13 Buku Sains Popular yang Disyorkan (+ Mudah Dibaca)

Saya hanya mengatakan secara terang-terangan di sini:

Tidak semua orang sesuai dengan buku sains yang popular.

Walaupun terdapat pelbagai ulasan yang memuji buku sains yang popular, walaupun banyak orang mengatakan bahawa ia menarik dan mudah difahami, masih ada kemungkinan anda berhenti membaca setelah beberapa halaman pertama.

Kenapa?

Kerana kandungannya membosankan.

Sekiranya anda bukan orang yang suka membaca, atau jika anda bukan seseorang yang mempunyai asas pengetahuan sains yang baik, maka kebanyakan buku sains popular membosankan membaca.

Semudah difahami seperti buku sains yang popular, anda masih harus berusaha untuk menikmatinya.

Masalahnya ialah…

Sebilangan besar orang (terutamanya orang di dunia) malas membaca. Maksudnya, buku-buku ini kurang menarik secara automatik .

Stephen Hawking, salah seorang saintis terhebat abad ini yang telah terkenal sejak berita ketiadaannya pada 14 Mac yang lalu, pernah bergurau:

Buku sains saya yang terkenal 'Sejarah Ringkas Masa' adalah buku yang paling banyak dibeli, tetapi paling sedikit dibaca di dunia. Orang membelinya dengan apa-apa selain menjadikannya kelihatan lebih sejuk dan lebih pintar, tanpa pernah membacanya πŸ˜€

Oleh itu, daripada terus membaca buku sains popular arus perdana seperti A Brief History of Time, The Grand Design oleh Stephen Hawking; Cosmos oleh Carl Sagan, dan lain-lain, saya lebih suka mencadangkan kepada anda yang baru mula berminat membaca buku sains popular, untuk membaca buku ringan terlebih dahulu.

Contohnya buku sains dalam bentuk komik atau novel.

Ya, novel komik atau sains.

Tidak seperti buku sains popular lain yang membosankan, komik dan novel menampilkan jalan cerita yang menyeronokkan yang menjadikannya lebih menarik untuk dibaca.

Novel sains merumuskan jalan cerita dengan melibatkan sains dalam cerita, naratif, dialog dan sebagainya.

Komik memberikan imej visual yang lebih jelas yang menjadikannya lebih berkesan.

Oleh itu, kedua-duanya boleh menjadi jambatan bagi anda yang ingin membaca buku sains tetapi malas membaca buku yang membosankan.

Tetapi tidak semua novel sains bagus. Banyak novel sains (dan juga filem) sangat fiksyen sehingga penggambaran ilmiahnya kurang tepat.

Berikut adalah cadangannya:

Siri Kartun Sains oleh Larry Gonick

Terdapat kartun fizik, kartun biologi, kartun kimia, dan siri kartun lain.

Siri kartun ini sangat menarik. Gambarnya bagus, kadangkala lucu, dan isinya tepat kerana pembuatannya selalu melibatkan pakar mengikut bidang sains.

Kartun ini bagus untuk membentuk pemahaman asas mengenai sains.

Walaupun sekarang, buku-buku Larry Gonick masih memberikan kesan di benak saya. Walaupun saya membacanya ketika saya berada di kelas 10.

Siri komik MENGAPA?

KENAPA? Siri ini adalah komik sains yang berasal dari Korea dengan persembahan gambar kartun berwarna comel dan jalan cerita yang sangat menarik.

Sebenarnya buku ini ditujukan untuk kanak-kanak, tetapi tentu saja ia tidak membataskan.

Saya seperti ini yang sudah tidak tidur, mengapa saya membaca siri komik MENGAPA? ini.

Rakan saya dihantar siri komik MENGAPA? secara langsung dengan penerbit.

Pemburuan Bintang Sirius

Tofi sangat cemburu dengan bintang-bintang di langit luas yang dapat bersinar dengan bebas. Dia ingin menjadi remaja biasa, tanpa dibayangi nama besar ayahnya sebagai saintis pemenang Nobel.

Novel ini mengisahkan perjalanan Tofi, seorang anak kecil yang memenangi Hadiah Nobel dalam Fizik, dan rakan-rakannya yang kemudian harus menghadapi Sirius.

