33+ Senarai Blog Sains Terbaik di Dunia

Kita jarang menemui blog sains di Dunia.

Sekiranya ada, biasanya kandungannya tidak bagus. Sekiranya bagus, biasanya sudah lama tidak mengemas kini tulisan.

Cuba sebutkan, blog sains Dunia apa yang sering anda baca, blog sains mana yang dapat menyampaikan kandungan dengan baik ...

Kekurangan blog bertema sains di Dunia juga menjadi salah satu latar belakang bagi saya dan rakan-rakan saya untuk mencipta Saintif.

Sebenarnya terdapat banyak blog bertema sains berkualiti di Dunia, cuma keberadaannya masih kurang didengar di persekitaran kita.

Inilah pasukan saya dan saya menyusun senarai blog sains terbaik di Dunia. Kami menemui sejumlah 33+ blog (tanda tambah (+) menunjukkan bahawa senarai ini akan terus dilengkapkan). Sebenarnya ada banyak, tetapi ada beberapa yang belum memenuhi kriteria kami, dan ada juga yang belum kami temui.

Blog sains yang kita maksudkan di sini adalah sains dalam pengertian umum. Jadi kandungan blog itu bukan sains tulen . Juga tidak tertutup untuk sains dalam ruang lingkup fizik-kimia-biologi. Ya, intinya adalah bahawa ada pengetahuan.

Sila klik topik yang sesuai (kami menyusun mengikut abjad):

 • Astronomi
 • Penerbangan
 • Farmasi
 • Fizik
 • Geologi
 • Inovasi dan Teknologi
 • IT / Komputer
 • Kesihatan
 • Kimia
 • Matematik
 • Psikologi
 • Sains am
 • +1

Astronomi

Dokumentasi Thomas Djamaludin

Di blog ini, Encik Thomas Djamaluddin (Ketua LAPAN) berkongsi banyak pengetahuannya untuk berkongsi pencerahan dan ilhamnya.

Anda boleh membaca banyak perkara menarik mengenai astronomi, pemikiran, dan penjelasan yang penuh dengan pengetahuan. Ini tidak dapat dipisahkan dari sosok Pak Thomas Djamaluddin yang memang mempunyai latar belakang astronomi yang sangat kuat dan diketahui aktif dalam berkongsi pengetahuan tentang astronomi dengan orang ramai.

Dalam blog ini, Encik Thomas Djamaluddin juga telah menulis mengenai penjelasan mengenai kes tanah rata.

Maklumat Astronomi 

"Belajar Langit, Lindungi Bumi" adalah slogan Info Astronomi.

Info Astronomi adalah laman web sains yang secara khusus membincangkan astronomi dan perkara lain yang berkaitan dengan ruang.

Kertas kerja dibentangkan dalam bentuk maklumat astronomi terkini, pengetahuan asas mengenai astronomi, dan banyak lagi yang lain. Tulisannya ringkas dan bermaklumat, menjadikannya senang diikuti.

Langit Selatan 

Langit Selatan adalah media komunikasi dan astronomi di Dunia dan juga komuniti astronomi berasaskan siber.

Langit Selatan ditubuhkan oleh alumni astronomi ITB pada tahun 2006, dan sejak tahun 2008 telah bergabung dengan  persatuan Global Hands on Universe , sebuah persatuan antarabangsa dalam pengembangan dan pengajaran astronomi untuk guru dan pelajar.

Anda boleh katakan, Langit Selatan adalah pelopor media astronomi di Dunia, yang dikendalikan secara langsung oleh pakar dan pengamal dunia astronomi.

Selain dapat membaca banyak tulisan berkualiti yang berkaitan dengan astronomi, di sini anda juga boleh mengajukan soalan dan akan dijawab oleh Space Nomad Team.

Kafe Astronomi

Misinya adalah ' Membawa Astronomi kepada Orang ...'

... Dan ini ditunjukkan oleh tulisan astronomi yang berat yang dikemas dalam gaya santai, santai seperti kopi di kafe.

Selain aktif di dunia maya, Astronomy Café juga menempatkan komuniti Sky Explorers, yang melakukan banyak pemerhatian, pendidikan, dan kegiatan lain. Sekiranya anda berminat dengan aktiviti tersebut, anda juga boleh turut serta.

