CRISPR-cas9, Teknologi Lanjutan untuk Kejuruteraan Genetik

Pada akhir November 2018, dunia dikejutkan dengan dakwaan seorang saintis China, He Jianku. Dia menyatakan bahawa bayi yang disunting gen pertama menggunakan CRISPR-cas9 dilahirkan.

Terlepas dari kod etika dalam dunia perubatan mengenai eksperimen penyuntingan gen pada manusia, eksperimen ini tentunya merupakan era baru bagi para saintis untuk melakukan penyelidikan lebih lanjut.

Sebenarnya, teknologi kejuruteraan genetik telah lama ditemui, tetapi untuk percubaan manusia, ia pasti mengundang perbahasan.

Sebelum membincangkan kejuruteraan genetik, ada baiknya anda mengetahui mengenai gen.

Manusia, haiwan, tumbuhan, dan organisma lain terdiri dari berbilion sel kecil. Di setiap sel, ada inti yang mengandung DNA.

DNA ini diturunkan dari satu generasi ke generasi berikutnya dan membawa semua maklumat yang diperlukan untuk perkembangan organisma.

Sementara gen adalah unit pewarisan sifat ini. Gen diturunkan dari satu individu ke keturunannya melalui proses pembiakan, bersama dengan DNA yang membawanya.

Sekiranya DNA disamakan dengan perpustakaan yang mengandungi maklumat, maka gen adalah buku, sumber maklumat.

Jadi, pengubahsuaian gen bermaksud usaha untuk memanipulasi gen organisma menggunakan bioteknologi. Gen direkayasa dengan mengubah susunan genetik sel, dengan memperbaiki, menambah, atau memasukkan DNA baru ke dalam sel organisma.

Salah satu teknologi kejuruteraan genetik yang dibincangkan baru-baru ini ialah CRISPR-cas9.

CRISPR-cas9 adalah kejayaan dalam bioteknologi yang membolehkan ahli genetik dan penyelidik perubatan menyunting bahagian urutan gen dengan membuang, menambah, atau mengubah bahagian DNA.

Pada masa ini CRISPR-cas9 adalah kaedah kejuruteraan genetik yang paling mudah, serba boleh dan disasarkan.

Sistem CRISPR-cas9 terdiri daripada dua molekul utama untuk menjalankan tugas mereka dalam membuat gen.

Baca juga: Lagu yang terus berubah dalam pikiran disebut INMI

Yang pertama dipanggil Cas9. Cas9 adalah enzim yang berfungsi sebagai sepasang "gunting molekul" yang dapat memotong dua helai DNA pada lokasi tertentu dalam susunan gen, dari mana sekeping DNA dapat ditambahkan atau dikeluarkan.

Yang kedua adalah sekeping RNA, yang disebut Panduan RNA (gRNA). gRNA terdiri daripada sehelai helai RNA pendek (kira-kira 20 pangkalan). GRNA ini akan memandu cas9 ke arah RNA sasaran. Ini memastikan bahawa enzim cas9 memotong pada titik yang betul dalam genom.

gRNA direka untuk mencari dan mengikat urutan tertentu dalam DNA. Ini bermaksud, sekurang-kurangnya secara teori, gRNA hanya akan mengikat sasaran dan bukan ke kawasan genom yang lain.

Setelah mengenal pasti serpihan DNA yang perlu diubah suai, cas9 akan memotong tepat di lokasi yang disasarkan.

Setelah DNA dipotong, para penyelidik menggunakan model pembaikan DNA sel itu sendiri untuk menambah atau membuang kepingan bahan genetik, atau membuat perubahan pada DNA dengan menggantikan segmen yang ada dengan urutan DNA yang disesuaikan.

Kejuruteraan genetik sangat mementingkan pencegahan dan rawatan penyakit manusia. Pada masa ini, kebanyakan kajian mengenai penyuntingan genom dilakukan untuk memahami penyakit menggunakan sel dan model haiwan.

Para saintis terus melakukan eksperimen untuk menentukan sama ada pendekatan ini selamat dan berkesan untuk digunakan pada manusia. Ini dikaji dalam penyelidikan mengenai pelbagai jenis penyakit, termasuk gangguan gen tunggal seperti fibrosis kistik, hemofilia dan sebagainya.

Selain itu, kejuruteraan genetik juga menjanjikan rawatan dan pencegahan penyakit yang lebih kompleks, seperti barah, penyakit jantung, penyakit mental, dan jangkitan virus imunodefisiensi manusia (HIV).

Untuk penyelidikan dengan CRISPR itu sendiri, Jennifer Doudna, salah seorang saintis dari Amerika, pernah melakukan eksperimen dengan mengubah DNA tikus hitam dan tikus yang dihasilkan dilahirkan putih.

Baca juga: Mengapa Langit Gelap di Malam Hari?

Lebih berani, saintis China melakukan eksperimen kejuruteraan genetik dengan teknologi CRISPR-cas9 pada embrio manusia.

Mereka mendakwa bahawa ia telah mengubah DNA pada embrio, dan hasilnya bayi yang dilahirkan dapat bertahan dari serangan virus HIV.

Dia Jianku, salah seorang saintis China, mengaku menggunakan CRISPR-cas9 yang dapat memasukkan dan menyahaktifkan gen tertentu. Dan apa yang mereka lakukan adalah menutup pintu masuk virus HIV, walaupun tuntutan ini belum menjalani penyelidikan dan kajian lebih lanjut.

Tidak pasti sama ada kejuruteraan genetik pada manusia selamat atau tidak. Sekiranya dilakukan pada embrio, bolehkah membawa akibat yang tidak diingini bagi bayi pada masa akan datang?

Penggunaan CRISPR-cas9 pada manusia tentunya akan mengundang kebaikan dan keburukan dari banyak pihak

Tidak mustahil, di masa depan teknologi kejuruteraan genetik boleh menjadi pilihan terbaik dalam merawat penyakit seperti HIV, AIDS, barah, dan sebagainya.

Atau pada masa depan ibu bapa boleh memerintahkan para penyelidik untuk merancang anak mereka mengikut kehendak mereka.

Inilah yang telah diramalkan oleh Stephen Hawking dengan munculnya perlumbaan super manusia berkat teknologi kejuruteraan genetik. Dengan teknologi ini mereka dapat mengubah DNA untuk meningkatkan kecerdasan atau kemampuan.

Rujukan:

  • Teknologi CRISPR-cas9, Dia Jianku
  • Kejuruteraan Genetik oleh Saintis China
  • Bagaimana Kejuruteraan Genetik Berfungsi
  • Apa itu CRISPR-cas9
  • Bagaimana CRISPR merekayasa DNA kita?