Ketahui sel T pertahanan utama badan (dan mengapa ia penting)

Sel T atau sel T adalah sejenis darah putih yang bertindak sebagai antibodi dalam badan.

Sel T berfungsi dengan makrofag untuk menyerang virus atau bakteria. Tidak seperti makrofag, yang menyerang objek asing secara umum, sel T secara khusus menyerang virus.

Mengapa sel T dipanggil sel pertahanan akhir badan?

Jawapannya adalah kerana sel T ini secara langsung melindungi tubuh atau mengaktifkan sistem imun. Sel T juga menyerang karsinogen dan virus secara khusus.

Contoh virus yang mensasarkan sel T ini adalah virus HIV.

Seperti darah putih dan darah merah, sel T terbentuk di saraf tunjang. Tubuh kita mempunyai 25 juta sel T yang berbeza. Setiap sel mempunyai reseptor antigen khusus.

Anatomi Sel T

Anatomi sel T atau sel T

Sel T mempunyai reseptor di seluruh permukaannya di mana reseptor ini dapat mengikat antigen virus.

Lokasi sel T di dalam badan

Sel T dan sel darah putih lain mempunyai dua jalur di dalam badan, iaitu melalui sistem limfa dan saluran darah. Sel darah putih berkumpul dalam sistem splenik.

Ketika virus menyerang, sel darah putih memasuki saluran darah sehingga dapat menyerang virus dengan cepat.

Jenis dan Fungsi T Sel Khusus

1. sel sitotoksik T (sel CD8 + T)

Fungsi : Melibatkan pemusnahan langsung sel yang telah menjadi barah atau dijangkiti virus.

Sel T sitotoksik mengandungi butiran (kantung yang mengandungi enzim pencernaan atau bahan kimia lain) sehingga digunakan menyebabkan sel sasaran pecah dalam proses yang disebut apoptosis.

Baca juga: Bagaimana Pokok Tumbuh Besar dan Berat?

2. Sel T Helper atau T Helper (sel CD4 + T)

Fungsi : mempercepat penghasilan antibodi oleh sel B dan juga menghasilkan bahan yang mengaktifkan sel T sitotoksik dan sel darah putih yang dikenali sebagai makrofag.

3. Sel T pengatur atau sel T penekan

Fungsi : menekan tindak balas sel B dan sel T lain terhadap antigen. Penindasan ini diperlukan agar tindak balas imun tidak berterusan setelah tidak diperlukan lagi. Kecacatan pada sel T pengawalseliaan boleh menyebabkan perkembangan penyakit autoimun.

4. Pembunuh Semula Jadi T (HCV)

Mempunyai nama yang sama dengan jenis limfosit yang berbeza yang disebut sel pembunuh semula jadi. Sel NKT adalah sel T dan bukan sel pembunuh semula jadi.

Fungsi : membezakan sel yang dijangkiti atau barah dari sel tubuh normal dan menyerang sel yang tidak mengandungi penanda molekul yang mengenal pasti mereka sebagai sel badan. Sejenis sel NKT, yang dikenali sebagai sel T pembunuh semula jadi invariant (iNKT), melindungi tubuh daripada kegemukan dengan mengatur keradangan pada tisu adiposa.

5. Sel T memori

Fungsi: membantu sistem imun mengenali antigen yang dijumpai sebelumnya dan bertindak balas terhadapnya dengan lebih cepat dan untuk jangka masa yang lebih lama.


Catatan ini adalah penghujahan pengarang. Anda juga boleh membuat tulisan anda sendiri mengenai Saintif dengan menyertai Komuniti Saintif

Rujukan

  • //askabiologist.asu.edu/t-cell
  • //kliksma.com/2018/01/jenie-jenis-sel-t-on-blood-white.html