[toggler title = ”Quote”] Saya harap KafeAstronomi.com dapat menyumbang kepada perkembangan astronomi di Dunia, terutama astronomi amatur dan dapat memberikan banyak faedah untuk perkembangan pendidikan di Dunia.

~ Eko Hadi G - Astronomy Cafe [/ toggler]

Xplore Astro 

Xplore astro memberikan maklumat astronomi yang menarik, penuh pengetahuan, penuh dengan media visual yang menarik, dan mudah difahami. Sehingga pengetahuan astronomi yang baik muncul kepada orang ramai.

Visi Astro Xplore adalah menjadi media astronomi yang mendidik, menarik, dan dipercayai di Dunia. Oleh itu, setiap artikel di Xplore Astro penuh dengan pengetahuan dan penjelasan lengkap, disertakan dengan rujukan yang boleh dipercayai. Itulah yang telah ditambah nilai Xplore Astro berbanding blog sains / astronomi yang lain.

Penerbangan

Arip Susanto

Ini adalah blog penerbangan yang sangat lengkap dimiliki oleh Encik Arip Susanto. Bermula dari asas teori penerbangan, dan segalanya.

Anda boleh katakan, semua topik penerbangan yang anda perlukan ada di sini. Hanya lawati blog untuk melihat lebih banyak.

Gerry Airways 

'Melayan kebenaran saya dalam penerbangan'

Reputasi Om Gerry dalam dunia penerbangan tidak dapat diragui. Dia terkenal sebagai salah satu perunding penerbangan terbaik di Dunia, yang pendapatnya sering digunakan sebagai bahan rujukan untuk media dalam dan luar negara.

Dalam blog ini, Om Gerry membincangkan banyak perkara mengenai penerbangan secara terperinci dan jelas. Berikan penjelasan mengenai penerbangan yang betul. Sebagai contoh, apabila semalam teruja tentang go-around kes , larangan membawa alat-alat elektronik, kes nahas kapal terbang, dan lain-lain, Om Gerry memberikan penjelasannya dengan analisis yang sangat terperinci dan jelas.

Saya menikmati perbincangan di blog Gerry Airways ini, kerana saya merasakan bahawa mengikuti analisis membuat saya berfikir juga - walaupun saya tidak mempunyai latar belakang penerbangan.

Saya sendiri pertama kali berjumpa dengan Om Gerry ketika dia secara sukarela memberikan banyak cadangan dan input semasa pasukan Swing dan saya bekerja pada Pusingan 2 Pertandingan Airbus Fly Your Ideas.

Ilmu Terbang 

Blog sains aeronautika mengandungi pelbagai perkara mengenai dunia penerbangan, dari teori penerbangan, hingga isu-isu khas penerbangan, dan banyak lagi.

Hidangan yang disediakan di sini sangat khas untuk penerbangan, jadi bagi orang yang sama sekali tidak mempunyai latar belakang penerbangan, boleh dikatakan sukar untuk diikuti. Tetapi jika anda sudah terbiasa, terjamin, berasa seperti berada lama di blog ini.

Walaupun blog ini masih aktif, akan memerlukan masa yang lama untuk mengemas kini setiap artikel.

Farmasi

Moko Apt

Pada mulanya, blog ini hanya mengandungi abstrak karya bertulis yang pernah dibuat oleh Tuan Sarmoko pada masa lalu. Semakin berkembang, blog ini kemudian mengandungi banyak tulisan segar dan membentangkan topik mengenai kesihatan / farmasi, terutama ubat-ubatan yang sering digunakan dalam masyarakat, ulasan jurnal, biologi, dan banyak isi menarik lainnya.

Di blog ini juga terdapat banyak pautan dan sumber pengetahuan yang boleh anda akses.

Bagi anda yang lebih berminat dalam bidang farmasi (dan segala yang berkaitan dengannya), lawati blog ini untuk menambahkan pengetahuan dan pengetahuan anda.

Fizik

 

Galileo ke Einstein 

Sekiranya anda suka menyelesaikan masalah fizik, blog ini sangat sesuai untuk anda. Kerana secara berkala Mr. Ade akan menulis pelbagai masalah fizik: dari yang mudah, hanya memerlukan beberapa pengiraan, hingga soalan yang memerlukan analisis mendalam.

