Membebaskan 17+ Mitos dan Palsu Sains yang Dipercayai Ramai Orang

17 tipuan sains

Masih banyak orang yang tertipu dengan maklumat yang kelihatan saintifik ...

Walaupun itu hanyalah tipuan mitos dan sains.

Bukan hanya orang biasa, malah anda dan orang lain yang tidak biasa juga sering tertipu.

Ini adalah data dari Mastel (World Telecommunication Society) pada tahun 2017 mengenai jenis tipuan yang paling sering diterima oleh orang-orang Dunia.

Jenis tipuan

Walaupun bukan yang tertinggi, tipuan mengenai sains (yang merangkumi topik mengenai kesihatan, minuman makanan dan sains dan teknologi) adalah beberapa topik yang sering timbul.

Belum lagi mitos konsep saintifik yang disalahpahami. Tambahkan ke senarai panjang mitos dan tipuan sains yang dipercayai oleh banyak orang.

Di sini kita merumuskan kompilasi 20+ mitos dan tipuan sains dan penjelasannya:

1. Bumi Rata

bumi rata

Inilah yang sibuk di Dunia 2016 - 2017. Dia mengatakan bahawa bumi itu rata.

Dan menunjukkan banyak 'bukti saintifik' berdasarkan realiti sebenar untuk menguatkan semua hujah.

Bermula dari konsep perspektif untuk menerangkan bangunan yang tidak kelihatan di sebalik kelengkungan bumi, ketumpatan sebagai pengganti graviti, satelit khayalan, azimuthal sama jarak sebagai bentuk peta bumi rata dan sebagainya.

Konsep yang dikemukakan tidak salah sepenuhnya. Hanya saja ia tidak difahami secara menyeluruh, menghasilkan kesimpulan yang salah.

Pendek kata, konsep bumi rata ini tidak betul. Ini adalah tipuan sains. Perbincangan yang lebih lengkap dapat dilihat dalam catatan Saintif Flat Earth.

Dan lebih jauh lagi, terdapat banyak jurnal ilmiah yang boleh dipercayai dengan proses tinjauan rakan sebaya yang sangat ketat ... yang menjelaskan bahawa bumi adalah bola.

unjuran jarak jauh azimuthal

Anda juga boleh bermain sesuka hati dengan unjuran bumi menggunakan unjuran jarak jauh  azimuthal di sini, dan anda boleh membuat bumi rata yang dikelilingi oleh dinding ais, dinding bumi, atau bahkan bumi rata yang dikelilingi oleh dinding pulau-pulau Dunia.

2. Pergerakan Kekal

Obsesi kita terhadap objek yang dapat berfungsi berterusan tanpa menghentikan bekalan tenaga masih hebat.

Bola kekal

Roda berputar ini membuat pergerakan bola kecil. Pergerakan bola kecil ini kemudian mendorong roda ini untuk terus berpusing.

Pergerakan berterusan udara

Beban air di sebelah kiri mendorong air di bahagian lain paip untuk mengisinya lagi.

Dan seterusnya, tanpa berhenti.

Secara fizikal, ini tidak dapat terjadi, kerana tidak memenuhi undang-undang pemuliharaan / pemuliharaan tenaga, tenaga itu tidak dapat diciptakan tetapi hanya berubah bentuk.

Dalam semua proses dalam alat di atas mesti ada geseran. Geseran akan menghalang pergerakan berterusan, kerana tenaga gerakan diubah menjadi tenaga haba dari geseran.

Lalu, mengapa video ini menunjukkan pergerakan berterusan?

Pendek kata, ia adalah kejuruteraan. Terdapat peralatan (dalam bentuk motor elektrik, angin bertiup, dan lain-lain) yang tidak kelihatan untuk menghasilkan gerakan ini.

3. Manusia hanya menggunakan 10% keupayaan otak mereka

Ramai yang mempercayai ini, terutamanya setelah mereka melihat beberapa filem fiksyen ilmiah yang seolah-olah mengesahkan ini.

Manusia hanya menggunakan 10% kapasiti otaknya, sementara 90% masih belum digunakan secara optimum.

