Panduan Penanaman Ternakan dan Ikan Lele

cara ikan keli

Penternakan ikan keli dilakukan dengan cara berikut (1) menghitung anggaran modal, (2) menyiapkan kolam ikan, (3) memilih benih unggul dan perincian dalam artikel ini.

Ikan keli termasuk dalam jenis ikan segar yang dijual dengan harga yang berpatutan tetapi mengandungi banyak kandungan nutrisi.

Penternakan ikan keli adalah salah satu komoditi perniagaan yang menjanjikan. Ini disebabkan oleh permintaan pasar ikan keli yang sangat tinggi dan banyak permintaan masyarakat Dunia.

Selain itu, penternakan ikan keli cenderung mudah jika dibandingkan dengan jenis ikan lain. Bagi anda yang ingin memulakan perniagaan penternakan ikan keli, mari ikuti ulasan berikut mengenai cara memelihara ikan keli.

Cara Penanaman Ternakan dan Ikan Lele yang Berkesan

Membuka peluang untuk ternakan dan ternakan ikan keli tidak dapat dilakukan begitu saja. Pemeliharaan ikan keli yang agak lama memerlukan ketekunan dan ketepatan dalam menguruskan perniagaan ini.

Oleh itu, jika anda seorang pemula dalam perniagaan ini, berikut adalah langkah-langkah yang harus diambil untuk penternakan dan ikan keli.

1. Siapkan modal

Seperti membuka peluang perniagaan lain, penternakan ikan keli juga memerlukan pengiraan modal yang tepat. Berikut ini adalah gambaran pengiraan modal ternakan ikan keli.

 • Kolam Ikan Keli Bulat - IDR 2,000.00
 • Pemasangan Air - IDR 300,000
 • Mesin Pam Air - IDR 400,000.00
 • Jumlah: IDR 2,700,000.00

Bayaran susut nilai adalah IDR 900,000 sebulan.

Kos pengeluaran yang diperlukan dalam tempoh penuaian (3 bulan) meliputi:

 • Benih Lele 5.000 ekor (@ Rp. 200) - Rp. 1.000.000
 • Makanan Lele 300 kg (@ IDR 200,000 / 20 kg) - IDR 3,000,000.00.
 • Ubat - IDR 200,000.00
 • Jumlah IDR 4,200,000.00.

Kos tambahan :

 • Elektrik - IDR 600,000
 • Bayaran susut nilai - IDR 900,000
 • Jumlah: IDR 1,500,000.00

Kelebihan semasa menuai:

 • Sekiranya dalam satu masa panen terdapat 20 persen ikan yang tidak dapat dituai, maka jumlah ikan yang dapat Anda jual adalah 4000 ekor.
 • Sekiranya setiap kilogram ikan terdapat 8 ekor ikan keli dengan harga jual IDR 25,000, maka keuntungan kasar anda adalah Rp 12,500,000.00.
 • Sementara itu, keuntungan bersih anda (pendapatan kasar ditolak kos pengeluaran dan perbelanjaan lain) = IDR 12,500,000.00 - (IDR 4,100,000.00 + IDR 1,500,000.00) = IDR 6,900,000.00.

2. Sediakan kolam ikan keli

Sudah tentu, jika anda memulakan ternakan ikan keli, perkara pertama yang harus anda sediakan adalah kolam ikan keli. Membina kolam ikan keli boleh dari tanah, terpal atau kolam simen. Pastikan ukuran kolam dibuat sesuai dengan jumlah ikan keli untuk mengurangkan risiko kematian akibat kekurangan oksigen.

Sekiranya mengisi kolam, lebih baik jika pengisian air tidak terlalu banyak mengisi bekas. Jauhkan jarak antara permukaan kolam dan air sehingga ikan keli tidak mudah melompat ke atas kolam dan tidak terlalu panas.

Sekiranya kolam terbuat dari terpal, anda boleh menambahkan potongan daun betik dan ubi kayu untuk menghilangkan bau dari media kolam.

Setelah kolam diisi dengan air, tunggu beberapa hari hingga lumut dan fitoplant muncul. Ini akan membantu meneutralkan air kolam sehingga tidak mudah keruh.

3. Pilih biji unggul

Untuk mendapatkan hasil ikan keli yang baik, penting untuk memilih biji unggul. Lele yang sihat tidak akan mudah diserang penyakit, dan menghasilkan hasil panen ikan keli yang lebih besar.

Apa yang dapat diperhatikan dari ikan keli yang sihat dan unggul adalah sikap agresif dan tangkas ketika diberi makan. Selain itu, ikan keli yang sihat mempunyai warna yang lebih ringan.