Selain berisi koleksi pertanyaan, blog sains ini juga menyediakan bahan fisika yang lengkap: ada versi e-book dan juga video penjelasan yang disediakan oleh Encik Ade…. dan semuanya boleh diakses secara percuma.

Yohanes Surya

Ini bukan blog fizik sebenar, tetapi laman web Prof Yohanes Surya, yang terkenal sebagai pendidik fizik Dunia dengan kaedah TOFI (World Olympics Olympiad Team) dan kaedah GASING (Easy Fun Fun).

Laman web ini belum lama dikemas kini, tetapi anda masih dapat menikmati banyak kandungan menarik mengenai fizik dan sains am di bahagian Penulis dan Tanya Yohanes Surya.

Singgah sebentar, saya jamin anda akan merasa seperti di rumah dengan sikap fizik yang lembut dari Prof Yo.

Geologi

Dongeng Geologi Rovicky

Geological Tales adalah blog popular yang dimulakan oleh Rovicky Dwi Putrohari untuk kemajuan Dunia dari segi geosains dan pengurusan bencana.

Original text


Baca juga: Pembelajaran itu mudah

Blog ini penuh dengan geologi, dan sesuai untuk anda membuat bahan rujukan kajian.

Inovasi dan Teknologi

 

Pencetus

Pemula adalah media pertama di dunia yang menyebarkan semangat inovasi dan menyampaikan maklumat dan inspirasi teknologi terkini dari seluruh pelosok dunia.

Maklumat yang disampaikan adalah dalam bentuk produk inovatif terkini, serta analisis teknologi terkini.

Cukup lawati laman web untuk mendapatkan inspirasi mengenai teknologi terkini.

 

Sefsed  

Sefsed memberikan maklumat berita mengenai teknologi, penemuan dan inovasi terkini dari seluruh dunia.

Gaya penulisan sefsed yang ringkas, ringkas dan sangat menarik akan membuatkan anda berasa seperti di rumah untuk mencari inspirasi di sini.

IT / Komputer

Codepolitan

Codepolitan adalah media pendidikan dan maklumat mengenai pengaturcaraan.

Bahan pembelajaran dipersembahkan secara interaktif dan berstruktur. Anda mesti melengkapkan bahan sepenuhnya sebelum boleh beralih ke bahan seterusnya. Laman web ini sesuai untuk anda yang berminat dalam dunia IT dan ingin menjadi pengaturcara profesional.

Dunia Ilkom 

Dunia Ilkom menyediakan kandungan tutorial bagi anda yang mempelajari pengaturcaraan web. Tutorial disampaikan dengan kemas dan sangat tersusun, sehingga mudah diikuti dan dipraktikkan. Saya sendiri mempelajari beberapa bahagian pengaturcaraan dari sini.

Selain daripada kandungan tutorial, Dunia Ilkom juga mengandungi kandungan ringan yang berkaitan dengan pengaturcaraan, petua, dan sebagainya.

Pertapaan Budi Rahardjo 

Sebenarnya, ini bukan blog khusus mengenai IT. Ini adalah blog peribadi dari Pak Budi Rahardjo ITB, yang mengandungi banyak aktiviti dan pandangan harian Pak Budi. Tetapi tentu saja, namanya juga orang yang sangat IT, setiap hari dan pandangan Pak Budi Rahardjo tidak dapat dipisahkan dari nama IT.

Kod Petani

Ini bukan blog sains, tetapi terdapat banyak perkara mengenai pengaturcaraan yang boleh anda pelajari di sini. Bermula dari pengaturcaraan asas, web, dan lain-lain, anda boleh belajar di sini.

Sifat blog ini santai, begitu juga meme di laman Facebooknya, sesuai untuk geeks kod pare.

Kesihatan

Garis Sihat

Lini Sehat wujud sebagai portal maklumat sains mengenai kesihatan yang menjawab soalan mengenai gaya hidup sihat yang menyeluruh dan holistik.

Kandungan linisehat didasarkan pada bukti terbaru berdasarkan sehingga dapat menjadi rujukan yang dipercayai untuk gaya hidup sihat dan dinyatakan dalam gaya bahasa yang menyenangkan, awet muda dan segar.

