Misteri Bintang yang Hilang dan Kisah Pencemaran Cahaya

Hai, mahu mendengar lagu kegemaran saya sebelum saya pindah ke sini? Mahu?

Baiklah, pertama saya beritahu anda bagaimana kali pertama saya mendengarnya.

Dulu, semasa saya di kampung, saya teringat akan ibu saya mengajar lagu yang sangat indah. Tajuk lagu, bintang kecil .

~ Bintang kecil, di langit biru,

sangat menghiasi langit,

Saya mahu terbang dan menari

jauh tinggi, di mana anda berada ... ~

Lagu ini sangat melekat pada saya, setiap malam saya menyanyikannya. Saya tahu apa itu bintang, dan bagaimana ia menghiasi langit malam.

Namun, semuanya berubah setelah saya berpindah ke bandar.

Ketika saya sampai di bandar, pemandangan seperti ini dapat saya lihat. Tidak ada lagi bintang.

Tidak ada lagi , bersendirian dengan teman wanita sambil bergurau meneka buruj. Juga tidak lagi " membuat permintaan " ketika anda melihat bintang jatuh. Yang ada, hanya berwarna hitam, yang meliputi seluruh sisi malam.

Ke mana bintang telah pergi?

Dari kisah di atas, bagaimana rasanya bintang itu tiba-tiba pergi setelah dia berpindah ke bandar? Walaupun bitang asli  tidak ke mana-mana, anda tahu .

Bintang tidak pernah pergi, kecuali jika ada supernova.

Terdapat kejadian menarik pada tahun 1994.

Pada masa itu, terdapat gempa besar di Los Angeles. Gempa ini menyebabkan kematian semua sumber elektrik, yang dalam kamus kejuruteraan elektrik, disebut sebagai pemadaman total .

Metropolitan, yang beberapa minit yang lalu diterangi dengan terang, langsung menjadi gelap, tidak ada lampu jalan, tidak ada lampu bangunan, tidak ada lampu. Warganegara yang ingin tahu dan ketakutan keluar dari rumah mereka, mereka melihat sekeliling, melihat bangunan gelap, memerhatikan jalan-jalan tanpa cahaya, dan akhirnya mereka melihat ke langit.

Di langit, mereka melihat perkara yang menakutkan . Sebilangan penduduk menelefon 911, dan Griffith Observatory , mereka melaporkan (sambil ketakutan) mereka telah melihat awan perak gergasi yang aneh di atas langit.

Yup , itu benar-benar awan raksasa, dan apa yang dilaporkan adalah nyata, tetapi, awan itu, bukannya terdiri daripada wap air, malah terdiri daripada kelompok planet dan ribuan bintang, anda boleh menunggu selama-lamanya, awan itu tidak akan mendung, dan tidak akan pernah turun. hujan, kerana, apa yang sebenarnya mereka lihat pada waktu itu bukanlah awan biasa, awan raksasa itu adalah galaksi Bima Sakti, dan pada masa itu, adalah kali pertama mereka melihatnya.

Galaksi Bima Sakti sentiasa ada di langit malam.

100 tahun yang lalu orang masih dapat melihatnya dengan mata kasar. Pada zaman kuno, beberapa peradaban menyebut galaksi Bima Sakti sebagai tulang belakang malam, dan pada zaman falsafah Yunani, galaksi Bima Sakti diyakini tumpah susu, itulah sebabnya galaksi ini dinamakan Bima Sakti .

Yup , walaupun hari ini, galaksi Bima Sakti tetap berada di langit malam. Bintang-bintang juga kekal di langit malam. Baru sekarang mereka tidak dapat lagi menghiasi langit seperti 100 tahun yang lalu.

Adegan ini ditangkap oleh jurugambar Todd Carlson, semasa pemadaman pada tahun 2003.

Adakah bintang itu mengucapkan selamat tinggal terlebih dahulu, dan kemudian kembali lagi apabila berlaku pemadaman ?