Baca juga: Memegang kucing membuat anda tidak subur, betul? (Jawapan dan Cadangan bagi Anda Yang Suka Kucing, Tetapi Takut Kemandulan!)

Sirius adalah projek komputer super rahsia yang mengandungi enkripsi senjata pemusnah nano yang dapat merosakkan DNA sasaran yang sedang diburu oleh banyak pihak.

Novel ini sangat menarik. Nama-nama watak dalam buku ini berkaitan dengan sains, nama planet, nama satelit, bahkan nama bahan kimia, semuanya dalam novel ini.

Jalan cerita kadang-kadang terlalu dipaksa, tetapi keterangan ilmiahnya betul. Tidak lain adalah kerana penulisan novel ini didahului oleh salah seorang tokoh fizik terbaik di Dunia, Prof. Yohanes Surya.

Teka-teki Akhir

Khabar angin mengatakan bahawa Maxwells adalah ahli sihir. Ada juga yang mengatakan pasangan itu saintis gila. Tidak sedikit yang mengatakan bahawa mereka adalah keluarga bangsawan yang melarikan diri ke Littlewood. Hanya itu yang diketahui Laura mengenai jiran itu.

Dia tidak pernah menyangka kenyataan mengenai mereka lebih misteri daripada khabar angin. Di belakang pintu rumah putih di Eddington Street, terdapat sebilangan teka-teki logik, paradoks tukang cukur yang membingungkan, dan obsesi dengan penyataan matematik yang tidak dapat diselesaikan selama lebih dari tiga abad. Lebih-lebih lagi, Laura tidak pernah menyangka akan menjadi sebahagian daripadanya.

Novel remaja ini memaparkan kisah menarik mengenai matematik. Persembahannya ringan, konfliknya tidak berlebihan.

Titik menarik.

Saya baru sahaja selesai membacanya beberapa ketika yang lalu.

Pengembaraan ke Pusat Bumi

Novel klasik ini mengisahkan pengembaraan seorang budak lelaki dengan bapa saudaranya Profesor Geologi yang melakukan perjalanan ke tempat misteri di tengah Bumi.

Bermula ketika bapa saudara menjumpai manuskrip Viking kuno. Naratif cerita ini kaya dengan perbendaharaan kata ilmiah, yang dijamin bukan sahaja akan kagum dengan kisah itu, tetapi juga lebih bijak setelah membacanya.

Walaupun hanya lima buku yang saya cadangkan untuk pemula.

Ini tidak lain adalah kerana saya sendiri belum banyak membaca komik atau novel sains lain.

Sekiranya anda mempunyai sebarang cadangan, beritahu saya!

Setelah anda selesa dengan sains dalam komik dan novel, anda dapat meningkatkan tahap membaca buku sains popular yang lebih serius.

Tetapi jangan segera membaca buku sains berat. Lebih baik jika anda membaca buku mengenai biografi saintis, teknologi hebat, atau yang lain, yang dengannya anda dapat dimotivasi dan semangat anda untuk sains terbangun.

Beberapa yang saya cadangkan:

Cara Lucu Pintar Fizik Nobelis: Pengembaraan Hidup Richard P. Feynman

Buku ini adalah autobiografi Richard Feynman, seorang ahli fizik eksentrik yang memenangi Hadiah Nobel.

Jangan fikir kisah dalam buku ini membosankan, kerana berkat penyakit Feynman, fizik seperti mainan yang menyeronokkan di tangan kanak-kanak.

Buku ini sangat bagus. Fizik juga menyeronokkan.

Malangnya, buku ini sudah sukar dicari. Saya baru sahaja mendapat buku ini dan membelinya dari buku orang lain, dan walaupun itu sudah empat tahun yang lalu.

Majalah Geografi Nasional

Pasti semua orang tahu National Geographic.

Majalah bulanan ini merangkumi pelbagai sejarah alam, penerokaan, hidupan liar, flora & fauna, peradaban, budaya, sains popular.

Apa yang lebih menarik, majalah ini selalu menyajikan foto yang menakjubkan.

Hanya selepas itu, anda akan lebih selesa masuk ke buku-buku sains popular Kerenn yang terkenal di seluruh dunia:

Kosmos

Cosmos adalah salah satu buku sains terlaris dalam sejarah.