Kimia

Bolehkah Kimia 

Bisakimia adalah blog kimia bersepadu dengan pelbagai kandungan. Anda boleh mendapatkan pengetahuan, subjek dan kandungan menarik lain mengenai kimia.

Selain menyampaikan kandungan, Bisakimia juga menyediakan beberapa perkhidmatan lain. Hanya lawati laman web untuk mengetahui lebih lanjut.

Blog Urip Guru Kimia 

Blog ini dikendalikan oleh Pak Urip, seorang guru Kimia di Kalimantan Tengah. Kandungan blog ini terutama dalam bentuk perbincangan mengenai kimia di sekolah, lengkap dari perkenalan hingga kimia hingga kimia lanjutan.

Terdapat juga banyak perbincangan mengenai OSN (National Science Olympiad), jadi sangat sesuai bagi anda yang memperdalam kimia teori anda.

Terdapat dua versi blog, ada di wordpress dan ada di blog

Matematik

 

Matematik 

Blog matematik sepenuhnya , tetapi hebat. Diuruskan oleh Tuan Henda Gunawan, profesor matematik di ITB. Walaupun berkaitan secara khusus dengan matematik, topiknya bervariasi. Ditulis dengan gaya yang popular dan tidak terlalu rumit.

Terdapat juga siri penulisan dalam buku Pak Hendra di sini. Ada Menuju Tidak Terbatas dan Kerana Lingkaran Hantu.

Bagi mereka yang suka matematik, anda pasti akan berasa seperti berada di rumah lama di sini.

[toggler title = "Quote"] Saya berharap suatu hari nanti akan ada ahli matematik terkemuka di dunia yang berasal dari Dunia

~ Hendra Gunawan [/ toggler]

Pusing Aria 

"Adakah ada yang mahu membaca blog mengenai matematik, atau tidak ... ??"

Blog ini ditulis oleh Bang Nursatria, alumni Matematik UGM dan kini menjadi guru sekolah menengah. Blog ini membincangkan perkara-perkara menarik dari segi matematik terkini , ada bacaan ringan dan ada juga bacaan berat yang benar-benar matematik.

Sebagai contoh, terdapat tulisan yang membincangkan potensi matematik solat, kemungkinan keajaiban, cara menggandakan wang (perbincangan kes Dimas Kanjeng).

Hanya lawati blog untuk maklumat lebih lanjut.

Di blognya terdapat juga cadangan untuk blog matematik lain. Tetapi kami tidak memasukkannya ke dalam senarai ini kerana kebanyakan mereka tidak lagi aktif.

[toggler title = "Quote"] Harapan sebagai blogger matematik: Matematik semakin berpusat di Dunia. Semakin banyak orang memahami bahawa matematik lebih daripada sekadar numerasi tetapi seni, seni berfikir untuk menyelesaikan masalah

~ Nursatria Adikrisna [/ toggler]

Psikologi

 

Blog Inspirasi Praktikal 

Sebenarnya, ini bukan blog khusus mengenai psikologi. Tetapi lebih daripada itu, tulisan di blog ini berkait rapat dengan psikologi praktikal yang boleh anda praktikkan dengan segera.

Pak Deden menulis dengan penuh semangat, ini akan terasa apabila anda membaca tulisannya. Penulisan yang menarik, mengalir, dan disertai dengan rujukan kuat di belakangnya.

Sekiranya anda memerlukan inspirasi atau penyelesaian untuk soalan anda, singgahlah di blog ini.

Psikologi Mania 

Blog psychoma.com ini ditubuhkan pada tahun 2014 oleh sekumpulan orang yang meminati psikologi. Mereka mempunyai visi untuk memberikan seluas mungkin maklumat yang berkaitan dengan psikologi kepada orang-orang di Dunia.

Blog ini membincangkan banyak masalah seharian dari segi psikologi. Di sini anda juga boleh berunding untuk mendapatkan sekilas pencerahan mengenai masalah yang anda hadapi.

