Hukum Termodinamik, Sebab Mengapa Anda Tidak Mudah Mempercayai Idea Tenaga Bebas

Inovasi dan penemuan baru tidak pernah berakhir dalam dunia sains dan teknologi. Setiap hari, idea baru muncul yang menawarkan penyelesaian untuk masalah yang ada.

Itu sungguh menarik.

Tetapi ...

Kami mengesyorkan bahawa anda tidak mudah Wah dengan idea-idea baru. Kagum mungkin, tetapi masih harus kritikal. Salah satu perkara yang perlu kita bimbangkan adalah idea tenaga bebas , yang baru-baru ini sibuk.

Pasukan pelajar UNAIR baru sahaja mencipta Tenaga Percuma , Zero Emission dan Portable Power Plant PIONEER ( Spin Magnet Generator ) . Karya ini juga disebut sebagai 'Penjanaan Tenaga Tanpa Tenaga'.

Memetik penjelasan pasukan, "Prinsip kerja PIONEER cukup mudah, iaitu menggunakan daya dari fluks magnet yang berlawanan sebagai sumber tenaga elektrik. Alat ini dapat menghasilkan tenaga elektrik lebih besar daripada tenaga input yang digunakan sehingga kecekapan penggunaan elektrik lebih besar, "

Sebenarnya masih belum jelas bagaimana alat ini berfungsi. Tetapi mengenai tuntutan bahawa peranti ini dapat menghasilkan lebih banyak tenaga elektrik daripada tenaga input , undang-undang termodinamika mengatakan bahawa ini mustahil.

Undang-undang termodinamik

Termodinamik adalah cabang fizik yang mengkaji tenaga (termasuk haba dan kerja) sistem dan transformasinya. Undang-undang termodinamik pertama mengatakan, "Tenaga tidak dapat diciptakan atau dimusnahkan, tenaga hanya dapat berubah bentuk."

Sebenarnya, undang-undang termodinamik ini masih berlaku hingga kini. Walaupun dalam tinjauan fizik kuantum (di mana biasanya terdapat banyak undang-undang fizik 'berbeza'), undang-undang termodinamika ini masih berlaku.

Jadi tidak benar apabila seseorang mengatakan bahawa ia dapat menghasilkan lebih banyak tenaga output daripada input tenaga ... kerana itu bermaksud bahawa dia ingin mencipta tenaga tambahan, melanggar undang-undang termodinamika!

Saya telah berusaha mencari sumber lain yang menerangkan bagaimana alat PIONEER ini berfungsi dengan lebih terperinci, tetapi kandungannya sama untuk semua orang. Foto alat yang disenaraikan di atas tidak banyak menerangkan.

Spin Magnet Generator , alat ini akan menjana elektrik dari putaran magnet yang menggunakan daya dari fluks magnet yang berlawanan sebagai sumber tenaga elektrik ...

Ini sebenarnya adalah perkara biasa, kerana itulah prinsip umum penjana, turbin memutarkan magnet yang tertutup dalam gegelung (dapat diterbalikkan) untuk menghasilkan elektrik. Bagaimanapun, penjana biasa ini tidak dapat menghasilkan lebih banyak tenaga output daripada tenaga input, anda tahu, jadi ini bukan maksudnya.

Baca juga: Berapa banyak tenaga elektrik yang digunakan oleh jar ajaib selama bulan Ramadhan?

Mungkin, alatnya serupa dengan ini:

Sekiranya terlalu rumit, bentuknya lebih ringkas (prinsip yang sama), hanya menggunakan kipas komputer dan magnet:

Mungkin ini yang mereka maksudkan. Tenaga input hanya diperlukan untuk memutar pada awalnya, dan kemudian turbin (kipas) terus berputar kerana ada daya tarikan magnet, sehingga dapat menghasilkan tenaga output yang lebih besar.

Oleh itu, ketahui bahawa video itu hanyalah tipuan.

Selain daripada geseran yang akan menghentikan putaran, magnet tidak dapat memutar kipas secara berterusan. Magnet memang akan mendorong bilah kipas ke depan dan menarik bilah kipas ke belakang, tetapi ini tidak dapat membuat kipas berputar secara berterusan.

Walaupun video di atas menunjukkan bahawa kipas dapat berputar lebih cepat dan lebih cepat, mungkin ada sumber tenaga yang tersembunyi di sana. Tanpa sumber tenaga, pergerakan kipas akan berhenti.