Kemudian disertakan dengan mitos yang serupa, "Einstein dapat menggunakan otaknya 16%, manusia biasa hanya 10%".

Dan jika anda dapat memanfaatkannya sepenuhnya, akan ada banyak kemampuan yang tidak dijangka yang dapat dilakukan.

Sains semasa telah mengesahkan bahawa ini tidak benar.

Walaupun untuk aktiviti kecil seperti berdiri sendiri, semua bahagian otak (100%) berfungsi.

4. Bahan kimia berbahaya

Ramai orang menganggap bahan kimia itu berbahaya, sedangkan bahan semula jadi selamat untuk dimakan.

Walaupun kenyataannya tidak sesederhana itu.

Semua bahan di dunia ini adalah bahan kimia, termasuk bahan yang dikatakan sebagai bahan semula jadi.

Komposisi kimia semula jadi

Terdapat dua penentu bahaya kimia: kaedah penggunaan dan dos penggunaan.

Sekiranya bahan-bahan tersebut digunakan dengan tidak betul, sudah pasti bahan kimia ini akan memberi kesan negatif.

Begitu juga dengan dos. Sekiranya dos penggunaan melebihi had, sudah pasti bahan kimia ini akan memberi kesan negatif kepada tubuh. Sekiranya tidak, ia tidak berbahaya.

Ini juga berlaku untuk bahan-bahan yang dianggap semula jadi. Sekiranya dosnya berlebihan, ia boleh memberi kesan negatif kepada tubuh.

5. Planet Nibiru

planet nibiru

Dikatakan bahawa planet Nibiru adalah planet yang akan menghantam Bumi suatu hari nanti dan akan memusnahkan urutan orbit sistem suria kita.

Secara astronomi, apakah planet Nibiru dapat dihampiri melalui penerapan hukum Kepler 3 dan hukum gravitasi Newton untuk memprediksi profil orbitnya, serta beberapa ciri fizikalnya melalui serangkaian andaian.

Berdasarkan analisis, Nibiru begitu terang sehingga hampir menyamai kecerahan Sirius dengan bulan sabit. Tetapi berdasarkan pemerhatian yang dibuat, dia tidak kelihatan.

Kerana secara ringkasnya, planet Nibiru ini tidak wujud di dunia nyata.

6. Pendaratan Bulan adalah palsu

Ramai yang meragui pendaratan manusia di bulan.

Dari bendera yang berkibar, bintang-bintang yang tidak kelihatan, banyak cahaya seperti di sebuah studio filem, hingga keraguan bahawa NASA masih tidak memiliki teknologi untuk menerobos 'kubah bumi' dan tali pinggang Van Allen untuk sampai ke bulan.

Baca juga: Mengapa Dunia belum menjadi negara maju? (* Tidak Politik)

Bagaimana mungkin?

Terdapat banyak perbincangan terperinci yang menjawab semua keraguan ini dengan penjelasan saintifik. Anda boleh menemuinya sendiri.

Selanjutnya, sebagai bukti bahawa pendaratan di bulan adalah nyata ... Neil Amstrong et al. Pada masa itu mengambil beberapa batu bulan yang mempunyai ciri yang berbeza dari batuan bumi.

batu bulan

Mereka juga memasukkan retroreflector yang dapat dikesan dari bumi.

retroreflector

Tetapi masih ramai yang tidak mempercayainya dan mengatakan bahawa NASA berbohong dan hanya merancang pendaratan bulan.

Sebenarnya ... merancang pendaratan bulan pada tahun itu lebih sukar daripada pendaratan bulan itu sendiri.

7. NASA membuktikan bulan terbelah

Mukijzat, bulan sudah terbelah!

Adalah kepercayaan salah satu agama dunia bahawa bulan pernah terbelah. Kami tidak bercakap mengenai kepercayaan itu ...

… Tetapi mengenai maklumat saintifik tentang membuktikan bahawa bulan benar-benar terbelah.

Berdasarkan kebenaran pembelahan bulan dari sudut pandangan saintifik, peristiwa bulan terbelah masih belum dapat dibuktikan.