Dalam prosa yang sangat jelas, ahli astronomi Carl Sagan mengungkapkan alam semesta yang dihuni oleh bentuk kehidupan yang baru saja memulakan perjalanannya untuk meneroka

Baca juga: "Evolusi, perubahan iklim, graviti hanyalah teori." Apa yang awak kata?

keluasan ruang.

Buku ini sangat bagus. Terutama jika anda suka membaca skrip prosa yang indah.

Tetapi jika anda tidak suka membaca teks puisi - seperti saya, buku ini agak membosankan.

Sejarah Ringkas Masa

Ini adalah karya karya sains popular Stephen Hawking.

Dalam buku ini Hawking membahas persoalan besar seperti: Bagaimana alam semesta bermula? Apa yang memulakannya? Apakah masa, dan adakah ia selalu bergerak maju?

Walaupun tidak ada formula matematik dalam buku ini, terdapat banyak istilah teknikal yang perlu anda pelajari untuk memahami isi kandungan buku ini.

Sejujurnya, anda tidak dapat menikmati buku ini jika anda tidak mempunyai asas pengetahuan fizik yang baik.

Keajaiban Realiti

Diisi dengan banyak gambar bergambar yang menarik, dalam buku ini Richard Dawkins membongkar mitos-mitos popular dengan menerangkan fakta-fakta realiti alam semesta dengan kemas.

Dunia Tanpa Kita

Buku ini mengisahkan bagaimana Bumi setelah manusia tidak lagi berada di Bumi.

Alan Weisman mengajak pembaca untuk berkhayal tentang kemungkinan masa depan Bumi sambil memeriksa apa yang telah dilakukan oleh spesies kita selama ini.

Sapiens: Sejarah Ringkas Manusia

Melalui buku ini, Yuval Noah Harari membincangkan sisi yang tidak dibahas oleh buku sejarah atau evolusi manusia: bagaimana manusia berubah dari menjadi spesies haiwan menjadi makhluk yang tidak bertamadun, melalui tiga revolusi - Kognitif, Pertanian, dan Sains.

Senapang, Kuman, dan Baja

Ini adalah salah satu buku sains sosial yang menarik .

Buku ini ditulis oleh Jared Diamond, seorang profesor geografi dari University of California, Los Angeles (UCLA) dari hasil penyelidikan selama puluhan tahun di Papua (Papua Barat, dan Papua New Guinea).

Singkatnya, buku ini ditulis untuk menjawab pertanyaan β€œ Mengapa Eropah memiliki budaya yang lebih maju daripada kebudayaan lain di dunia seperti Afrika, Amerika Selatan, India, dan juga Dunia? "

Membetulkan Kesalahan Saintif terhadap Bumi Datar

Promosi buku itu sendiri tidak mengapa, betul πŸ˜€

Daripada hanya membantah hujah bumi rata , buku "Membetulkan Kesalahpahaman Bumi Datar" dikhaskan untuk kajian lebih lanjut.

Buku ini membincangkan kajian sains dari kedua-dua aspek sejarah, konsep dan teknikal untuk menggariskan topik sains yang disalahpahami oleh anting-anting . Topik merangkumi graviti, air, dinamika pergerakan, bentuk Bumi, satelit, roket dan Bulan.

Dengan memahami sepenuhnya topik-topik ini, kesalahpahaman umum dapat diperbaiki, kesalahan dalam argumen tanah datar dapat diselesaikan sendiri.

Oleh itu, buku ini dapat dibaca oleh sesiapa sahaja untuk menambahkan wawasan dan pemahaman sains.

Sekiranya anda ingin mendapatkan buku itu, sila beli terus di sini.

Dengan membeli buku ini, anda juga telah menyokong Saintif untuk terus bekerja.

Itulah 13 buku sains popular yang disarankan oleh Saintif. Yok membaca buku-bukunya, supaya mereka lebih pintar dan lebih saintifik.

Kami telah selesai membaca semua buku, dan itulah cadangan kami yang jujur. Sudah tentu ada banyak buku lain, tetapi kerana kita belum membacanya, kita belum dapat mengesyorkannya.

Semua buku tersedia dalam bahasa Dunia, jadi mudahkan bagi mereka yang mempunyai masalah dengan Bahasa Inggeris.

Sekiranya anda mempunyai cadangan lain, beritahu mereka dalam komen!