4 perkara yang anda salah faham mengenai Pluto

Kami dulu mengenal Pluto sebagai planet dalam sistem suria kita. Namun, berdasarkan beberapa sebab, Pluto tidak lagi termasuk dalam sistem suria.

Ada yang mengatakan itu kerana Pluto terlalu kecil, ada yang mengatakan bahawa Pluto meninggalkan orbit sistem suria, dan ada juga yang mengatakan bahawa Pluto hancur.

Yang manakah benar?

Di sini saya akan menyebut 7 perkara yang sering kita salah faham mengenai Pluto.

1. Pluto tidak hilang atau musnah

Perkara ini paling sering disalahpahami. Pluto belum hancur atau hilang dari sistem suria kita. Dia masih baik-baik saja.

Kesalahpahaman ini mula muncul ketika  Kesatuan Astronomi Antarabangsa (IAU) mengubah definisi planet pada tahun 2006. Pluto tidak mematuhi kriteria baru dalam definisi itu, jadi Pluto tidak lagi dikategorikan sebagai planet, tetapi diturunkan menjadi planet kerdil. planet).

Berdasarkan perjanjian IAU, kriteria untuk cakerawala disebut planet adalah tiga, (1) mengelilingi matahari (2) berbentuk bulat (3) membersihkan lingkungan di sekitar orbitnya. Keperluan ini belum dipenuhi oleh Pluto kerana di lingkungan orbitnya masih banyak asteroid yang tersebar.

2. Pluto bukan objek paling jauh dalam sistem suria

Pluto terletak 6 bilion kilometer dari matahari. Ia juga berada pada jarak paling jauh dibandingkan dengan planet-planet yang telah kita fahami.

Namun ... Pluto bukanlah objek paling jauh dalam sistem suria kita.

Baca juga: Manfaat Limau untuk Kesihatan Tubuh

Definisi batas sistem suria kita ditentukan oleh titik di mana graviti matahari menjadi lebih lemah daripada sistem suria yang lain.

Dan titik itu berada pada jarak yang sangat jauh dibandingkan dengan Pluto, sekitar 100,000 AU.

3. Asal nama Pluto

Ramai yang berpendapat bahawa nama Pluto diambil dari watak anjing dari Micky Mouse.

Tetapi, tentu saja tidak. Nama Pluto wujud jauh sebelum watak anjing, Micky Mouse.

Penamaan planet Pluto mempunyai kisah yang unik. Nama ini pertama kali dicadangkan oleh seorang gadis berusia 11 tahun bernama Venetia Burney ketika dia sedang berbual dengan datuknya, Falconer Madan.

Madan adalah bekas pustakawan di University of Oxford dan berkenalan dengan banyak saintis, salah satunya adalah Herbert Hall Turner. Madan menyampaikan idea itu kepada Turner, dan kemudian Turner mencadangkan nama Pluto kepada masyarakat astronomi di Amerika Syarikat.

4. Adakah Pluto boleh didiami?

Pluto berada pada jarak yang sangat jauh dari matahari. Oleh kerana jarak yang sangat jauh ini, suhu permukaan Pluto menjadi sangat rendah, ia dapat mencapai -240 ° Celsius.

Pada suhu rendah seperti itu, hampir semua sebatian kimia membeku. Sama ada air, metana, nitrogen, karbon monoksida, semuanya membeku. Walaupun sebatian ini adalah komponen utama kehidupan seperti yang kita kenal sekarang.

Oleh itu, potensi hidup sangat rendah pada Pluto.

Namun, itu hanya berlaku untuk bentuk kehidupan seperti yang kita ketahui di Bumi. Mungkin ada bentuk kehidupan lain selain dari yang kita kenal sekarang yang dapat bertahan di sana.


Catatan ini adalah penghujahan pengarang. Anda juga boleh membuat tulisan anda sendiri mengenai Saintif dengan menyertai Komuniti Saintif (saintif.com/community)

Baca juga: Inilah yang dikatakan fizik mengenai kapal hantu

Sumber:

Kesalahpahaman mengenai Pluto - InfoAstronomi