Sains Am

Kanak-kanak Tanyakan Jawapan Pakar 

Blog Asking Kids adalah untuk  kanak-kanak berumur ~ 10-12 tahun yang ingin mengetahui tentang pelbagai perkara: alam semesta, makhluk hidup, persekitaran, kehidupan di bandar dan desa, tingkah laku manusia, dan sebagainya, yang akan menjadi ketentuan penting pada masa akan datang, ketika anak-anak mencapai usia dewasa dan mengambil bahagian dalam era persaingan global yang semakin sengit.

Walaupun pada dasarnya dibuat untuk kanak-kanak, tidak ada yang salah jika anda juga mengikuti catatan di blog ini. Oleh kerana ia ditujukan untuk kanak-kanak, perbincangan yang diberikan adalah ringan dan jelas.

Saya juga banyak mengikuti blog ini, kerana topik-topik soalan menarik, dan juga jawapan dari pakar yang sangat baik

[toggler title = "Quote"] Saya mengharapkan masa depan Dunia yang maju dan beradab, orang-orang Dunia mesti menguasai sains.

Oleh itu, sejak usia dini, kanak-kanak perlu diperkenalkan dengan pelbagai profesion dan dunia saintifik

~ Hendra Gunawan [/ toggler]

Bersain 

Blog Bersains dicipta khusus untuk menyebarkan artikel sains dalam arti luas (termasuk matematik, sains sosial dan sains kejuruteraan), yang ditulis oleh pakar atau akademik.

Blog ini dikendalikan oleh Pak Hendra Gunawan, seorang profesor FMIPA ITB, dan rakan-rakannya.

Dengan latar belakang ilmiah yang kuat, artikel mengenai Bersains juga mempunyai kandungan ilmiah yang kuat (rujukan yang boleh dipercayai, dll.). Penulisannya panjang dan penjelasannya lengkap.

Walau bagaimanapun, tulisan-tulisan ini dikemas dalam gaya bahasa yang popular, sehingga tetap menarik dan difahami - walaupun masih memerlukan fokus tambahan.

[toggler title = "Quote"] Saya mengharapkan masa depan Dunia yang maju dan beradab, orang-orang Dunia mesti menguasai sains.

~ Hendra Gunawan [/ toggler]

Blog Zenius 

Blog ini dikendalikan oleh Zenius Education. Isinya membincangkan banyak topik di sekitar kita dari perspektif saintifik, bermula dari kesihatan, sejarah, dan tentunya tip belajar gaya Zenius.

Perbincangan dalam setiap tulisannya sangat terperinci, tetapi masih ringan dan mudah difahami.

Kandungan berkualiti tinggi dari Zenius pastinya tidak dapat dipisahkan dari peranan tutor hebat yang telah menulisnya. Sebut saja Sabda PS, Wisnu, Glenn, dan semua.

Satu perkara yang lebih penting, catatan yang disampaikan di blog Zenius ini terkini. Oleh itu, ketika sibuk dengan vaksin, blog Zenius memberikan penjelasan mengenai vaksin yang betul, ketika sibuk dengan hutang kerajaan, blog Zenius membicarakannya. Sejuk pula.

Baca juga: Perubahan iklim (Definisi, sebab dan kesan)

Cukup periksa, dijamin merasa seperti berada di sana.

BumiDatar.id

Bumidatar.id adalah blog yang kandungannya meluruskan kesalahpahaman mengenai tipuan bumi rata atau bumi rata.

Dalam blog ini, setiap perincian tuntutan tanah rata dibincangkan secara menyeluruh untuk menunjukkan fakta saintifik yang sebenarnya.

Di samping itu, setiap titik diringkaskan dalam gambar ringkas yang mudah anda fahami dan anda boleh memuat turun semuanya secara percuma.

Dasapta Erwin

Dalam blog ini, Pak Dasapta Erwin menyampaikan banyak pandangannya mengenai sains, terutamanya mengenai topik dunia ilmiah. Erwin telah banyak berbicara mengenai  sains terbuka , suatu usaha untuk menyebarkan dan menjalin penyelidikan ilmiah secara terbuka kepada semua kumpulan. Sangat menarik untuk mendengar dan menyerap falsafah, anda juga boleh turut serta di sini.

