Organ Bile: Struktur, Fungsi dan Penyakit + Gambar

organ hempedu

Organ hempedu adalah organ kecil berbentuk pir yang berfungsi sebagai tempat penyimpanan "cairan hempedu" yang berperanan penting dalam proses pencernaan.

Bile adalah cairan lekat dan tebal yang berwarna kuning kehijauan, yang membantu pencernaan makanan.

Fungsi hempedu dalam pencernaan adalah memecah lemak menjadi asid lemak, yang kemudian diserap oleh tubuh.

Proses pengeluaran hempedu

Hempedu dihasilkan oleh hati dan disimpan di pundi hempedu. Kantung ini terletak di bawah hati, dan menghasilkan 500 hingga 600 mililiter empedu setiap hari.

Semasa kita makan, hempedu dialirkan dari pundi hempedu melalui saluran empedu dan masuk ke hati. Saluran empedu menghubungkan pundi hempedu dan hati dengan usus kecil. Hempedu ini digunakan untuk membantu pencernaan lemak di usus kecil.

Hempedu itu sendiri terbuat dari pelbagai bahan. Antaranya ialah garam hempedu yang juga dikenal sebagai asam hempedu, air, tembaga, kolesterol, dan pigmen.

Salah satu pigmen yang terkandung dalam hempedu adalah bilirubin. Bilirubin boleh menyebabkan penyakit kuning ( penyakit kuning ) apabila terlalu banyak menumpuk di dalam darah dan tisu badan.

Struktur pundi hempedu

organ hempedu

Pundi hempedu mempunyai tiga lapisan perlindungan / penembakan termasuk:

  • Permukaan luarnya adalah peritoneum viseral
  • Bahagian tengahnya adalah dinding yang terdiri daripada serat otot licin. Pengecutan otot ini dipengaruhi oleh sistem hormon tubuh dan berfungsi untuk mengeluarkan hempedu ke dalam duodenum.
  • Permukaan dalamannya adalah selaput lendir yang terdiri daripada sel epitelium silinder sederhana.

Fungsi hempedu dalam proses pencernaan

Menjelang waktu makan, hempedu akan disimpan di pundi hempedu. Hanya sebilangan kecil cecair ini mengalir ke usus kecil.

Semasa makan, makanan kemudian memasuki duodenum atau bahagian awal usus kecil, memicu isyarat saraf dan hormon. Kemudian, terdapat kontraksi pada pundi hempedu.

Baca juga: Penukaran Unit Waktu, Cara Mengira dan Contoh [PENUH]

Pengecutan ini menyebabkan hempedu mengalir ke usus kecil dan bercampur dengan makanan, asid perut, dan jus pencernaan lain dari pankreas. Semua ini berfungsi untuk membantu proses pencernaan dengan memecah lemak menjadi asid lemak.

Bile juga membantu usus kecil menyerap nutrien dari makanan ke dalam aliran darah, terutama vitamin A, D, E, dan K.

Fungsi hempedu lain adalah untuk membuang sisa toksik dan metabolik dari badan. Contohnya, membuang hemoglobin dari sel darah yang telah musnah dan membuang kolesterol berlebihan.

Sekiranya badan tidak dapat menghasilkan hempedu yang mencukupi, biasanya penyerapan asid lemak dan jenis vitamin larut lemak akan terganggu.

Asid lemak yang tidak diserap dalam usus kecil bergerak ke usus besar. Kehadirannya di organ ini boleh menyebabkan keluhan.

Beberapa gejala kekurangan hempedu yang paling biasa termasuk:

  • Cirit-birit.
  • Kejang perut.
  • Kembung dan kesukaran mengalirkan gas (kentut).
  • Bau kentut sangat tidak menyenangkan.
  • Pergerakan usus yang tidak teratur.
  • Najis pucat.
  • Pengurangan berat.

Beberapa penyakit gangguan pengeluaran organ empedu

Organ yang berkaitan dengan pengeluaran, penyimpanan dan pengedaran hempedu dapat terjejas.

Keadaan ini kemudian boleh mempengaruhi pengeluaran dan prestasi hempedu. Beberapa masalah perubatan ini termasuk:

1. Refluks hempedu

Refluks hempedu berlaku apabila hempedu naik ke perut dan masuk ke esofagus (esofagus). Keadaan seperti itu kadang-kadang boleh berlaku dengan refluks asid perut (GERD).

Tetapi tidak seperti GERD, yang masih dapat diselesaikan melalui perubahan diet dan gaya hidup, refluks empedu harus dirawat dengan ubat-ubatan. Dalam kes yang teruk, pembedahan mungkin diperlukan.

2. Batu empedu

Batu empedu atau apa yang disebut cholelithiasis adalah zarah dalam hempedu yang membentuk kristal. Bahan yang membentuk jenis yang sama dengan bahan pembentuk hempedu, iaitu garam hempedu, kolesterol dan bilirubin.

Kemunculan batu empedu adalah keadaan biasa. Namun, hanya sekitar 20% batu empedu yang menyebabkan masalah kesihatan.

Batu empedu boleh menyebabkan penyumbatan pada pundi hempedu dan saluran empedu. Apabila ini berlaku, hempedu tidak dapat mengalir dengan berkesan ke usus kecil. Akibatnya, penyakit boleh berlaku pada pundi hempedu atau saluran empedu.

Baca juga: Pemerhatian Matahari di MTs Matholiul Huda Bugel Jepara

3. Kolesistitis

Cholecystitis adalah sejenis gangguan pundi hempedu yang paling sering terjadi, kolesistitis adalah keradangan pada pundi hempedu kerana penyumbatan batu empedu.

Sekiranya gangguan itu kronik (jangka panjang), pundi hempedu boleh menyusut dan akhirnya kehilangan fungsi.

Rawatan gangguan ini bergantung kepada keparahan gejala. Seperti antibiotik dan rehat biasanya dapat mengatasi penyakit ini. Tetapi jika keadaannya teruk, ia mungkin memerlukan tindakan selanjutnya.

4. Kolangitis

Cholangitis adalah keradangan saluran empedu kerana penyumbatan oleh batu empedu atau jangkitan bakteria. Bukan hanya itu, tumor atau prosedur perubatan tertentu juga boleh menjadi penyebabnya.

5. Etiologi

Keradangan pundi hempedu (kolesitis akut), iaitu reaksi keradangan akut pada dinding pundi hempedu yang disertai dengan aduan sakit perut kanan atas dan panas badan, ini adalah reaksi keradangan akut pada dinding pundi hempedu yang disertai dengan aduan sakit perut kanan atas, kelembutan dan panas badan. Atau dikenali sebagai klasifikasi kolesistitis, iaitu kolesistitis akut dan kronik.

Cholecystitis sering disebabkan oleh cholelithiasis (kehadiran choleliths, atau batu empedu, di pundi hempedu), dengan choleliths paling sering menyekat saluran kista langsung. Ini menyebabkan penebalan hempedu, stasis hempedu, jangkitan sekunder dan organisma usus, terutamanya spesies E. coli dan Bacteroides. spesies coli dan Bacteroides.

Mencegah gangguan hati dan mengamalkan diet yang sihat dan seimbang dapat mengurangkan risiko penyakit yang mempengaruhi fungsi empedu. Segera dapatkan nasihat perubatan jika anda mengalami gejala atau gangguan pencernaan yang terasa mencurigakan.

Jangan biarkan badan anda menjadi lebih teruk dan akhirnya mempengaruhi kesihatan anda secara keseluruhan. Pengesanan awal dapat meningkatkan harapan untuk pemulihan.