Prosedur Menulis Tajuk dan Contoh yang Betul

penulisan tajuk yang betul

Penulisan tajuk yang betul ditentukan menggunakan EYD yang berkenaan dengan penggunaan ijazah yang sesuai dengan pendidikan yang telah diambil.

Setelah menamatkan pengajian pendidikan di pengajian tinggi biasanya kita akan mendapat ijazah. Menulis tajuk ini tidak boleh sewenang-wenangnya kerana jika salah, ia boleh menimbulkan masalah. Penulisan tajuk yang betul dilengkapi dengan peraturannya sendiri. Ini caranya:

Penulisan Tajuk yang Betul Menurut EYD

Kaedah menulis gelar akademik mengikuti peraturan yang berlaku di EYD, iaitu peraturan menulis singkatan, penggunaan titik (.), Dan penggunaan koma (,). Syarat lengkapnya adalah seperti berikut:

  • Tajuk boleh ditulis sama ada sebelum atau selepas nama
  • Setiap elemen singkatan bermula dengan huruf besar (kecuali untuk tajuk tertentu seperti doktor yang ditulis 'dr.') Dan berakhir dengan noktah.
  • Di antara nama orang itu dan tajuknya, ditandai dengan tanda koma (,) Contoh: Lanaya Sri Astuti, ST
  • Sekiranya terdapat lebih daripada satu tajuk di belakang nama orang tersebut, tanda koma (,) disisipkan di antara mereka. Contoh: Lanaya Sri Astuti, ST, M.Sc.

Jenis Jawatan Profesional

Penggunaan sebutan profesional dalam bentuk singkatan diletakkan di belakang nama yang berhak mendapat gelaran profesional yang berkenaan.

Penetapan profesional lulusan Program Diploma terdiri daripada:

  • Ijazah Diploma I adalah Pakar Utama yang ditulis sebagai "AP", diikuti dengan inisial program pengajian. Contoh: Devon Suseno, AP Par (Pakar Utama Pelancongan)
  • Ijazah Diploma II adalah Pakar Muda yang ditulis "AM", diikuti dengan inisial program pengajian. Contoh: Kim Yoona, AMKeb (Pakar Bidan Muda)
  • Ijazah Diploma III adalah Pakar Bersekutu yang ditulis "A.Md.", diikuti dengan inisial program pengajian. Contoh Donghae Lee, A.Md.Kom. (Pakar Komputer Bersekutu)
Baca juga: Cara mengira berat badan ideal (Rumus dan penjelasan yang mudah)

Contoh Menulis Ijazah Diploma (D1, D2, D3)

diploma penulisan ijazah yang betul

Lulusan diploma mempunyai kelas mereka sendiri yang sesuai dengan tahap diploma. Secara amnya, diploma 1 disebut gelaran pakar pratama, diploma 2 disebut gelaran pakar junior dan untuk diploma 3 disebut gelaran pakar menengah. Untuk maklumat lebih lanjut, berikut adalah beberapa ijazah dari pelbagai jenis diploma di setiap jabatan:

D1 Expert Pratama Computer (APKom.) D1 Expert Pratama Pelayaran (APPel.) D1 Expert Pratama Tourism (APPar.) D2 Expert Youth Library (AMPust.) D2 Expert Youth Education (AMPd.) D2 Expert Youth Elementary School Education (AMPd.SD ) D2 Pakar Junior dalam Ujian Kenderaan Bermotor (AMPKB) D3 Pakar Farmasi Bersekutu (A.Md.Far.) D3 Pakar Bersekutu dalam Bidan (A.Md.Keb.) D3 Pakar Bersekutu dalam Kejururawatan (A.Md.Kep.) D3 Pakar Bersekutu dalam Fisioterapi (A.Md.Ft.) D3 Pakar Bersekutu dalam Kesihatan Pergigian (A.Md.KG) D3 Pakar Bersekutu dalam Sains Komunikasi (A.Md.IK) D3 Pakar Bersekutu Keretapi (A.Md.KA) D3. Pakar Bersekutu dalam Perakaunan (A.Md.Ak.) D3 Pakar Bersekutu dalam Perpajakan (A.Md.Pjk.) D3 Pakar Bersekutu di bidang Polis (A.Md.Pol.)

