6 Fakta Asas Mengenai Gerakan Yang Perlu Anda Fahami

Bagaimana satelit dapat mengorbit Bumi secara berterusan? Adakah dia juga perlu mengisi minyak?

Mengapa Bumi dapat mengelilingi Matahari secara berterusan tanpa berhenti? Siapa yang bergerak? Tidakkah anda kehabisan tenaga?

Bagaimana kapal angkasa New Horizons dapat menuju ke Pluto tanpa mengisi bahan bakar?

Sekiranya Bumi benar-benar berputar, mengapa bola yang kita lemparkan selalu jatuh di tempat yang sama (jika tidak ada angin yang bertiup)?

Bagaimana satelit atau kapal angkasa mengejar kelajuan pergerakan Bumi (107,000 km / j !!) mengelilingi Matahari?

Kelajuan putaran bumi adalah 1.600 km / jam setiap hari, jadi mengapa kita yang tinggal di Khatulistiwa tidak merasakan gegaran atau apa-apa?

Kira-kira, jika kita memandu kereta secepat 100 km / jam dan ada lalat terbang di dalam kereta kita, apa yang akan terjadi? Adakah dia akan terbang dengan stabil atau dihantam ke belakang kereta?

Saya sering menemui soalan seperti hujah untuk idea mengenai bumi yang rata.

Izinkan saya menjelaskan tentang "Hukum Gerak" atau boleh disebut "fakta mengenai gerakan". Sebenarnya, ini adalah pelajaran sekolah menengah pertama yang mungkin atau tidak anda fahami sepenuhnya.

Dengan pemahaman ini, semua penyelewengan dan keraguan yang tersirat dalam soalan di atas akan terjawab dengan sendirinya.

Oleh itu, mari kita bercakap!

Fakta mengenai Objek Jatuh

Aristotle pernah berpendapat bahawa jika dua benda jatuh dari ketinggian yang sama, objek yang lebih berat akan jatuh ke tanah terlebih dahulu.

Contohnya, bola boling akan jatuh lebih awal daripada bulu ayam. Selama berabad-abad (bahkan hari ini), pendapat ini dipegang oleh majoriti orang.

Namun, suatu hari datuk Galileo Galilei melakukan eksperimen dengan menjatuhkan dua objek yang bentuknya sama, tetapi mempunyai berat yang berbeza dari puncak menara Pisa. (Sebenarnya Galileo tidak menjatuhkan objek dari menara Pisa, tetapi pendeknya kisahnya berlaku serupa)

Baca juga: Memperbetulkan salah tanggapan anti-vaksin: Vaksin penting untuk tubuh

Nampaknya, satu fakta menarik dijumpai, kedua objek itu jatuh bersama!

Kenapa begitu?

Ternyata rintangan udara sebenarnya menjadikan objek yang lebih ringan jatuh lebih perlahan. Sekiranya hambatan udara diminimumkan, kedua-dua objek itu akan jatuh bersama.

Fakta Pertama mengenai Menggerakkan Objek

Masih masalah pendapat Aristoteles, dia pernah menyatakan bahawa objek tidak akan dapat bergerak selamanya. Ini kerana dia berpendapat bahawa objek memerlukan tenaga untuk bergerak, dan akhirnya tenaga akan habis.

Dikatakan bahawa Aristoteles menyatakan bahawa Matahari dan Bulan bergerak kerana mereka didorong oleh malaikat.

Sekiranya tidak, bagaimana kedua objek itu dapat bergerak sendiri, ketika tidak ada gas atau tenaga lain untuk mendorongnya?

Anggapan ini juga dipercayai oleh banyak orang selama berabad-abad, sehingga Isaac Newton menemui fakta yang menarik.

Fakta menarik adalah: objek pegun tetap diam, sehingga ada daya yang menyebabkannya bergerak, dan objek yang bergerak akan terus bergerak sehingga ada kekuatan untuk membuatnya berehat.

Sekali lagi, rintangan udara (atau geseran) adalah kekuatan yang membuat kebanyakan objek di Bumi tidak bergerak selamanya.

Fakta Kedua Mengenai Objek Bergerak

Selanjutnya, Isaac Newton mengetahui hakikat bahawa alasan kita dapat merasakan diri kita bergerak bukanlah kepantasan, tetapi perubahan halaju.

Tidak peduli seberapa cepat kita bergerak, selagi tidak ada perubahan dalam kelajuan, maka

terasa seperti diam.

Jadi, apa yang membuat kita merasa bergerak adalah ketika kendaraan berakselerasi (meningkatkan kecepatan), ketika kendaraan melakukan pengereman (penurunan kecepatan), dan jika kita berada di dalam kendaraan terbuka: tahan angin.

Fakta Ketiga mengenai Menggerakkan Objek

Apabila kita berada di luncur ais yang sangat licin, maka baling bola

boling cukup berat ke depan, badan kita akan ditolak ke belakang.

Baca juga: Mengapa objek basah kelihatan gelap?

Begitu juga, ketika kita mendorong kereta ke hadapan, kereta juga mendorong kita ke belakang jadi kita perlu mengambil sikap tegas di tanah. Kita akan mengalami kesukaran untuk mendorong kereta jika kita berdiri di atas luncur ais, kerana badan kita akan didorong ke belakang.

Prinsip ini digunakan oleh roket, apabila roket mengeluarkan gas ke belakang, badan roket akan didorong ke depan. Walaupun dalam keadaan hampa di mana tidak ada 'alas'.

Semua Pergerakan Berkaitan

Kita tidak boleh mengatakan bahawa objek bergerak pada kelajuan ini

kilometer sejam tanpa menentukan arah atau rujukan.

Semasa anda tidur di atas kapal terbang yang sedang terbang, pramugari akan melihat anda tidur di tempat duduk pesawat. Namun, anda tidak tenang, anda bergerak bersama dengan kapal terbang dalam penerbangan.

Setiap gerakan tidak bergantung pada arah gerakannya

Bayangkan saya melancarkan bola boling ke hadapan, kemudian tiba-tiba anda

menendang bola boling ke sisi.

Aktiviti ini menyebabkan bola boling berhenti segera dan bergerak ke samping, tetapi sebaliknya, lintasan akan menjadi parabola ke sisi.

Bola pada akhirnya tetap ke depan dan ke samping. Begitu juga, peluru yang ditembak ke hadapan dan peluru yang dijatuhkan begitu sahaja pada ketinggian yang sama, mereka akan jatuh ke tanah pada masa yang sama.

Artikel ini adalah catatan penyumbang, yang sebelumnya diterbitkan dalam Science Answering dengan beberapa komposisi.

Anda juga boleh menghantar tulisan anda untuk Saintif, anda tahu, baca panduannya di sini. Kami sedang menunggu kerja hebat anda!