Proses Mekanisme Penglihatan Manusia dan Petua Penjagaan Mata

mekanisme mata

Mekanisme penglihatan manusia bermula dari pantulan cahaya pada objek yang dilihat dan kemudian memasuki kornea dan diperincikan dalam artikel ini.

Mata terdiri daripada banyak bahagian dan bahagian mata membantu manusia melihat dengan optimum. Baca bahagian mata penuh di sini.

Berikut ini adalah mekanisme penglihatan pada manusia dan petua menjaga mata agar tetap sihat.

Proses Mekanisme Penglihatan Manusia

mekanisme penglihatan mata
  • Proses visual ini bermula dari pantulan cahaya pada objek yang dilihat dan kemudian masuk melalui kornea.
  • Selanjutnya, cahaya akan melalui humor berair dan ke murid ke lensa mata.
  • Pada lensa mata, ia berubah bentuk sesuai dengan jumlah cahaya yang memasuki mata, dan membengkokkan dan memfokuskan cahaya ke retina melalui vitreous .
  • Apabila cahaya mencapai retina, bahagian mata retina ini akan mengubah cahaya menjadi isyarat elektrik yang kemudian dihantar ke otak melalui saraf optik.
  • Isyarat elektrik yang telah sampai ke otak akan ditafsirkan oleh bahagian otak yang disebut korteks visual.

Petua Menjaga Kesihatan Mata

Setelah mengetahui bahagian mata dan fungsinya, serta proses penglihatan manusia, tentu kita mengetahui betapa pentingnya organ ini.

Oleh itu kita mesti menjaga kesihatan mata seawal mungkin. Berikut adalah beberapa petua yang boleh digunakan untuk melindungi kesihatan mata.

1. Menyedari risiko gangguan mata yang boleh dialami

Perkara ini dapat dicegah dengan menyedari risiko masalah mata yang boleh berlaku.

Beberapa faktor, seperti kegemukan, keadaan perubatan tertentu, dan mempunyai ahli keluarga yang mempunyai masalah mata dapat meningkatkan kemungkinan anda mengalami masalah mata tertentu.

2. Lakukan pemeriksaan mata secara berkala

Pemeriksaan mata tidak hanya dilakukan ketika ada masalah pada mata, tetapi harus dilakukan secara teratur untuk memeriksa kesihatan mata dan fungsinya.

Baca juga: 100+ Contoh Kata Standard dan Bukan Piawai + Penjelasan [DIKEMASKINI]

Pemeriksaan mata boleh dilakukan berdasarkan usia. Untuk usia 20-30 tahun, mata anda harus diperiksa setiap lima hingga 10 tahun, sementara bagi mereka yang berumur 40 hingga 54 tahun, periksa mata anda setiap dua hingga empat tahun.

Untuk usia 55 hingga 64 tahun, perlu menjalani pemeriksaan mata setiap satu hingga tiga tahun. Untuk usia 65 tahun ke atas, pemeriksaan mata harus dilakukan setiap satu hingga dua tahun.

3. Melaksanakan gaya hidup sihat

Gaya hidup yang sihat dapat mengekalkan tubuh dan mata yang sihat.

Gaya hidup yang sihat juga dapat diterapkan dengan mengkonsumsi makanan yang tinggi dengan omega-3 dan sayur-sayuran berdaun hijau, berolahraga secara teratur dan tidak memaparkan mata ke skrin radiasi berterusan.

Gaya hidup sihat yang lain adalah tidur dengan cukup dan teratur, dan minum sekurang-kurangnya lapan gelas air setiap hari.

4. Berhenti merokok

Merokok tidak hanya membahayakan paru-paru, tetapi juga boleh merosakkan bahagian mata dan fungsinya.

Merokok boleh meningkatkan risiko terkena katarak dan merosakkan saraf optik pada mata. Oleh itu, hentikan tabiat merokok yang dilakukan.

5. Rehatkan mata

Semasa bekerja di komputer atau komputer riba untuk jangka masa yang panjang, rehatkan mata anda setiap 20 minit dan perhatikan objek yang berjarak lebih kurang enam meter selama 20 saat.

6. Elakkan jangkitan semasa menggunakan kanta lekap

Bagi pengguna kanta lekap, selalu basuh tangan anda sebelum menanggalkan atau memasukkan kanta lekap.

Jangan lupa membersihkan kanta lekap anda dan menggantinya dengan kerap. Dan jangan gunakannya semasa tidur.

7. Melindungi mata

Untuk melindungi bahagian mata dan fungsinya dari terkena cahaya matahari, pakai kacamata hitam ketika berada di luar. Pilih cermin mata hitam yang dapat menahan 99-100% sinaran UVA dan UVB.

Baca juga: Artikel 29 Perenggan 1 dan 2 dari UUD 1945 Pindaan (Penjelasan Lengkap)

Bagi pekerja yang berisiko, seperti kerja pembinaan, memperbaiki rumah, bermain ski, dan sebagainya, mereka juga memerlukan kacamata pelindung ketika melakukan aktiviti mereka.

8. Berhenti menggosok mata

Kita sering menggosok mata, tetapi kebiasaan ini boleh merosakkan bahagian mata dan fungsinya.

Menggosok mata boleh merosakkan saluran darah di sekitar mata dan meningkatkan risiko penipisan kornea atau keratoconus.

Itulah penjelasan bahagian mata dan fungsinya. Melihat pentingnya fungsi mata, kita mesti menjaga kesihatan mata yang baik.

Sekiranya terdapat aduan yang berkaitan dengan gangguan mata, segera berjumpa dengan pakar oftalmologi.