Sekiranya anda berminat dengan penulisan ilmiah, anda juga dapat melihat pratonton  buku 'Penulisan Ilmiah adalah Menyenangkan' (oleh Mr Erwin dan isterinya, Cut Novianti, seorang doktor yang kini menamatkan pendidikan kedoktorannya dalam bidang kegemukan kanak-kanak di University of Sydney). Buku yang sangat menarik dan akan memotivasi anda untuk meminati penulisan ilmiah ... Saya sudah mempunyai buku, anda tahu.

[toggler title = "Quote"] " Setiap titik di bumi mempunyai kepingan keaslian ", itulah sebabnya orang-orang di Dunia harus bangga dan yakin dengan pengetahuan yang dikembangkan dari tanah air mereka sendiri.

~ Dasapta Erwin Irawan [/ toggler]

Indosciences

Indosciences dimulakan pada akhir tahun 2014, setelah Pemilihan Presiden menunjukkan bukti yang tidak dapat disangkal betapa mudahnya orang menelan tipuan yang tersebar di media massa.

Generasi muda tidak boleh dibebani oleh barah sosial ini, dan penawar terbaik untuk wabak ini adalah sains. Itulah sebabnya Indoscience dicipta.

Mongabay

Mongabay adalah laman web berita sains dan pemuliharaan alam sekitar yang terkenal yang dimulakan pada tahun 1999 oleh Rhett A. Butler.

Mongabay.co.id dilancarkan dan beroperasi sejak April 2012 untuk meningkatkan minat terhadap alam semula jadi dan kesedaran masyarakat terhadap masalah alam sekitar di Dunia. Mongabay.co.id mempunyai fokus khusus pada hutan, tetapi juga memberikan berita, analisis dan maklumat lain yang berkaitan dengan alam sekitar.

Teori Bodoh Saya 

Blog ini ditulis oleh Bang Mahfuzh Huda aka Mahfuzh tnt, yang kini menuntut di Universiti Okayama, Jepun.

Walaupun nama blognya adalah 'My Stupid Theory', jangan salah sangka sekiranya blog ini hebat. Lebih dari itu, bodoh di sini bermaksud orang bodoh yang masa dan fikirannya dimakan oleh rasa ingin tahu, seperti tanda nama.

Blog ini mengandungi banyak kandungan. Pada dasarnya membincangkan lebih banyak mengenai kimia, tetapi bukan hanya itu. Terdapat perbincangan menarik seperti Harry Potter, Flash, dan juga bumi rata vs bumi sfera - yang juga menjadikan blog lebih popular.

Di samping itu, kehidupan Bang Mahfuz di Jepun juga telah diabadikan di blog ini. Sejuk pula.

Saya begitu keren, blog ini juga menjadi salah satu rujukan dan inspirasi bagi pasukan Saintif

[toggler title = "Quote"] Harapannya ialah blog ini dapat mewarnai perkembangan sains di Dunia, membawa perubahan dalam persepsi bahawa sains bukan sahaja serius tetapi juga menarik, menarik dan penuh dengan cabaran.

~ Mahfuzh Huda [/ toggler]

1000 Majalah Guru 

Blog ini mengandungi artikel yang diterbitkan dalam 1000 majalah guru. Topik yang dibincangkan dalam blog ini mengandungi 8 artikel dari 8 bidang yang berbeza (Matematik, Fizik, Kimia, Biologi, Teknologi, Kesihatan, Sosio-Budaya, Pendidikan) yang diterbitkan setiap bulan.

Artikel di blog ini ditulis oleh guru terbaik yang bekerja di dalam dan luar negara. Lihat sahaja pasukan editorial, yang terdiri daripada alumni universiti terkemuka di dunia: Dunia, Jepun, Sepanyol, Australia, dll. Sekiranya anda berminat, anda juga boleh menyumbang dengan menulis di blog dan majalah ini.

Selain tersedia dalam bentuk catatan blog, kandungannya juga disajikan dalam bentuk majalah bulanan… dan kabar baiknya, ia boleh dimuat turun secara percuma.

Anda pasti akan mempunyai banyak pengetahuan baru dari sana, seperti slogan "Berkongsi pengetahuan dari mana sahaja, dari sesiapa sahaja, untuk semua"

Gheografi Nasional 

Siapa yang tidak tahu National Geographic?