Tuntutan terhadap foto Rima Ariadaeus yang menjadi bukti bahawa bulan pernah terbelah sangat lemah dan tidak dapat digunakan sebagai bukti kuat untuk pembelahan bulan pada skala besar (seluruh permukaan bulan menjadi dua bahagian).

bulan terbelah

Rima Ariadaeus hanya 300 kilometer sementara diameter permukaan bulan mencapai 1,738 kilometer.

Tidak ada pelepasan dari NASA yang menjelaskan bahawa goresan di bulan adalah bukti bahawa bulan terbelah.

Penjelasan terkuat, Rima Ariadaeus terbentuk ketika bahagian kerak bulan tenggelam di antara dua garis sesar selari sementara aktiviti gunung berapi di bulan masih berlangsung.

8. Jenis darah mempengaruhi keperibadian

Siapa yang sering berkongsi catatan keperibadian berdasarkan jenis darah?

Siapa yang merasakan bahawa ia benar? Hayoo ...

Sebenarnya, tidak ada hubungan antara golongan darah dan keperibadian seseorang. Penyelidikan ini dilakukan oleh Kengo Nawata pada tahun 2014, dengan analisis statistik pada 10 ribu sampel orang Jepun dan juga Amerika Syarikat.

Hasil yang diperoleh adalah tidak ada kaitan antara jenis darah dan jenis keperibadian seseorang

Pertandingan yang sering anda rasakan adalah bias pengesahan acara , iaitu ketika anda mengambil pengesahan peristiwa tertentu. Ia tidak jauh berbeza apabila anda merasakan bahawa hasil ramalan zodiak adalah sama dengan realiti hidup anda.

9. Vaksin menyebabkan autisme

Masih ramai ibu bapa yang risau ketika memberi vaksin kepada anak-anak mereka kerana mereka mendengar berita mengenai kesan vaksin yang berisiko menyebabkan autisme.

Walaupun sampai sekarang, belum ada bukti saintifik untuk menyokong pernyataan ini. Terutama jika ada kaitan bahawa ada konspirasi oleh satu negara untuk mengurangkan kemampuan orang di dunia untuk memberikan vaksin.

Pada akhirnya, vaksin terbukti dapat menyelamatkan berjuta-juta nyawa manusia dari penyakit mematikan yang sebelumnya tidak dapat dijangkakan.

Sekiranya memang ada beberapa kes yang berlaku setelah pemberian vaksin, ini tidak dapat digeneralisasikan atau segera disimpulkan oleh vaksin sebagai penyebabnya.

Manfaat vaksinasi jauh melebihi risiko yang terlibat.

10. Bahagian Otak Kanan-Kiri

"Anda adalah jenis otak yang betul, sesuai untuk kajian sosial"

"Sains kanak-kanak otak kiri dominan"

"Saya ingin belajar piano, tetapi saya anak otak kiri, saya rasa saya tidak dapat melakukannya sekiranya saya diberitahu untuk belajar muzik dan seni seperti itu"

Kalimat tersebut mengelaskan potensi seseorang berdasarkan pembahagian otak kanan / kiri. Sebenarnya, ia tidak semudah itu.

otak kanan dan otak kiri

Dikotomi otak kanan-kanan lahir dari salah tafsiran eksperimen sains di otak ( percubaan otak split ) pada tahun 1960-an. Walaupun terdapat pembahagian kerja di setiap bahagian otak, sebenarnya otak kanan dan kiri kita tidak pernah terpisah antara satu sama lain dan selalu bekerjasama ketika melakukan sebarang aktiviti.

Anda boleh membaca penjelasan terperinci di sini. 

11. Pengaktifan Otak Tengah

Dikatakan bahawa otak tengah manusia pada amnya masih tidak aktif. Oleh itu, program pengaktifan otak tengah ditawarkan.

Program pengaktifan otak tengah sering disertakan dengan tuntutan hebat: setelah otak tengah aktif, anda dapat melihat dengan mata tertutup, menghubungkan otak kiri-kanan, dan menjadi genius setiap hari.

Hebat kan?