Bukti lain bahawa bintang sebenarnya selalu ada, adalah penampilan bintang ketika kita pergi ke kawasan tertentu yang cukup gelap & tidak terdedah kepada cahaya. Well , walaupun begitu, mencari tempat yang seperti sekarang adalah sangat sukar. Terutama bagi orang di kawasan bandar, mereka perlu menempuh perjalanan sejauh 100 km / 1 jam, sebelum mereka dapat menemukan tempat di mana langit dihiasi dengan kosmos.

Lokasi paling mudah untuk mencari bintang di Dunia adalah di gunung atau bukit. Seperti foto di atas yang diambil pada titik tertentu di Gunung Bromo.

Ya. Bintang dan galaksi malam sebenarnya tidak pernah pergi. Mereka selalu ada, hanya kerana mereka mula kehilangan cahaya buatan.

Bintang yang ditelan lampu jalan

Percaya tidak , jika penyebab kehilangan bintang salah satunya adalah lampu jalan yang tidak efisien?

Ramai di antara anda tahu , lampu jalan yang tidak digunakan dengan cekap. Sebilangan lampu jalan, bukannya digunakan secara khusus untuk menerangi jalan, sebaliknya 50% cahaya mereka dirancang untuk menerangi langit.

Baca juga: 4 Perkara yang anda salah faham mengenai Pluto

Akibatnya, langit yang diterangi oleh cahaya, ditambah debu & wap air yang ada di sana, menyebabkan cahaya dipantulkan, diputarbelitkan, dibiaskan, dan menyebabkan kejadian skyglow .

Skyglow,  kecerahan langit kerana cahaya yang terarah ke sana.

Memotret bumi dari atas, kita dapat melihat betapa buruknya cahaya yang ditujukan ke langit. Sebenarnya, tidak hanya di negara maju di luar Dunia, pulau-pulau Jawa & Sumatera juga terlihat berseri dari atas.

Langit langit ini , salah satunya, menyebabkan bintang-bintang hilang . Analogi seperti warna langit menjadi biru pada waktu siang kerana cahaya matahari, menyebabkan kita tidak dapat melihat bintang-bintang.

Skyglow serupa dengan itu, tetapi dengan intensiti yang lebih rendah. Walaupun intensiti lebih rendah, tetap saja, melihat cahaya dalam pelekat gelap di ruangan yang sangat gelap akan lebih jelas daripada di ruangan yang terang, walaupun ruangan redup.

Itu hanya bahagian skyglow , yang hanya satu jenis pencemaran cahaya. Ya, izinkan saya memperkenalkan anda, itu disebut pencemaran cahaya , masalah yang menjadikan langit malam tidak lagi gelap.

Video ini menunjukkan bagaimana pencemaran cahaya mempengaruhi langit malam

Pencemaran cahaya serupa dengan pencemaran bunyi. Ketika kita mendengarkan muzik di ruangan yang tenang, kita dapat menikmatinya dengan santai, walaupun lagu itu disetel pada volume rendah, namun, ketika kita memainkan lagu itu dalam kesesakan lalu lintas dan di belakang kita adalah pemandu yang tidak tahu diri mereka sendiri dan mungkin suka berdengung. , kita tidak akan menyedari bahawa lagu itu dimainkan.

Kami tidak dapat mendengar lagu kegemaran kami sekarang kerana suara di latar belakang mengatasi pemain muzik kami. Keupayaan mendengar telinga kita didasarkan pada kekuatan suara yang masuk ke dalamnya, apabila intensiti suara di latar sama atau lebih besar daripada suara yang ingin kita dengar, sukar bagi telinga untuk fokus.

Berkaitan dengan pencemaran cahaya, mata juga merupakan pengertian pengolahan cahaya, yang mirip dengan telinga sebagai pengertian pemprosesan suara. Oleh itu, apabila latar belakang cahaya, seperti cahaya langit - disebabkan oleh lampu jalan -, mempunyai kekuatan yang lebih terang daripada kekuatan cahaya bintang -kekuatan setelah ia sampai ke mata kita-, bintang itu akan hilang dari penglihatan kita.

