5 Kesalahan teori evolusi yang dipercayai oleh banyak orang

Evolusi? Saya tidak percaya pada evolusi, dan siapa yang mahu mengakui bahawa nenek moyang kita adalah kera ?!

Kesalahpahaman atau kesalahpahaman mengenai evolusi disebabkan oleh keengganan dan keengganan untuk mengkaji teori dan fakta saintifik ini sepenuhnya, ditambah dengan sifat manusia yang sombong dan berat sebelah.

Berikut adalah lima kesalahpahaman yang paling biasa mengenai evolusi.

Ini adalah salah tanggapan yang paling umum, yang akhirnya menyebabkan banyak dari kita ke salah tanggapan berikutnya.

Ini tidak benar, teori evolusi tidak dinyatakan.

Tidak pasti di mana kesalahpahaman ini berlaku, mungkin dari guru-guru kita yang menyederhanakan subjek biologi evolusi, atau dari media dan populasi majoriti kita yang salah faham.

Dalam klasifikasi taksonomi biologi, spesies manusia tergolong dalam keluarga primata besar, seperti orangutan dan gorila. Dan memang betul bahawa spesies yang paling dekat dengan kita ( Homo Sapiens ) adalah spesies simpanse.

Tetapi ini tidak bermaksud bahawa kita manusia berasal dari monyet atau cimpanzi.

Kami berkongsi keturunan yang sama dengan primata kera dunia lama dan mempunyai hubungan yang sedikit dengan kera dunia baru.

Proses evolusi harus difahami seperti dalam rajah berikut

Pokok evolusi manusia

Tidak difahami sebagai proses perubahan ajaib seperti ini:

Evolusi

2. Evolusi hanyalah "teori" bukan fakta

Ya, evolusi adalah teori. Tetapi itu tidak bermaksud bahawa ia hanyalah teori seperti apa yang biasa kita katakan dalam kehidupan seharian.

Baca juga: 19+ Saluran Youtube Pendidikan Terbaik di Dunia (DIKEMASKINI)

Pemahaman masyarakat umum tentang makna teori berbeza dengan apa yang disebut teori saintifik.

Dalam teori kehidupan seharian dimaksudkan memiliki makna yang sama dengan apa yang disebut oleh saintis sebagai hipotesis. Tetapi ini tidak sama dengan teori evolusi.

Evolusi adalah teori saintifik, yang bermaksud bahawa ia telah diuji berkali-kali dan telah dilengkapi dengan banyak bukti dan data dari masa ke masa.

Teori saintifik adalah fakta keseluruhan. Jadi, evolusi bukan sekadar teori biasa, evolusi juga merupakan fakta kerana mempunyai banyak bukti.

Mungkin mitos ini timbul kerana definisi evolusi yang terlalu sederhana sebagai "perubahan dari masa ke masa".

Satu individu tidak dapat berkembang, dia hanya dapat menyesuaikan diri dengan persekitarannya agar dapat bertahan lebih lama. Ingat bahawa pemilihan semula jadi adalah mekanisme evolusi.

Kerana pemilihan semula jadi memerlukan lebih dari satu generasi, individu tidak dapat berkembang. Hanya populasi yang dapat berkembang.

Sebilangan besar makhluk hidup memerlukan lebih daripada satu daripadanya sendiri untuk menghasilkan keturunan melalui pembiakan seksual. Ini sangat penting dalam memahami evolusi kerana kombinasi gen baru yang kod cirinya tidak dapat dibuat oleh hanya satu individu.

(Kecuali dalam mutasi genetik yang jarang berlaku).

Bukankah ini benar? Bukankah kita mengatakan bahawa evolusi memerlukan lebih dari satu generasi? Ya, ia memerlukan lebih daripada satu generasi.

Masa evolusi berbeza pada setiap organisma hidup. Terdapat organisma yang tidak memerlukan waktu terlalu lama untuk melahirkan beberapa generasi.

Makhluk hidup sederhana seperti bakteria atau virus berkembang biak dengan cepat dan beberapa generasi berbeza dapat diperhatikan dalam beberapa hari atau bahkan beberapa jam!

Baca juga: 5 Fakta Menarik Tentang Puasa, Dari Sumber Tenaga hingga Cepat untuk Berbuka Puasa

Sebenarnya evolusi yang berlaku pada bakteria menghasilkan masalah bagi manusia yang disebut ketahanan antibiotik yang mengakibatkan generasi spesies bakteria menjadi semakin tahan terhadap antibiotik yang sama yang diberikan kepada generasi sebelumnya spesies bakteria.

Gambar berkaitan

Evolusi yang berlaku dalam hidupan yang kompleks memerlukan masa yang lebih lama untuk diperhatikan, tetapi kita masih dapat memerhatikannya. Ciri-ciri populasi manusia seperti ketinggian dapat dianalisis dan diperhatikan perubahan dalam masa kurang dari 100 tahun.

Tidak ada dalam teori evolusi yang bertentangan dengan kewujudan kekuatan yang sangat berkuasa di alam semesta.

Ada perkara-perkara yang menimbulkan cabaran kepada penafsiran literal literal dan beberapa kisah fundamentalis penciptaan (kreasionisme), tetapi evolusi dan sains secara keseluruhan tidak menyerang iman gaib.

Sains hanyalah cara untuk menjelaskan apa yang berlaku di alam semesta.

Ramai saintis evolusi juga percaya kepada Tuhan dan beragama. Hanya kerana anda percaya satu perkara tidak bermakna anda tidak boleh mempercayai perkara lain.

Lima kesalahpahaman di atas adalah salah tanggapan yang paling biasa berkaitan dengan teori evolusi. Terdapat banyak perkara lain, dan tentu saja pemahaman yang lebih lengkap mengenai teori evolusi itu sendiri diperlukan terlebih dahulu.

Nantikan perbincangan seterusnya yang lebih terperinci.

Rujukan:

  • Kesalahan mengenai evolusi - Berkeley Edu
  • Mitos dan Kesalahan mengenai evolusi