Bahagian dan Fungsi Reproduksi Wanita

organ pembiakan wanita

organ pembiakan wanita terbahagi kepada bahagian luar dan dalam. Bahagian luarnya terdiri daripada Mons pubis, Labia majora, Labia minora, dan klitoris, sementara bahagian dalamnya diperincikan dalam artikel ini.

Adakah anda sudah mengetahui organ pembiakan wanita?

Secara amnya, organ pembiakan wanita terbahagi kepada dua bahagian penting yang perlu dikenali, iaitu bahagian luar dan bahagian dalam.

Setiap bahagian sistem pembiakan mempunyai peranan penting yang diselaraskan antara satu sama lain.

Untuk keterangan lebih lanjut, mari lihat tinjauan berikut mengenai organ pembiakan wanita dan fungsinya.

Alat Reproduktif Wanita Luar (Vulva)

organ pembiakan wanita

Istilah untuk bahagian luar organ pembiakan wanita adalah vulva . Vulva memanjang dari mons pubis hingga ke pinggir perineum.

Bahagian vulva adalah Mons pubis, labia majora, labia minora, clitoris, selaput dara, ruang depan, uretra, dan kelenjar Bartholini.

1. Mons Pubis

Mons pubis adalah (bantal) yang diangkat dengan tisu berlemak dan sejumlah kecil tisu penghubung yang terletak di atas shympysis kemaluan.

Tisu lemak di mons pubis mengandungi kelenjar untuk mengeluarkan minyak dengan feromon, yang dapat meningkatkan daya tarikan seksual.

Selepas akil baligh, kulit mons pubis ditutup dengan rambut. Rambut mons pubis ini berfungsi melindungi genetalia dari kemasukan kotoran dan sebagai estetika.

2. Labia Mayora

Labia majora, yang merupakan kesinambungan berlanjutan dari pub pubis, berasal dari mons pubis dan berjalan ke bawah dan ke belakang. Kedua-dua bibir ini bertemu di bahagian bawah untuk membentuk perineum (memisahkan dubur dari vulva).

Permukaan ini terdiri daripada:

  • Bahagian luar

    Bahagian yang ditutup dengan rambut, yang merupakan kelanjutan dari rambut di mons pubis.

  • Bahagian dalam

    Bahagian tanpa rambut, adalah membran yang mengandungi kelenjar sebum (lemak). Berfungsi untuk menutup genetalia di dalamnya dan membebaskan cecair pelincir ketika menerima rangsangan.

3. Labia Minora

Labia minora dilipat di bahagian dalam labia majora, tanpa rambut.

Di bahagian atas klitoris, labia minora ini bertemu untuk membentuk prepusium klitoris dan di bahagian bawah bertemu untuk membentuk frenulum klitoris. Bibir kecil ini mengelilingi uretra dan lubang mulut (pembukaan) faraj.

Bentuk dan ukuran labia minora boleh berbeza dari orang ke orang. Permukaannya juga sangat rapuh dan sensitif, yang membuatnya mudah tersinggung dan bengkak.

4. Kelentit

Klitoris adalah tisu ereksi kecil yang mempunyai fungsi yang serupa dengan zakar lelaki. Bahagian ini mengandungi banyak saraf deria dan saluran darah sehingga sangat sensitif terhadap rangsangan.

Klitoris terletak di anterior di ruang depan, yang berada di bahagian atas persimpangan labia majora dan minora. Klitoris berfungsi untuk menutup genetalia di dalamnya dan merupakan kawasan erotik yang mengandungi saluran darah dan saraf.

Baca juga: Terjemahan Jawa (Automatik & Lengkap) - Kamus Krama Jawa, Alus, Ngoko

Permukaan klitoris ditutupi oleh kulit muka, yang merupakan lipatan kulit, seperti kulup pada lelaki. Seperti zakar, klitoris juga dapat mengalami ereksi, serta rangsangan.

5. Selaput dara (Selaput dara)

Selaput dara atau selaput dara adalah tisu yang menutupi lubang faraj, rapuh dan mudah terkoyak.

Selaput dara ini berlubang sehingga menjadi saluran untuk lendir yang dikeluarkan oleh rahim dan darah semasa haid.

Sekiranya selaput dara ditutup sepenuhnya ia disebut selaput dara dan selepas itu ia akan menyebabkan gejala klinikal selepas haid.

6. Uretra

Uretra adalah pembuangan air kencing yang terletak di bawah klitoris. Fungsinya adalah sebagai saluran untuk mengeluarkan air kencing.

7. Mentol Vestibular

Mentol vestibular adalah dua bahagian panjang pada bukaan faraj, yang mengandungi tisu ereksi.

Apabila seorang wanita merasa terangsang, bahagian ini akan dipenuhi dengan banyak darah, dan membesar.Setelah seorang wanita mengalami orgasme, darah di tisu-tisu ini akan kembali ke badan.

Bahagian ini dibatasi oleh dua bibir kecil, bahagian atas klitoris, bahagian belakang (bawah) tempat kedua bibir kecil bertemu.

Pada lampu vestibular terdapat bukaan uretra, dua lubang kelenjar Bartholini, dua bukaan saluran Skene. Berfungsi untuk mengeluarkan cecair yang berguna untuk melincirkan faraj semasa persetubuhan.

8. Kelenjar Bartolini

Kelenjar Bartholini (kelenjar mukosa) kecil, berbentuk kacang, terletak di bukaan vagina.