Kesan skyglow bukan hanya untuk masyarakat bandar. Seperti lampu dalaman yang menyebar ke seluruh ruangan, skyglow juga menerangi langit di kawasan sekitar sumber skyglow . Itulah sebabnya, walaupun di pinggir bandar, pada masa ini sukar untuk mendapatkan langit yang gelap [4], dan untuk mendapatkan langit yang gelap, perlu menempuh jarak 100 km atau 1 jam perjalanan.

Itu sahaja, pencemaran cahaya, dan penyebab utama, cahaya langit.

Jadi apa? Sekiranya kita peduli?

Mungkin dari penjelasan sebelumnya, banyak yang berpendapat bahawa pencemaran cahaya adalah 'hanya' masalah kehilangan bintang, bukan?

Terus berfikir bahawa tidak semua orang suka melihat bintang, dan menjadi bingung mengapa anda harus mengambil berat tentang pencemaran udara. Ia bagus, daripada melihat bintang, saya lebih suka memerhatikan bangunan yang terang.

Well , okay. Sebelum ini, saya ingin menjelaskan apa yang berkaitan dengan bintang, ia cukup penting, anda tahu. Pencemaran cahaya menjadikan manusia lebih terpisah dari alam semula jadi , mengenai asal usul kita.

Mungkin, tidak salah untuk mengatakan bahawa kemunculan kembali telinga-telinga baru-baru ini telah disumbangkan kerana manusia tidak lagi dapat melihat putaran bumi pada waktu malam.

Adakah anda melihatnya? Bumi berputar budak!

Jadi, bintang adalah penting, tetapi intinya bahawa tidak semua orang suka melihat bintang juga benar.

Nasib baik, pencemaran cahaya bukan hanya kerana kita tidak dapat melihat bintang-bintang lagi. Dari perkataan pencemaran cahaya itu sendiri, mengapa ia diberi kata pencemaran sebelum cahaya? Kata pencemaran di sini menerangkan banyak kesan negatif yang disebabkan oleh cahaya yang berlebihan.

Penyu adalah haiwan yang terkena pencemaran cahaya. Ketika kura-kura bayi dilahirkan pada waktu malam, satu-satunya cara mereka mengetahui di mana lautan berada dengan melihat pantulan bulan di permukaan lautan, mereka mencari tempat yang bercahaya, sayangnya, disebabkan oleh pencemaran cahaya, sering kali terdapat kura-kura bayi yang tersilap menyalakan api ringan untuk pantulan. cahaya bulan, sebagai akibatnya, mereka menuju ke arah yang salah, dan populasi penyu agak terpengaruh olehnya. [5]

Baca juga: 5 Petua bagaimana menguruskan masa yang paling berkesan (100% bekerja)

Selain kura-kura, haiwan lain seperti kunang-kunang yang sangat bergantung pada habitat gelap, sebagai tempat ritual untuk mencari pasangan, juga dipaksa untuk menetap di habitat gelap yang kini jumlahnya sangat sedikit, ini juga dikatakan sebagai penyebab penurunan populasi kunang-kunang sebanyak 90%. [3]

Haiwan lain yang terjejas adalah burung yang berhijrah. Burung kadang-kadang menggunakan cahaya bintang sebagai arah, burung tidak tahu, dan tidak dapat mengetahui yang mana bintang dan cahaya dari bangunan bertingkat, akibatnya berjuta-juta burung setiap tahun mati akibat memukul bangunan. [6]

Masih banyak kesan pencemaran cahaya pada ekosistem lain, seperti jumlah serangga yang mati akibat mendekati cahaya, gangguan ritual pembiakan salmon kerana cahaya, gangguan proses pendebungaan bunga pada waktu malam, gangguan proses pembungaan beberapa jenis tanaman, dan lain-lain.

Dari semua kesan negatif pencemaran cahaya, satu kesan yang harus diketahui secara meluas adalah kesannya kepada manusia itu sendiri. Pencemaran cahaya juga memberi kesan negatif kepada manusia.

