4 Hadis Menuntut Ilmu untuk Orang Islam (+ Makna)

pengajian hadis

Hadis untuk belajar adalah hadis yang mengatakan bahawa ada berita baik dan faedah bagi seseorang yang hadir di dewan sains untuk belajar.


Menuntut ilmu adalah kewajiban bagi setiap orang Islam. Ini sejalan dengan sabda Nabi  Shallallahu 'alaihi wa sallam ,

طَلَبُ الْعِلْمِ فَرِيْضَةٌ عَلَى كُلِّ مُسْلِمٍ

"Menuntut ilmu adalah wajib bagi setiap Muslim" (HR. Ibnu Majah no. 224)

Oleh itu, adalah wajib bagi setiap Muslim untuk belajar orang dewasa dan kanak-kanak.

Menuntut ilmu adalah kaedah untuk memenuhi apa yang Allah kehendaki dari kita.

Iman dan perbuatan kita tidak sempurna kecuali dengan pengetahuan. Dengan pengetahuan, Allah disembah dan hak-hak Allah dipenuhi dan dengan pengetahuan, agama-Nya tersebar.

pengajian hadis

Dalam perhimpunan yang membincangkan hadis ke-146 dari buku ' Umdatul Ahkaam , Syeikh Muhammad bin Salih Al-'Utsaimin rahimahullahu Ta'ala menyampaikan 4 nasihat dan hadis penting bagi mereka yang menuntut ilmu.

1. Hadis pertama

Nasihat pertama , dia mengatakan bahawa ada berita baik bagi seseorang yang hadir di dewan sains untuk belajar. Penuntut ilmu ini akan mendapat keberkatan dan ganjaran dari Allah SWT sesuai dengan sabda Nabi Muhammad sallallahu 'alaihi wa sallam,

"Barangsiapa mengambil jalan untuk menuntut ilmu, Allah Ta'ala akan mempermudah baginya jalan ke syurga." (HR. Muslim no. 2699)

Penjelasan hadis di atas adalah bahawa bagi seorang Muslim yang sedang belajar, melangkah kaki ke arah perhimpunan, Allah Azza wa Jalla akan memudahkan masuk surga bagi mereka yang belajar.

Lebih-lebih lagi, semasa belajar, ia menampung perjalanan jauh. Allah akan melipatgandakan pahala yang akan diperoleh oleh penuntut ilmu ini.

Baca juga: Niat puasa Shaban (lengkap) bersama dengan maksud dan prosedurnya

2. Hadis kedua

Nasihat kedua , bagi seseorang yang sedang belajar, diarahkan untuk bersabar dan melatih dirinya dalam menghadapi kesukaran untuk belajar kerana ini akan menjadi kaedah untuk mendekatkan diri kepada Allah. Dalam surah Ali Imran ayat 200, Allah berfirman:

"Wahai orang-orang yang beriman, bersabarlah dan kuatkanlah kesabaranmu dan terus berjaga-jaga (di perbatasan negara kamu) dan bertakwalah kepada Allah, agar kamu beruntung." (Surah Ali 'Imran: 200)

3. Hadis ketiga

Nasihat ketiga adalah agar penuntut sains memanfaatkan pengetahuan yang telah diajar. Pengetahuan yang diperoleh bukan hanya terletak pada seberapa kuat penghafalan dan pemahaman diperoleh. Terdapat dua nasihat yang mesti diperoleh.

Dua faedah yang mesti diperoleh adalah amalan pengetahuan itu sendiri dan bagaimana pengetahuan itu dapat mengubah moral kita menjadi lebih baik.

Mempraktikkan pengetahuan yang kita ada akan membawa faedah yang luar biasa bagi diri kita sendiri dan orang-orang yang diajar.

Mempraktikkan pengetahuan tidak bermaksud kita menggunakannya untuk hujah (hujjah) yang memihak kepada mereka yang mempelajarinya. Namun, tujuannya adalah untuk mendapat manfaat dan amalan untuk mengejar dunia dan akhirat.

"Sekiranya seseorang mati, amalannya akan terputus, kecuali tiga perkara (iaitu): sedekah, pengetahuan yang digunakan, atau doa anak yang soleh." (HR. Muslim No. 1631)

Hadis di atas cukup jelas bahawa apabila seseorang meninggal dunia, semua amalan kecuali tiga perkara itu terputus, sedekah, pengetahuan berguna dan doa anak-anak yang soleh.

Terdapat pepatah seperti berikut "Sains menuntut latihan. Sekiranya panggilan itu diterima, pengetahuan akan tetap ada. Tetapi jika panggilan itu tidak disambut, pengetahuan akan pergi. "

Dari kata-kata di atas, memang benar bahawa dengan mempraktikkan pengetahuan, ia akan memperkuat dan menambah pengetahuan yang kita ada dan lebih berguna untuk orang lain. Allah akan menambahkan pengetahuan, cahaya, dan bashirah bagi mereka yang mengamalkan pengetahuan.

Baca juga: Membaca Sujud dan Hafalan, Prosedur, Makna dan Perbincangan

4. Hadis keempat

Nasihat terakhir adalah untuk penuntut pengetahuan yang mencari pengetahuan, ketika mereka ingin mengajar pengetahuan dan menolong orang lain. Tidak dibenarkan memiliki watak hasad kepada mereka yang telah diajar.

Contohnya, mempunyai idea bahawa sains diajarkan kepada orang lain, menjadikan orang lain lebih pintar atau lebih berpengetahuan daripada orang yang telah mengajarnya.

Memiliki hasad seperti ini dilarang, kerana pada dasarnya Allah SWT memberi pengetahuan sebelum kita mengetahui ilmu itu sendiri.

Dalam sebuah hadis Nabi Muhammad Shallallahu 'alaihi wa sallam bersabda,

"Dan Allah akan selalu menolong hamba-hamba-Nya ketika hamba-hambaNya menolong saudaranya." (HR. Muslim no. 2699)

Dari penjelasan hadis di atas, kita wajib menolong sesama muslim. Apabila kita menolong saudara kita dengan mengajarnya pengetahuan, insya Allah, Allah SWT akan memberi ganjaran kepada kita dan menambah pengetahuan yang kita ada atau tidak ada.

Oleh itu, penjelasan 4 hadis tersebut memerlukan pengetahuan. Semoga bermanfaat!