Isi yang disampaikan tidak dapat diragukan, blog ini menyajikan kandungan ilmiah terbaik mengenai isu-isu terkini yang diterbitkan dalam majalah National Geographic World (NGI)

Kelebihan utama blog ini berbanding blog sains lain tentunya tidak dapat dipisahkan dari foto-foto menakjubkan Natgeo yang selalu disajikan dalam setiap artikel.

Untuk mendapatkan kandungan yang lebih baik, anda juga boleh melanggan majalah cetak.

Perspektif 

Kami percaya bahawa pendidikan adalah untuk semua orang. Hanya melalui pendidikan, orang dapat menjadi makhluk sepenuhnya; mampu, sepenuhnya dibebaskan, dan diberi kuasa sepenuhnya ~ Perspektif

Perspektif mengemukakan naratif sains dan hujah yang merangkumi pelbagai bidang ilmiah dan pelbagai bidang wacana, termasuk fizik, teknologi, falsafah, kritikan sosial, psikologi, kesalahan logik dan banyak lagi.

Selain blogging, Perspective sebenarnya lebih aktif di Line. Cukup lawati blog dan akaun Talian rasmi, supaya anda dapat menikmati kandungan yang menarik.

SainsPop

SainsPop adalah laman web yang mengandungi kandungan sains dan teknologi dalam bahasa Dunia. Kandungannya dalam bentuk berita mengenai sains popular dan sains asas dalam gaya bahasa yang dipermudahkan.

Nilai tambah SainsPop adalah terdapat sumber utama yang dapat dipertanggungjawabkan dalam setiap artikel, sehingga ketepatannya terjamin. Selain itu, penyumbang dipilih dari penyelidik, pakar, dan tokoh dalam bidang sains.

Infografik yang disajikan juga sangat menarik, merangkum semua perbincangan dalam gambar yang padat kandungan.

Sainsme 

Blog ini menjawab persoalan sains di sekeliling kita. Dari soalan sepele hingga soalan rumit, berikut adalah jawapannya.

Sekiranya anda mempunyai soalan yang berkaitan dengan fenomena saintifik, anda juga boleh menghantar soalan di sini, anda tahu ... soalan anda kemudian akan dijawab oleh geeks - pasukan sains.

Berdasarkan pemerhatian saya, blog sains ini adalah kandungan yang benar-benar baik. Penjelasan yang diberikan terus menuju ke titik supaya penanya dapat merasa puas dengan jawapan yang diberikan. Interaksi dengan pembaca juga baik.

Ini hanyalah kelemahan blog ini, tidak lagi aktif lagi. Catatan terakhir ditulis pada 10 Mei 2016.

Sains Menjawab

Sainsmenawab.com membincangkan soalan sains yang dikaitkan dengan kumpulan facebook anda Tanya Jawapan Sains. Blog ini memberikan perbincangan terperinci mengenai sains dengan rujukan yang kuat dalam setiap perbincangan.

Warung Sains dan Teknologi 

Warstek (Warung Sains dan Teknologi) adalah media sains popular yang dicipta untuk seluruh komuniti Dunia, sama ada akademik, masyarakat awam, atau industri.

Warstek berusaha untuk menjadi media yang dipercayai sebagai jambatan antara kehidupan makmal dan kehidupan seharian orang ... dan ini benar-benar tercermin dalam kandungan yang disajikannya.

Pada pendapat saya, tulisan di warstek sangat kuat dari sisi ilmiah (agak berat), tetapi masih dikemas dengan cara yang popular dan mudah difahami.

Penulisan yang agak berat ini kemudian diimbangi dengan kandungan ringan dan lucu di media sosial: terdapat jenaka, meme, dll.


Saintif

Hehehe.

Sebenarnya Saintif tidak layak berada dalam senarai blog sains terbaik di Dunia. Tetapi bagaimanapun, ini adalah harapan 🙂

Kami akan bertekad untuk menghadirkan kandungan sains terbaik untuk semua pembaca, sehingga kemarau sains di Dunia segera berakhir.

Untuk itu, tolong bantu kami menyebarkan penulisan senarai blog sains Dunia ini!

Sekiranya anda mengetahui blog sains yang menarik, sila beritahu kami dalam komen, untuk menjadikan senarai ini lebih lengkap.

Kami juga menyusun senarai saluran YouTube bertema sains, halaman Facebook, dll di Dunia. Nantikan sahaja