Menukar sisa plastik menjadi bahan bakar menggunakan kaedah pirolisis

Masalah sampah tidak ada akhirnya. Masalah sampah telah menjadi masalah serius di mana-mana, terutamanya di bandar-bandar besar di seluruh dunia.

Salah satu sisa yang paling banyak adalah sampah plastik. Jenis sampah ini biasa bagi kita kerana kehidupan seharian kita selalu berkaitan dengan sampah. Sama ada membeli makanan, minuman, dan apa sahaja, kami menggunakan plastik.

Masalahnya ialah ... sampah plastik ini tidak dapat dipecah secara semula jadi oleh mikroorganisma di dalam tanah. Sehingga plastik memerlukan masa sehingga 150 tahun untuk merosakkan diri.

Sebenarnya, kita boleh membersihkan sampah plastik ini dengan membakarnya. Walau bagaimanapun, ini sebenarnya akan berbahaya kerana boleh menyebabkan pemanasan global di mana-mana sahaja.

Sekiranya demikian, adakah penyelesaian lain?

Sudah tentu ada.

Penyelesaiannya adalah ...

Terdapat satu penyelesaian yang sangat baik untuk membersihkan sampah plastik ini. Dan bukan hanya itu, sampah plastik ini juga dapat ditukar menjadi bahan bakar minyak (BBM). Memandangkan harga bahan bakar yang terus meningkat, penyelesaian ini dapat menyelesaikan dua masalah sekaligus: membersihkan sampah dan menghasilkan bahan bakar.

Apakah cara penyelesaiannya?

Pirolisis.

Pirolisis adalah proses pemecahan termokimia pada suhu tinggi tanpa adanya oksigen. Pyro bermaksud suhu tinggi, sementara lisis bermaksud proses pemisahan atau pemotongan sebatian kimia organik kompleks menjadi struktur yang lebih sederhana.

Proses pirolisis ini dilakukan pada suhu antara 200 - 300 darjah Celsius.

Meniru alam semula jadi

Proses pirolisis ini pada dasarnya adalah proses yang meniru alam. Di usus bumi, hidrokarbon mengalami pemotongan dari sebatian rantai yang sangat panjang menjadi sebatian yang lebih sederhana.

Baca juga: Fizik Di Sebalik Tendangan Pisang

Di usus bumi, suhunya sangat tinggi dan tidak ada api. Gabungan keadaan ini menghasilkan proses pemecahan kompaun.

Dalam pirolisis, keadaan ini didekati dengan suhu tinggi dengan ketiadaan oksigen, sehingga tidak ada reaksi pembakaran.

Proses penguraian

Sisa plastik adalah sebatian polimer. Polimer adalah sebatian yang terdiri daripada pola rantai berulang atom yang panjang.

Polimer plastik ini mempunyai struktur yang sama dengan petroleum, iaitu hidrokarbon atau CH. Perbezaannya adalah, dalam proses pembuatan, plastik melalui proses pempolimeran sehingga rantai sebatiannya sangat panjang. Namun, seperti yang telah kita ketahui, pada dasarnya plastik juga terdiri daripada hidrokarbon.

Dengan proses pirolisis, sebatian plastik panjang dipecah semula menjadi minyak dengan memotong rantai hidrokarbon panjang. Konsep yang sangat mudah.

Manfaat dan cabaran lain

Selain dapat menghasilkan minyak bakar (BBM), proses pirolisis ini juga dapat menghasilkan arang yang dapat digunakan sebagai bahan bakar atau arang aktif.

Ternyata proses pirolisis sampah plastik sangat menguntungkan.

Tetapi ... yang juga harus diperhatikan ialah proses pirolisis ini juga mempunyai cabaran tersendiri, salah satunya ialah proses ini memerlukan pemangkin yang digunakan untuk memotong rantai hidrokarbon.

Tonton video di bawah untuk mengetahui lebih lanjut mengenai proses pirolisis ini


Catatan ini adalah penghujahan pengarang. Anda juga boleh membuat tulisan anda sendiri mengenai Saintif dengan menyertai Komuniti Saintif