Fungsi dan Penjelasan Tulang (Lengkap + Gambar)

Fungsi pengumpulan tulang sangat penting dalam struktur tulang tangan manusia.

Tulang pengumpul adalah tulang panjang (tulang paip) yang membentuk lengan bawah yang memanjang dari sisi lateral (jauh dari garis tengah) siku hingga ibu jari pergelangan tangan.

Tulang pengumpul atau tulang jejari mempunyai dua hujung yang lebih pendek daripada tulang ulna yang terletak di sisi lengan bawah.

Memetik tulang

Mengumpulkan Fakta Tulang

Pengambilan tulang mempunyai beberapa fakta, iaitu:

Jumlah dalam tubuh manusia Dua- satu di setiap lengan
Pusat pengoksidaan utama Poros satu pusat (muncul sekitar minggu kelapan pada janin
Pusat pengoksidaan sekunderDua- satu untuk hujung distal (muncul kira-kira 2 tahun) dan satu untuk hujung proksimal (muncul sekitar 5 tahun). Semua pusat larut pada usia 20 tahun
Berhubung dengan Humeral, cubit (ulna), scaphold, dan tulang bulan

Bahagian-bahagian Tulang Berkumpul

Tulang pengangkut terdiri daripada 3 bahagian utama, iaitu bahagian atas, bawah, dan batang.

Berikut adalah penjelasan mengenai bahagian-bahagian tulang leverage.

a. Yang paling atas

Ia terdiri daripada tuberosity kepala, leher dan radial.

Kepala terdiri dari tulang yang membentuk cakera yang ditutupi oleh rawan hyaline. Ini adalah sambungan seluruh kapitulum sehingga mewujudkan sambungan humero-radial yang menghubungkan tulang pengumpul dan tulang humeral.

Kawasan kepalanya sangat halus dan dihubungkan dengan tulang hasta dan dikelilingi oleh ligamen anular.

Leher adalah bahagian sempit tepat di bawah kepala dan dipegang di antara ligamen anular.

tuberosity radial adalah bahagian posterior yang merangkumi bahagian anterior licin dan memisahkannya dari otot tendon bicep.

b. Bahagian batang

Batang panjang tulang pengumpul membentuk cembung memanjang antara dua hujung atas dan bawah tulang pengumpul. Kawasan ini meluas ke hujung distal dan membentuk distal cekung ke arahnya. Bahagian batang terdiri daripada tiga tepi dan tiga permukaan.

Pergerakan tulang pengumpulan

c. Tepi batang

Tepi batang anterior memanjang dari bahagian bawah anterolateral tuberosity radial ke arah styloid lateral bawah. Bahagian atas tepi anterior ini membentuk garis serong anterior di tepi sisi permukaan anterior.

Baca juga: Bagaimana Pokok Tumbuh Besar dan Berat?

Tepi posterior adalah bahagian tulang girdle yang terletak di pertiga pertengahan panjang batang. Bahagian atas tepi posterior menunjuk ke atas atau dalam arah tuberositi yang radial dan membentuk garis serong (serong).

Tepi medial (interosseous) adalah tepi paling tajam. Meliputi panjang batang hingga tuberosity radial dengan bahagian bawah yang bersempadan dengan kawasan segitiga di hujung bawah tulang. Pada bahagian ini, membran interosues dihubungkan dengan tiga perempat yang lebih rendah.

d. Permukaan batang

Permukaan anterior cekung dan terletak di antara sempadan anterior dan interosseous. Flexor pollicis longus terdapat di dua perempat atas permukaan ini. Quadratus pronator termasuk dalam suku bawah. Foramen pemakanan berada di tengah atas. Pada bahagian ini terdapat arteri interosseous anterior.

Permukaan posterior terletak di antara tepi interosseous dan posterior. Abductor pollicis longus terdapat di pertiga pertengahan permukaan ini. Extensor pollicis brevis terdapat di bawah permukaan.

Bahagian permukaan lateral terletak di antara tepi anterior dan posterior. Supinator termasuk di bahagian atas ketiga yang memanjang di permukaan ini. Prerator teres termasuk di kawasan cembung pusat kasar permukaan ini.

e. Bahagian rendah

Bahagian bawah tulang pengumpul adalah kawasan terluas dengan lima permukaan. Permukaan lateral memanjang dan menyempit pada styloid. Permukaan punggung membentuk rabung hujung bonggol yang bersempadan dengan hujung serong tulang pengumpul.

