol

Bahagian seterusnya paru-paru manusia adalah bronkiol yang merupakan cabang terkecil bronkus yang tidak mempunyai kelenjar atau tulang rawan.

Bronkiol sangat kecil, seperti rambut, dan banyak. Di kedua paru-paru kiri dan kanan, terdapat hingga 30.000 bronkiol.

3. Alveoli dan alveoli

Di hujung bronkiol, terdapat alveoli yang merupakan kumpulan kantung udara.

Setiap poket udara, yang disebut alveolus, sangat kecil. Walau bagaimanapun, jumlah alveoli sangat besar, iaitu sekitar 600 juta keping.

4. Pleura

Pleura adalah selaput nipis yang meliputi paru-paru dan kerangka dalaman, yang menghadap paru-paru.

Pleura mempunyai dua lapisan, sehingga apabila paru-paru bersentuhan dengan bahagian dalam kerangka, tidak akan ada geseran.

5. Diafragma

Diafragma sebenarnya tidak melekat pada paru-paru manusia. Namun, peranannya tidak dapat dipisahkan dari paru-paru. Diafragma adalah otot pernafasan yang terletak di bawah paru-paru dan memisahkan kawasan dada dari perut.

Semasa anda bernafas, diafragma menguncup dan menarik paru-paru ke bawah dan mengembang sehingga udara dapat masuk sepenuhnya.

Kemudian, semasa anda menghembuskan nafas, diafragma akan berehat dan kembali ke bentuk aslinya yang kelihatan seperti kubah, sehingga jumlah udara didorong keluar dari paru-paru.

Fungsi paru-paru manusia utama dan mekanisme tindakan

Sistem pernafasan dalam tubuh manusia sangat canggih. Oleh kerana aliran pertama kali dihirup dari hidung ke titik di mana ia diproses, ia dapat berfungsi dalam waktu yang sangat singkat, walaupun prosesnya cukup rumit.

Baca juga: Contoh Surat Jemputan Rasmi yang Baik dan Betul (Terkini)

Jadi, untuk itu, mari kita fahami fungsi paru-paru manusia dengan jelas, supaya lebih mudah mengenali sistem pernafasan secara keseluruhan.

Fungsi paru-paru adalah untuk memproses udara yang diperoleh dari atmosfer sehingga cukup baik untuk memasuki aliran darah. Hanya setelah oksigen memasuki aliran darah, maka oksigen akan diedarkan ke seluruh badan.

Semasa anda bernafas, udara akan masuk melalui hidung atau mulut anda, kemudian udara akan diproses seperti berikut:

  • Selepas dari hidung atau mulut, udara kemudian turun ke kerongkong, ke trakea
  • Dari trakea, udara kemudian menuju ke bronkus kiri dan kanan
  • Dari bronkus, udara memasuki jalur yang lebih kecil, iaitu bronkioulus
  • Selepas itu, udara akan memasuki alveoli

Setiap alveolus ditutup dengan jaring yang terbuat dari kapilari, yang merupakan saluran darah kecil. Pada fasa inilah oksigen yang masuk ditukar dengan karbon dioksida untuk diekskresikan.

Karbon dioksida berasal dari darah yang dibawa oleh kapilari dari jantung. Selepas kapilari melepaskan karbon dioksida, kapilari akan menerima oksigen dari alveoli. Darah berisi oksigen kemudian dihantar kembali ke jantung, di mana ia kemudian diedarkan ke seluruh badan.

Sementara itu, karbon dioksida yang tersisa akan dilepaskan oleh paru-paru dari badan ketika kita menghembuskan nafas.

Dapat dilihat bahawa selain fungsi penting paru-paru dalam proses pernafasan, paru-paru juga berperanan dalam proses peredaran darah di dalam tubuh manusia.