Huraian Struktur Teks: Definisi, Karakteristik, dan Contoh

struktur teks penerangan

Struktur teks keterangan terdiri daripada empat elemen asas, iaitu tajuk, pengenalan, klasifikasi dan keterangan. Unsur-unsur ini membina penerangan terperinci mengenai objek, tempat atau peristiwa.


Anda mesti membaca teks keterangan. Umumnya, teks deskriptif terdapat di ensiklopedia, membaca buku atau bahkan pembungkusan makanan atau produk ubat.

Walau bagaimanapun, teks keterangan berbeza dengan teks prosedur yang terdapat pada bungkusan ubat. Oleh itu, kita akan membincangkan teks deskriptif bermula dari makna, ciri, struktur dan contohnya.

Definisi

Uji keterangan adalah teks yang mengandungi keterangan terperinci mengenai objek, tempat atau peristiwa yang sedang dibincangkan.

Tujuan teks keterangan adalah untuk mengajak pembaca untuk membayangkan dan merasakan secara tidak langsung topik yang dibincangkan dalam teks penerangan.

Ciri khas

Teks deskriptif mempunyai ciri-ciri tertentu yang mudah dikenali oleh pembacanya. Secara amnya, ciri-ciri teks adalah:

 1. Setiap perenggan mengandungi keterangan atau keterangan.
 2. Huraian yang dijelaskan sangat terperinci dan terperinci.
 3. Ia melibatkan kesan deria sehingga pembaca juga membayangkan apa yang sedang dibincangkan.
 4. Terangkan ciri fizikal atau psikologi objek.
struktur teks penerangan

Struktur

Secara umum, teks keterangan terdiri dari empat elemen asas, iaitu:

 1. Tajuk : untuk mengetahui isi kandungan teks keterangan.
 2. Identification : adalah kalimat pengenalan mengenai apa yang akan dijelaskan dalam teks keterangan.
 3. Klasifikasi : mengandungi susunan atau klasifikasi topik yang akan dibincangkan.
 4. Penerangan : penjelasan terperinci mengenai topik yang dibincangkan.

Jenis

Seperti yang kita ketahui, teks keterangan mempunyai ruang lingkup yang luas. Oleh itu, teks keterangan dikelaskan kepada tiga jenis, iaitu:

 1. Teks keterangan subyektif , adalah teks deskriptif yang mengambil topik berdasarkan kesan atau pertimbangan pengarang teks.
 2. Teks keterangan spastal , yang merupakan teks deskriptif yang menerangkan lokasi atau ruang.
 3. Teks keterangan objektif , teks deskriptif yang menggambarkan keadaan objek tanpa menambahkan pertimbangan dari pengarang teks.
Baca juga: Gambar Cube Nets, Lengkap + Contoh

Contohnya

Untuk lebih mudah memahami teks keterangan, berikut adalah contoh teks keterangan.

Tajuk

Burung setiausaha

Penerangan struktur Tesk

Pengenalan

Di dunia ini, ternyata terdapat banyak jenis burung yang unik, baik dari namanya maupun dari ciri-ciri yang dimiliki. Salah satu jenis burung yang unik yang harus anda ketahui adalah burung setiausaha.

Pengelasan

Burung setiausaha adalah sejenis burung mangsa besar yang hidup di daratan. Burung ini adalah burung endemik dari Afrika, sering dijumpai di padang rumput terbuka dan savana di sub-Sahara Afrika. Walaupun tergolong dalam urutan Accipitriformes, yang juga merangkumi banyak mangsa burung diurnal lain seperti burung walet, burung helang, burung nasar, dan harimau, spesies ini diklasifikasikan ke dalam keluarga yang terpisah, iaitu Sagittariidae.

Penerangan

Tubuh burung setiausaha ditutup dengan bulu yang dikuasai oleh putih, hitam dan kelabu muda. Anda perlu tahu, jika burung setiausaha ini boleh tumbuh setinggi 1 meter.

Burung ini, yang memiliki warna oren di wajahnya, adalah sejenis burung pemakan ular. Semasa membunuh ular, secara umum, burung ini akan menendangnya dengan kuat. Ini tentu saja disokong oleh kakinya yang panjang dan kuat.

Salah satu keunikan burung setiausaha adalah bahawa ia mempunyai kaki panjang seperti kren. Walaupun burung jenis ini juga bukan spesis burung yang sering hidup di air seperti beberapa burung air yang mempunyai kaki panjang.

Keunikan lain yang dimiliki burung setiausaha adalah sosoknya yang sangat ditakuti oleh ular. Burung setiausaha ini juga dapat membunuh ular dengan menendang ular itu dengan kuat dengan kakinya yang panjang.

Baca juga: Konduktor adalah - Penerangan, Lukisan dan Contoh

Oleh itu, ini sebenarnya fungsi kaki yang sangat panjang yang dimiliki oleh burung setiausaha. Cara lain untuk burung ini membunuh ular adalah dengan meraih ular dengan kuku tajamnya.


Itu sahaja perbincangan mengenai teks keterangan. Semoga perbincangan di atas dapat bermanfaat untuk anda semua.