Bahagian ini dapat mengeluarkan lendir dan melincirkan faraj. Pembuangan lendir akan meningkat semasa hubungan seks.

Organ Reproduktif Dalaman

organ pembiakan wanita

1. Faraj

Definisi faraj adalah tiub elastik dan berotot yang terletak di antara bukaan uretra dan rektum.

Bentuk faraj memanjang sekitar 3,5 hingga 4 inci atau sekitar 8,89 hingga 10,16 cm. Vagina atas dihubungkan ke serviks, sementara di sisi lain ia terus menuju ke bahagian luar badan.

Fungsi umum faraj adalah untuk hubungan seksual. Semasa persetubuhan faraj akan memanjang dan mengembang untuk membolehkan penembusan. Proses penembusan inilah yang akan menyebabkan sperma memasuki faraj ke dalam telur.

Selain digunakan dalam hubungan seksual, vagina adalah saluran untuk mengeluarkan darah haid atau nifas.

2. Seviks

Serviks adalah bahagian bawah rahim yang menghubungkan rahim ke vagina. Berfungsi untuk melindungi rahim dari jangkitan dan memudahkan perjalanan sperma. Serviks menghasilkan lendir yang berubah tekstur.

Semasa ovulasi lendir menipis untuk memudahkan perjalanan sperma. Sementara itu, ketika hamil lendir akan mengeras dan menyumbat saluran serviks untuk melindungi janin.

3. Rahim (rahim)

Rahim dalam dunia perubatan disebut rahim, yang merupakan bahagian pembiakan wanita yang terletak di antara pundi kencing dan rektum. Bentuk rahim menyerupai bentuk pir dan merupakan organ berongga.

Fungsi utama rahim adalah untuk menampung janin yang sedang berkembang, sehingga ia siap dilahirkan. Selain itu, rahim juga berperanan dalam haid pada wanita. Semasa kitaran haid yang normal, lapisan rahim, yang disebut endometrium, menebal untuk mempersiapkan kehamilan.

Baca juga: Perbezaan antara Mitosis dan Meiosis [Penjelasan lengkap] - Pembahagian sel

Sekiranya persenyawaan tidak berlaku dan kehamilan tidak berlaku, lapisan akan menumpahkan darah haid dan akan meninggalkan badan melalui faraj.

4. Tiub Fallopian

Tiub fallopio atau tiub fallopio berbentuk seperti kapal kecil yang melekat pada bahagian atas rahim. Organ ini berfungsi sebagai jalan di mana telur, bergerak dari ovari ke rahim.

Tiub fallopio juga merupakan tempat persenyawaan. Setelah persenyawaan berlaku, telur yang disenyawakan kemudian bergerak ke arah rahim, untuk ditanam di dinding rahim.

5. Ovari

Ovari atau apa yang disebut juga ovari adalah sepasang kelenjar yang berbentuk bujur, seperti badam. Bahagian ini disokong oleh beberapa ligamen yang berada di kedua-dua sisi rahim.

Seperti namanya, ovari dan ovari berfungsi sebagai penghasil telur dan hormon pada wanita. Dalam kitaran haid yang normal, ovari melepaskan telur setiap 28 hari atau lebih.

Sekiranya telur berjaya melewati proses persenyawaan, ia akan berterusan dalam proses kehamilan. Proses di mana telur dilepaskan disebut ovulasi.

Fungsi Organ Reproduktif Wanita

Fungsi utama organ pembiakan wanita adalah menghasilkan telur untuk persenyawaan. Selain itu, organ ini juga berfungsi sebagai tempat untuk perkembangan janin.

Sesuai dengan fungsinya, sistem pembiakan wanita mempunyai struktur tersendiri yang dapat terjadi persenyawaan, yakni pertemuan sperma dan telur.

Sistem pembiakan wanita menghasilkan hormon yang diperlukan untuk mencetuskan perkembangan telur dan pembebasannya setiap bulan. Proses pembebasan telur ini dikenali sebagai ovulasi.

Sekiranya telur ovulasi disenyawakan oleh sperma, telur akan menjadi janin dan kehamilan berlaku. Kemudian, hormon akan berfungsi untuk membantu menyiapkan rahim sebagai tempat untuk janin berkembang dengan baik, dan menghentikan proses ovulasi semasa kehamilan.

Bagaimana sistem pembiakan wanita berfungsi

Aktiviti sistem pembiakan wanita dikawal oleh hormon yang dikeluarkan oleh otak dan ovari. Kombinasi hormon ini akan memulakan kitaran pembiakan pada wanita.

Panjang kitaran pembiakan wanita atau kitaran haid pada amnya adalah 24-35 hari. Dalam masa ini, telur akan terbentuk dan matang. Pada masa yang sama, dinding rahim akan bersiap menerima telur yang disenyawakan.

Sekiranya persenyawaan tidak berlaku semasa kitaran ini, lapisan rahim yang disiapkan untuk kehamilan menumpahkan dan dikeluarkan dari badan.

Proses ini dinamakan haid. Darah haid adalah hasil dari penumpahan dinding rahim, yang tidak menerima telur yang disenyawakan. Hari pertama haid adalah hari pertama kitaran pembiakan bermula semula.


Ini adalah kajian semula organ pembiakan wanita dan fungsinya. Semoga ini bermanfaat.