Manusia mempunyai jam biologi yang disebut irama sirkadian, jam biologi manusia ini diatur oleh hormon penting yang dikeluarkan secara semula jadi oleh tubuh untuk mengatur keadaan tubuh, menyesuaikan dengan keperluan tubuh. Salah satu hormon penting yang dilepaskan adalah hormon melatonin, hormon yang mengatur bangun dan tidur.

Melatonin mempunyai manfaat sebagai antioksidan -untuk mencegah barah-, membuat kita mengantuk, meningkatkan imuniti, menurunkan kolesterol, dan membantu organ tubuh berfungsi.

Masalahnya ialah pengeluaran hormon melatonin oleh tubuh sangat dipengaruhi oleh kitaran cahaya gelap. Kehadiran pencemaran cahaya menyebabkan pengeluaran melatonin terhambat. Walaupun kesan keseluruhannya belum diketahui, penyelidikan hingga kini menyokong bahawa kesan negatif cahaya buatan adalah faktor penyumbang kepada peningkatan jumlah obesiti, barah payudara, kemurungan, insomnia, dan diabetes. [7]

Oleh itu, jelas bahawa kehilangan bintang bukan satu-satunya sebab kita harus melawan pencemaran cahaya. Kesan negatif lain juga cukup untuk membuat kita sekurang-kurangnya menyedari pencemaran cahaya. Sekiranya kita peduli? Ya, anda mesti.

Ikut serta dalam mengurangkan pencemaran cahaya

Beberapa cara untuk anda bergabung dalam memerangi pencemaran cahaya adalah:

  1. Memeriksa lampu di sekitar RT / RW, pastikan lampu yang digunakan tidak menunjuk ke atas, jika lampu menghala ke atas, cadangkan kepada pegawai tempatan untuk menggunakan corong pelindung, atau juga boleh dimulakan dari lampu depan rumah anda sendiri
  2. Pastikan lampu yang digunakan adalah lampu yang cekap dan mengeluarkan sedikit cahaya biru , contoh lampu yang baik untuk digunakan adalah lampu LED.
  3. Sebarkan kesedaran mengenai pencemaran cahaya dengan rakan anda, sama ada dalam talian, atau dari mulut ke mulut
  4. Sumbang kepada organisasi yang memerangi pencemaran cahaya, salah satu organisasi bukan untung terbesar yang memerangi pencemaran cahaya adalah International Dark-sky Association (IDA)
  5. Sokong aktiviti jam-bumi dan hari-hari di bumi, seperti mematikan lampu yang tidak perlu / tidak digunakan.
  6. Dan lain lain

Ya , kaedah di atas diambil dari laman web IDA, dan banyak orang mula menyumbang, sebenarnya, ada satu bandar yang bekerjasama dengan IDA untuk mewujudkan sebuah kota dengan langit yang gelap.

Bayangkan, suatu hari nanti, kita akan dapat melihat Bima Sakti lagi tanpa perlu bersusah payah mendaki gunung. Bayangkan, suatu hari nanti kita dapat sekali lagi melihat pasangan yang saling berpandangan saling memandang menikmati keindahan bintang, bayangkan, ketika anak dan cucu kita akan dapat melihat langit lagi dan bergurau antara satu sama lain dengan membuat corak bintang. Kembali ke masa, ketika bulan tidak lagi bersendirian.

Bukankah itu sempurna ?

Rujukan:

[1] //timeline.com/los-angeles-light-pollution-ebd60d5acd43?gi=695d24fb0fde

[2] //www.elanvalley.org.uk/explore/dark-skies/light-pollution

[3] //skyglowproject.com/light-pollution/

[4] //www.quora.com/What-do-you-guys-think-about-light-pollution/answer/Mike-Tian-1

[5] // www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0095069616000097

[6] // www.darksky.org/light-pollution/wildlife/

[7] // www.darksky.org/light-pollution/human-health/