Walaupun tidak seperti itu. Ini adalah tipuan sains.

pengaktifan otak tengah

Tuntutan itu jauh dari saintifik. Otak tengah adalah kaitan antara otak depan dan otak belakang yang berfungsi untuk mengawal tindak balas penglihatan, pendengaran, pergerakan mata dan pelebaran murid, pergerakan motor, kewaspadaan, dan mengatur suhu badan.

Sejak kecil, otak tengah kita telah berfungsi.

Sekiranya memang benar bahawa otak tengah kita masih tidak aktif, maka menurut fungsinya, ini bermakna pergerakan mata kita tidak normal, kita mungkin menghidap penyakit Parkinson, atau juga strok.

12. Newton mendapat idea graviti setelah jatuh epal

Ini adalah kisah yang telah dipermudahkan ... dan lebih menarik lagi.

Sudah tentu lebih dramatik apabila mengetahui Newton jatuh epal dan kemudian membuat undang-undang graviti ...

... daripada kenyataan, bahawa epal itu jatuh tanpa memukul kepala Newton, dan memerlukan lebih dari 20 tahun untuk Newton berfikir, bereksperimen, menganalisis, membuktikan, dan menerbitkan teorinya.

13. Makanan jatuh sebelum 5 saat selamat

Eh, jatuh.

Apabila makanan jatuh, ramai di antara kita akan segera mengambilnya, dan mengatakan ... "belum lima minit".

Sekiranya di luar negara, orang mengatakan "tidak lima saat"

Anggapan ini menjelaskan bahawa bakteria dan kuman di lantai tidak mencemari makanan sehingga lima minit / saat ... tetapi tidak.

Baca juga: Mengapa Ramai Perokok Tetap Sihat? (Penyelidikan Terkini)

Penyelidikan oleh Jillian Clarke dari University of Illinois (2003) menunjukkan bahawa lima saat terlalu lama. Kerana bakteria dan kuman akan mencemarkan makanan dalam seketika ia menyentuh lantai.

Oleh itu, lebih baik melupakan peraturan lima saat atau lima minit, kerana tidak begitu penting (jumlah bakteria yang sama). Ambil kira kebersihan lantai dan kekebalan anda untuk mengambil makanan yang telah jatuh (selagi masuk akal).

14. Keropok yang boleh terbakar

Keropok ini sebenarnya diperbuat daripada plastik!

Ini buktinya, ia menunjukkan sifat seperti plastik semasa dibakar.

Sebenarnya, semua benda yang mengandungi lemak atau minyak dengan kandungan air rendah, terutama benda yang kurus, berpori, seperti keropok, keropok, dan makanan ringan lain memang boleh terbakar / menyala jika dinyalakan oleh api.

Membakar / menyalakan produk makanan ketika dibakar tidak dapat membuktikan kehadiran plastik atau lilin di dalamnya.

Ini adalah satu lagi contoh makanan yang boleh membakar (tidak ada plastik, anda tahu)

keropok plastik

15. Perubahan iklim adalah pembohongan

pemanasan global

Ada yang mengatakan bahawa perubahan iklim hanyalah tipuan barat.

Dengan isu perubahan iklim dan pemanasan global, negara-negara membangun akan terhambat oleh kemajuan dan proses industri mereka.

Sementara itu kuasa besar akan terus memerintah dunia.

Sebenarnya, perubahan iklim dan pemanasan global adalah nyata dan tidak dapat dinafikan.

Ini adalah kenaikan suhu bumi ke depan

pemanasan global

Peningkatan ini disebabkan oleh pelepasan karbon dioksida di atmosfera.

pemanasan global

Pemahaman mengenai kenaikan suhu di bumi sangat penting. Kerana, dengan kenaikan suhu hanya 6-10 darjah, semua ais di bumi akan mencair.

Lebih-lebih lagi, kenaikan suhu akan mengakibatkan perubahan iklim yang tidak stabil.

Sebahagian daripada mereka:

• Kekeringan melanda di pelbagai tempat.

• Corak musim dan cuaca semakin tidak dapat diramalkan, yang akan mempengaruhi proses pertanian dan perikanan.

• Lapisan ais mencair sehingga permukaan laut akan naik.