Tulang tuas bawah

Permukaan bawah tulang pengumpul

Permukaan anterior : Permukaan anterior termasuk dari hujung bawah jari-jari tulang membentuk rabung tebal, yang dihubungkan oleh ligamen radio-karpal palmar di kawasan sendi pergelangan tangan.

Permukaan posterior : Permukaan posterior merangkumi hujung bawah jari-jari tulang, tubercle punggung lateral, dan kawasan tendon extensor pollicis longus. Bersambung dengan tendon ekstensor lain. 

Permukaan medial : Permukaan medial merangkumi hujung bawah tulang jari-jari yang terdiri daripada hasta berongga yang disambungkan ke kepala tulang hasta. Sendi radio-ulnar inferior disambungkan ke bahagian bawah rongga hasta.

Permukaan lateral : Permukaan lateral merangkumi hujung bawah jejari tulang yang memanjang ke bawah ke arah styloid, menghubungkan tendon adductor pollicis longus dan extensor pollicis brevis.

Permukaan inferior: Permukaan inferior (distal) termasuk dari hujung bawah tulang jejari membentuk kawasan segitiga lateral yang disambungkan ke scaphoid dan kawasan segi empat tepat medial yang disambungkan ke komponen lateral bulan sabit.

Fungsi Pemilih Tulang

Berikut adalah fungsi lengkap pengumpulan tulang:

 1. Fungsi utama tulang pengangkat adalah menyusun kerangka lengan bawah sebagai bahagian anggota atas manusia (anggota atas).
 2. Sebagai tempat melekatkan otot lengan
 3. Bersama tulang cubit, gubal lengan bawah
 4. Membolehkan pergerakan bulat (putaran) disebabkan oleh putaran sendi.
 5. Membolehkan membengkokkan lengan kerana sendi engsel
 6. Dengan bantuan otot, kawal pergerakan siku dan lengan.
 7. Berperanan dalam pergerakan pergelangan tangan (sendi dan otot di pergelangan tangan)
 8. Mengambil bahagian dalam pengeluaran sel darah kerana terdapat banyak sumsum tulang (tulang paip)
 9. Bersama dengan hasta dan tulang pergelangan tangan, ia membentuk sendi peluru pergelangan tangan.
 10. Tempat di mana bisep dilekatkan, yang terbentang dari hujung lengan atas.
 11. Membolehkan pergerakan lenturan dan pemanjangan (meluruskan dan membongkok) kerana bisep.
 12. Tangan mampu mengangkat objek ke atas, kerana otot-otot tulang dan otot bisep digerakkan.
 13. Membolehkan penculikan lengan (pergerakan manusia atas). Penculikan (jauh dari badan).

Tulang pengumpul dengan ulna (ulna) berjalan bersama dalam menjalankan fungsinya. Tulang tuas dan tulang luar bergabung dengan tulang lengan atas melalui sendi engsel di siku.

Cara Kerja Mengumpul Tulang

Mekanisme tindakan mencangkok tulang berlaku dalam beberapa proses. Apabila rangsangan disampaikan oleh saraf pusat (potensi tindakan), rangsangan ini akan dihantar ke sel-sel saraf motorik.

Kemudian, sel saraf motor akan bertindak balas untuk melepaskan unsur kimia, yang disebut asetilkolin. Selanjutnya, unsur kimia ini akan mengikat reseptor melalui permukaan otot. Ini menghasilkan tindak balas dalam setiap kerja otot.

Apabila reseptor mengikat aceticoline, kontraksi berlaku yang menyebabkan ion natrium memasuki membran sitoplasma, mencetuskan pembebasan ion kalsium yang akan meresap dengan serat otot.

Ion ini akan mengubah ikatan protein dalam sel otot dan proses pengecutan berlaku. Reaksi kimia pada otot ini akan berhenti apabila rangsangan dari saraf pusat berhenti, sehingga otot kembali ke posisi santai.

Otot Yang Berfungsi pada Tulang Tulang

Fungsi pengumpulan tulang

Otot yang melekat pada leverage dan tulang cubit:

 • Otot bisep brachii
 • Otot supinator
 • Otot fleksor digitorum superficialis
 • Otot flexor pollicis longus
 • Otot pengucap
 • Otot quadratus pronator
 • Otot brachioradialis
 • Otot longdor pollicis
 • Extensor pollicis brevis otot

Rujukan : Tulang Radius - Anatomi Di Dalam