Proses dan Mekanisme Pernafasan Manusia

mekanisme pernafasan manusia

Mekanisme pernafasan manusia, yang menghirup oksigen kemudian dibawa ke paru-paru melalui kerongkong (inspirasi) dan mengeluarkan oksigen dari tubuh ketika menghembus nafas (habis)

Proses dan mekanisme pernafasan manusia sebenarnya agak mudah, dengan menarik nafas panjang dan kemudian menghembuskan nafas.

Mudah bukan? Tetapi sebenarnya, mekanisme pernafasan atau pernafasan mempunyai proses yang cukup panjang. Kos boleh? Berikut adalah tinjauannya.

Mekanisme Pernafasan Manusia

Ketika kita menyedut, di situlah kita menghirup oksigen dan kemudian dibawa ke paru-paru melalui kerongkong. Di paru-paru, terdapat pertukaran oksigen dengan karbon dioksida, tepatnya di alveoli paru-paru.

Kemudian, oksigen dibawa oleh darah ke jantung dan ke seluruh badan, sementara karbon dioksida akan dilepaskan melalui kerongkong dan berakhir di rongga hidung dan keluar ketika kita menghembuskan nafas.

Sebenarnya, tujuan bernafas tidak lain adalah untuk menjana tenaga. Kenapa boleh? Kerana mekanisme pernafasan ini menyebarkan oksigen ke semua tisu dan sel-sel tubuh yang penting untuk menjaga tubuh berfungsi dengan normal.

Ketika kita bernafas, akan berlaku pertukaran gas di paru-paru dan tisu yang disebut respirasi tisu. Di dalam tisu, sel juga melakukan respirasi sel yang menghasilkan ATP sebagai sumber tenaga untuk aktiviti fisiologi.

Terdapat dua mekanisme pernafasan yang berlaku ketika kita bernafas, berikut ini:

Mekanisme pernafasan manusia

1. Inspirasi

Mekanisme pernafasan pertama adalah inspirasi. Mekanisme ini berlaku semasa kita menghirup udara melalui rongga hidung dan memasuki badan. Inspirasi juga sering disebut sebagai penyedutan.

Apabila kita melakukan inspirasi, otot diafragma dan dada akan menguncup. Sehingga volume rongga dada meningkat, paru-paru mengembang, dan udara memasuki paru-paru kerana kita memasuki udara ke dalam badan.

Baca juga: Kitaran Air: Proses, Huraian dan Gambar Kitaran Hidrologi

2. Tamat tempoh

Bertentangan dengan inspirasi, mekanisme pernafasan adalah ekspirasi atau apa yang disebut pernafasan, iaitu ketika kita menghembuskan nafas, karbon dioksida akan dilepaskan dari tubuh. Semasa melakukan pernafasan, otot diafragma dan dada mengendur sehingga isipadu rongga dada kembali normal kerana udara telah meninggalkan paru-paru.

Satu nafas terdiri daripada satu inspirasi dan satu masa tamat. Ini menunjukkan bahawa mekanisme pernafasan melibatkan kerjasama otot dada, tulang rusuk, otot perut dan diafragma.

Mekanisme Pertukaran O2 dan CO2 di Paru-paru

Apabila tekanan O2 di udara lebih besar daripada tekanan di alveolus, molekul oksigen meresap dari udara ke darah di kapilari alveolar setelah kecerunan kepekatan.

Selanjutnya, darah dari alveolus dipam oleh jantung ke semua tisu badan. Kepekatan O2 dalam darah lebih tinggi daripada pada tisu badan sehingga O2 menyebar dari darah ke sel-sel tisu badan, termasuk mitokondria. Di mitokondria, O2 akan digunakan untuk pernafasan intraselular.

Pernafasan intraselular menghasilkan sisa, iaitu CO2. Respirasi selebihnya mesti dikeluarkan dari badan kerana beracun (racun). Dalam jadual di atas, tekanan CO2 dalam tisu badan lebih tinggi daripada alveoli.

CO2 meresap ke kapilari darah vena dan diangkut ke alveolus. Tekanan CO2 di alveoli lebih tinggi daripada udara di luar badan.

Oleh itu, CO2 menyebar dari alveoli ke udara untuk dikeluarkan di luar badan. Jadi, pertukaran oksigen dan karbon dioksida berlaku melalui proses penyebaran.

Ini adalah kajian mengenai mekanisme pernafasan kedua-duanya apabila terhidu ( inspirasi ) penyedutan dan bernafas keluar ( expiratory ) daripada pengeluaran nafas. Semoga bermanfaat!