• Keasidan lautan meningkat dan mengancam habitat laut.

16. Chemtrails untuk meracuni orang

chemtrail

Chemtrails adalah jejak di langit yang ditinggalkan oleh pesawat yang telah ditambah dengan bahan kimia atau biologi berbahaya. Dan ini bertujuan untuk tujuan jahat yang tidak didedahkan kepada masyarakat umum.

Berbeza dengan contrail ( condentation trail ) yang merupakan jejak pesawat tulen tanpa bahan kimia tambahan.

Orang yang mempercayai chemtrails berpendapat bahawa contrails normal hilang dengan cepat dan contrails yang tidak hilang mengandungi bahan kimia berbahaya.

Sebenarnya, apa yang mereka sebut chemtrails sebenarnya adalah contrails biasa.

Dalam keadaan atmosfera tertentu, kontra hilang lebih lama ... itu mungkin apabila kelembapan udara di lintasan pesawat cukup tinggi, sehingga kontra bertahan lebih lama dari biasanya.

Tetapi sebenarnya, tidak ada bahan kimia berbahaya tambahan yang sengaja disusun di sana.

17. Manusia hanya mempunyai lima deria

deria manusia

Di sekolah, kita diajar bahawa manusia mempunyai 5 deria, iaitu penglihatan, pendengaran, bau, sentuhan, dan rasa.

Ini tidak sepenuhnya benar, kerana pancaindera manusia sebenarnya bukan lima. Tetapi ini tidak bermaksud bahawa indera keenam biasanya dianggap sebagai kemampuan ghaib.

Idea tradisional "Manusia hanya mempunyai lima indera" sebenarnya adalah penyederhanaan, yang telah berlaku sejak zaman Aristoteles.

Maklumat ini juga mudah kita fahami kerana kelima pancaindera itu mempunyai organ sendiri yang dapat kita perhatikan setiap hari.

Indera adalah keupayaan fisiologi organisma untuk menghantar maklumat ke otak mengenai keadaan persekitaran dan badan.

Dan deria manusia lebih daripada lima.

Ada bahagian badan kita yang mempunyai kemampuan untuk merasakan tekanan, gatal-gatal, suhu, kedudukan badan (proprioception), ketegangan otot, sakit (nociception), keseimbangan (keseimbangan), bahan kimia dalam badan (chemoreceptors), dahaga, kelaparan, masa, dan sebagainya.

Ringkasnya, badan kita sangat kompleks, dan terdapat lebih daripada lima pancaindera di dalam badan kita.


Pautan rujukan telah dihubungkan dalam setiap perbincangan di atas.


Itulah 17 mitos dan tipuan sains yang masih dipercayai oleh ramai orang. Semoga dengan perbincangan ini, semakin banyak orang akan diberi pencerahan.

Terutama mengenai tipuan bumi rata, kerana maklumatnya terlalu besar dan membingungkan orang ramai, kami secara khusus menulis sebuah buku yang menerokainya secara menyeluruh.

Buku ini bertajuk Membetulkan Kesalahpahaman Bumi Rata. 

Buku ini membincangkan bentuk Bumi dengan lengkap dan jelas. Bukan hanya andaian atau pendapat.

Buku ini membincangkan kajian sains dari perspektif sejarah, konseptual, dan teknikal mengenai topik-topik yang  disalahpahami oleh anting-anting. Dengan cara ini pemahaman yang komprehensif akan diperoleh.

Untuk mendapatkan buku ini, sila klik di sini secara langsung.


Masih banyak mitos dan tipuan sains yang tergantung di sekitar kita. Saintif akan terus menambah senarai perbincangan yang panjang ini.

Kami komited untuk menghadirkan kandungan sains terbaik untuk semua pembaca, sehingga kemarau sains di Dunia akan segera berakhir.

Untuk itu, bantu kami menyebarkan sains di Dunia!

Suka kami di Facebook

Ikuti @saintifcom

Sekiranya anda mempunyai permintaan untuk membincangkan mitos dan tipuan sains lain, tuliskannya di ruangan komen. Kami akan menambahkannya dalam senarai ini.