Baca juga: Koleksi doa untuk orang yang sudah berkahwin dan pengantin baru [PENUH]

Sekiranya anda ingin membiakkan ikan patin dengan induk, maka pilihlah baka yang berkualiti.

Ciri-ciri biji keli jantan yang berkualiti adalah seperti berikut:

 • Perut langsing
 • Tulang kepala rata
 • Warnanya gelap
 • Tangkas
 • Kemaluan runcing

Sementara itu, untuk benih ikan keli betina, ini adalah ciri yang mesti dipertimbangkan:

 • Perut lebih besar dari belakang
 • Perlahan
 • Alat kelaminnya bulat

Seterusnya, perhatikan ikan patin yang sudah siap dikawan. Ciri-ciri ikan keli yang siap dikahwini dapat dilihat dari warna kemaluan mereka.

Jantina ikan keli jantan berwarna merah apabila bersedia untuk dikawan. Bagi ikan keli betina, warna jantina akan menjadi kuning. Sekiranya proses pembiakan berjaya, segera pisahkan biji dari kolam.

4. Pisahkan ikan keli besar dan kecil

Ikan keli termasuk dalam jenis ikan kanibal atau suka makan jantina. Oleh itu, untuk mengelakkan risiko kematian pada ikan keli, pisahkan ikan keli besar dari ikan patin kecil.

5. Perhatikan proses penyebaran biji

Selain memilih biji ikan keli, Anda juga harus memperhatikan cara menyebarkan benih ikan keli. Kaedah menyemai benih yang baik adalah meletakkan bekas benih di kolam selama 15 minit hingga 30 minit di atas miring. Ini supaya biji keli dapat menyesuaikan diri dan tidak tertekan.

Kolam untuk anak benih juga dibuat secara berasingan. Kolam benih biasanya lebih dangkal daripada kolam ikan keli dewasa. Ini supaya biji dapat mencapai makanan dan pernafasan dengan mudah.

Dalam menyebarkan biji, lebih baik anda melakukannya pada waktu pagi atau petang kerana pada waktu itu ikan keli cenderung lebih tenang.

6. Susun ikan keli

penternakan ikan keli

Setelah ikan keli berumur kira-kira 20 hari, anda perlu melakukan penyortiran sekali lagi menggunakan tab mandi untuk memisahkan ikan keli yang besar dan kecil.

Ini dilakukan untuk mengelakkan ikan keli kecil kekurangan makanan kerana cepat hilang dengan ikan keli yang besar. Sekiranya tidak dipisahkan, ikan keli kecil akan lambat dalam pertumbuhan dan dapat mengurangkan risiko ikan keli besar menjadi mangsa ikan patin kecil.

7. Tetapkan kualiti kolam

penternakan ikan keli

Warna air kolam yang baik untuk ikan keli adalah hijau kerana ikan keli dapat bertahan hidup di air yang keruh. 

Warna hijau bermaksud banyak lumut di sekitar kolam. Air di kolam ikan keli akan menjadi merah apabila ia ditanam dan siap untuk dituai.

Walaupun ikan lele tidak suka tinggal di air jernih, anda juga tidak boleh memasukkan air ke dalam kolam kerana anda tidak akan tahu sama ada air itu mengandungi bakteria atau parasit yang dapat menyebabkan penyakit pada ikan keli.

8. Perhatikan kedalaman kolam

penternakan ikan keli

Air di kolam akan berkurang akibat proses penyejatan, jadi anda mesti menambahkan air kolam secara berkala ke posisi normal. Paras kolam ikan keli pada bulan pertama adalah 20 cm, bulan kedua 40 cm, dan bulan ketiga 80 cm.

Usahakan agar air kolam ikan keli anda tidak terlalu dangkal kerana hanya akan menyebabkan keadaan air dan membuat ikan keli menjadi panas, menyebabkan kematian ikan keli.

Anda juga boleh menambahkan tanaman air seperti gondok air atau talas ke kolam. Dengan cara itu, kolam akan berlorek dan dapat menyerap racun di kolam.

9. Perhatikan makanan ikan keli

penternakan ikan keli

Biasanya, ikan keli harus diberi makan tiga kali sehari, iaitu 7 pagi, 5 petang dan 10 malam. Sekiranya anda mendapati ikan keli aktif dan mendorong kepalanya ke belakang, anda boleh memberi masa makan tambahan.

Dalam proses pakan ternakan ikan keli, anda boleh menggunakan jenis makanan 781-1 yang mengandungi nutrien yang diperlukan oleh ikan keli, seperti protein, lemak, karbohidrat, vitamin dan mineral.