Selain itu, saya juga kagum dengan video tersebut dan mencubanya sendiri. Saya telah membuatnya lengkap dengan kipas dan magnet, tetapi kipas tidak akan berpusing. Kemudian saya mencari magnet yang lebih kuat, tetapi hasilnya sama. Sehingga saya sedar bahawa alat ini tidak dapat direalisasikan.

Ada banyak lagi

Selain karya di atas, ternyata ada juga pasukan pelajar lain yang kerjanya berkaitan dengan tenaga bebas dan putaran magnet. Karyanya dipanggil KTM (Kincir Tenaga Magnet).

Cara kerjanya, pada mulanya roda digerakkan dengan bantuan dinamo yang diputar oleh kuasa elektrik dari bateri. Apabila roda berpusing, terdapat aruhan emf yang dihasilkan dengan memutar magnet di dalam piring yang bertembung dengan gegelung wayar pada bingkai KTM. Ini aruhan emf yang kemudian menghasilkan elektrik dan disimpan di dalam bateri.

"Kemudian bateri akan memutar dinamo dengan tenaga elektriknya, dan dinamo menggerakkan roda, dan seterusnya," jelas ketua pasukan.

Skimnya seperti ini:

Menariknya, kitaran akan berjalan berterusan.

Tetapi, mari kita ulasnya lagi dari sisi termodinamik, penukaran tenaga.

Katakan pada mulanya tenaga elektrik dalam bateri adalah 100. Tenaga ini digunakan untuk menghidupkan penjana dan dibazirkan sebanyak 20 menjadi tenaga haba dan bunyi, masih ada 80 yang tersisa. Tenaga ini kemudian digunakan sebanyak 60 untuk menggerakkan roda, dilepaskan sebagai tenaga bunyi dan haba. Sehingga hanya 20 yang masih tersimpan sebagai tenaga elektrik untuk disimpan di dalam bateri. Sudah tentu, ini tidak akan dapat meneruskan kitaran lagi.

Baca juga: Namanya juga LPG (Gas Petroleum Cecair), ya, itu cair.

Angka di atas hanyalah nombor khayalan, apa yang ingin saya katakan ialah terdapat banyak tenaga elektrik yang dibebaskan dalam prosesnya. Tenaga elektrik yang dihasilkan oleh roda berputar akan sangat kecil, dan tidak dapat digunakan untuk meneruskan kitaran ini.

Ini adalah gerakan yang berterusan , ia tidak boleh berlaku.

Oleh itu ...

Makalah ini hanya tinjauan dari sudut undang-undang termodinamik, tidak ada tujuan lain. Saya juga tidak mengetahui lebih lanjut mengenai prinsip kerja alat-alat ini, mungkin ada beberapa perkara yang saya tidak tahu sehingga perbincangan saya salah. Tetapi undang-undang termodinamik benar, kita tidak dapat menghasilkan tenaga bebas .

Cari Tenaga Percuma

Sejarah pencarian tenaga bebas berkait rapat dengan usaha untuk membuat mesin gerakan kekal (alat yang dapat bergerak selama-lamanya) yang telah dilakukan sejak zaman dahulu lagi.

Tetapi pada hakikatnya, pergerakan berterusan tidak mungkin berlaku, begitu juga dengan tenaga bebas . Undang-undang termodinamik membataskannya.

Berikut ini adalah perbincangan mengenai kepentingan orang dengan peranti yang dapat menjana elektrik secara percuma, bersama dengan penjelasan.

Tenaga Percuma Lain

Tetapi sebenarnya kita dapat memperoleh tenaga percuma lain, dengan syarat kita perlu mengubah definisi. Tenaga percuma dikatakan percuma kerana kita tidak perlu membayar sumber tenaga untuk diproses.

Oleh itu, tenaga suria, tenaga panas bumi, tenaga air terjun, dan sebagainya termasuk dalam kategori tenaga percuma ini. Walau bagaimanapun, walaupun sumber yang diproses adalah percuma, pelaburan pembangunan yang perlu digunakan tidak percuma, membina loji tenaga panas bumi, air terjun, dan lain-lain juga memerlukan kos.

Cukup untuk perbincangan ini.

Kesimpulannya:

Namun, kita perlu menghargai karya yang ditulis oleh pelajar di atas, tanpa mengabaikan sikap kritis dalam menyerap berita dari media, terutama yang disebarkan dengan cepat melalui media sosial.

Inovasi ini dapat menjadi inspirasi bagi kita semua untuk mahu bekerja dengan lebih baik lagi. Di mana ada tekad, ada cara yang harus dibuat.

Sekiranya ada jawapan, sila kirimkan di ruangan komen!

* Artikel ini telah diterbitkan di pemula