Prosedur untuk Menulis Ijazah Sarjana Muda (S1)

penulisan sarjana muda yang betul

Sarjana adalah ijazah yang sering kita hadapi dalam kehidupan seharian. Walaupun semua graduan sarjana dipanggil ijazah sarjana muda, ijazah ini disesuaikan dengan jurusan yang telah diambil. Berikut adalah pelbagai jenis ijazah sarjana dengan jurusan tertentu:

SP (Sarjana Muda Pertanian) S.Pd. (sarjana muda pendidikan) S.Pd.I. (sarjana muda pendidikan Islam) S.Psi. (psikologi sarjana) S.Pt. (Sarjana Muda Peternakan) SE (Sarjana Muda Ekonomi) S.Ag. (sarjana agama) S.Fil. (sarjana falsafah) S.Fil.I. (sarjana falsafah Islam) SH (sarjana muda undang-undang) SHI (sarjana undang-undang Islam) S.Hum. (Sarjana Muda Kemanusiaan) SIP (Sarjana Muda Sains Politik) S.Kar. (sarjana karawitan) S.Ked. (Sarjana Muda Perubatan S.Kes. (Sarjana Muda Kesihatan) S.Kom. (Sarjana Muda komputer) SKM (Sarjana muda kesihatan awam) SS (Sarjana Muda sastera) S.S. (Sarjana Muda sains) S.Sn. (Sarjana Muda seni) S.Sos. (Sarjana Muda Hal Ehwal Sosial) S.Sos.I. (Sarjana Muda Sosial Islam) ST (Sarjana Muda Kejuruteraan) S.Th. (Sarjana Muda Teologi) S.Th.I. (Sarjana Muda Teologi Islam)

Contoh Menulis Ijazah Sarjana (S2 )

menulis ijazah sarjana sebenar

Ijazah sarjana adalah ijazah yang ditujukan kepada orang yang telah mengambil ijazah sarjana. Pada dasarnya, orang yang mempunyai ijazah sarjana juga mempunyai ijazah sarjana muda. Ini kerana pendidikan sarjana dapat diambil ketika menjalani pendidikan sarjana dahulu. Untuk penulisan ijazah sarjana, anda dapat melihat senarai darjah di bawah:

M.Ag. (master agama) ME (master ekonomi) MEI (master ekonomi Islam) M.Fil. (master falsafah) M.Fil.I. (master falsafah Islam) MH (master of law) M.Hum. (magister humanities) MHI (magister undang-undang Islam) M.Kes. (Sarjana Kesihatan) M.Kom. (master computer) MM (master management) MP (master pertanian) M.Pd. (sarjana pendidikan) M.Pd.I. (master pendidikan Islam) M.Psi. (master psikologi) M.Si. (master of science) M.Sn. (master of art) MT (master kejuruteraan) M.Ars. (Sarjana Senibina)

Cara Menulis Ijazah Kedoktoran (S3)

Lazimnya, masyarakat sering salah faham mengenai gelaran doktor dan doktor. Pada asasnya, ijazah kedoktoran berbeza dengan pendidikan perubatan kerana kedoktoran adalah ijazah yang diberikan kepada orang yang telah menyelesaikan pendidikan kedoktoran. Sementara itu, doktor itu sendiri adalah gelaran yang diberikan oleh orang yang telah menamatkan pendidikan perubatan. Menulis kedoktoran boleh ditulis seperti berikut:

Penulisan Dr. (kedoktoran) di hadapan nama. Contoh: Dr. Miriam Budi

Begitulah cara kita menulis tajuk yang harus kita fahami. Selain menulis mengikut ketentuan, menulis tajuk yang betul juga bermaksud kita menghormati orang itu. Semoga artikel ini dapat bermanfaat untuk anda semua.