Baca juga: 7+ Laman Muat turun Ebook Percuma, Dijamin Mudah dan Cepat

Semasa memberi makan, anda juga tidak boleh melakukannya secara berlebihan kerana hanya boleh menyebabkan pelbagai penyakit kerana makanan yang mengendap dan tidak dimakan oleh ikan keli.

10. Pencegahan perosak dan penyakit

penternakan ikan keli

Perosak dan penyakit adalah salah satu faktor yang mempengaruhi jumlah pengeluaran menurun, sehingga menyukarkan kejayaan penanaman ikan keli.

Untuk pencegahan perosak, anda boleh menggunakan penghalang agar tidak ada binatang liar masuk ke kolam. Untuk mengelakkan penyakit, anda boleh menyediakan ubat-ubatan yang terdapat di kedai-kedai memancing.

11. Proses menuai

penternakan ikan keli

Ikan keli biasanya boleh dituai setelah 3 bulan sejak benih ikan keli disebarkan. Proses penuaian ikan keli dapat dilakukan dengan menyusun ikan yang sesuai untuk dimakan atau sudah mempunyai ukuran 4-7 ekor per kilogram atau mengikut kehendak pembeli.

12. Pengeluaran pos

penternakan ikan keli

Sebelum menyebarkan benih baru, ada baiknya membersihkan kolam untuk mengurangkan kotoran atau sisa makanan ikan keli sebelumnya.

Dengan membersihkan kolam, Anda juga dapat mengetahui apakah masih ada ikan keli yang tertinggal kerana jika masih ada ikan di kolam dan Anda telah menyebarkan benih baru, benih ikan keli yang baru akan dimakan oleh ikan lele yang siap panen.

13. Pemasaran dan promosi ikan keli

penternakan ikan keli

Anda boleh menjual dengan harga sekilogram ke gerai makanan. Sekiranya kualiti ikan keli anda baik, anda akan menjadi pembekal ikan keli ke gerai makanan ini. Anda juga dapat mempromosikan hasil ternakan ikan keli kepada keluarga, saudara, jiran dan rakan anda. Gunakan juga pemasaran digital agar perniagaan anda berkembang.

Kelebihan Penternakan dan Ikan Lele

Berbanding dengan jenis ikan lain, ikan keli memberikan banyak kelebihan bagi pemiliknya.

1. Ikan yang Mudah Diadaptasi

Ikan keli adalah sejenis ikan yang mudah disesuaikan dengan keadaan persekitaran di sekitarnya.

Atas sebab inilah mengapa pengusaha ikan keli tidak lagi keliru ketika membuat kolam dan menjaga keadaan air di dalamnya.

2. Mempunyai daya tahan badan yang kuat

Kelebihan kedua ternakan ikan keli adalah daya tahannya yang kuat dan tidak mudah diserang penyakit.

Akibatnya, risiko kegagalan tanaman ikan keli akibat kematian akibat penyakit lebih kecil.

3. Mudah dicari

Bukan hanya itu, benih ikan keli yang berkualiti juga lebih senang dijumpai dan banyak dijual di pasaran.

Harganya juga lebih berpatutan dengan harga jualan yang cukup tinggi. Jadi, faedah yang dapat diperoleh akan dimaksimumkan.

Kesukaran Yang Sering Dialami oleh Petani Ikan Lele

Walaupun mempunyai banyak kelebihan dibandingkan dengan jenis ikan lain, ada beberapa hal yang harus diketahui oleh penternak, yaitu:

1. Kenaikan Kos Makanan Ikan

Kos keperluan makanan ikan yang boleh meningkat setiap saat.

Sekiranya kos operasi perniagaan meningkat, sudah pasti  keuntungan  yang akan diperoleh juga akan menurun.

2. Ancaman perosak dan penyakit dari persekitaran sekitarnya

Ikan keli memang mempunyai sistem kekebalan tubuh yang kuat, namun itu tidak bermaksud bahawa ikan ini tidak boleh terkena perosak dan penyakit.

Umumnya, banyak burung dan katak memburu ikan keli di sekitar kolam. Kehadiran lintah, cacing, dan serangga boleh menjadi bencana bagi petani ikan keli. 

Virus, kulat, dan bakteria dapat menyebabkan pertumbuhan ikan keli tidak optimum, atau bahkan kegagalan tanaman. Untuk itu, agar hal ini tidak terjadi, cubalah selalu memantau keadaan air kolam dan lingkungan sekitarnya.


Ini adalah tinjauan mengenai cara ternakan dan ikan keli. Semoga bermanfaat.