Penyelesaian Selalunya Lupa Formula!

Sekiranya anda bercakap mengenai formula, apalagi fizik, anda akan selalu dihubungi mengenai menghafal soalan. Pada dasarnya, rumusannya tidak harus dihafal tetapi hanya perlu difahami. Sekarang saya akan membantu anda untuk tidak menghafal formula. Sama sekali tidak ada petua yang berkaitan dengan memproses otak untuk menghafalnya, sama sekali tidak, kawan-kawan saya. Oleh itu, izinkan saya memperkenalkan kepada anda, Dimensi Magnitud!

Oleh itu, jika anda seorang kanak-kanak fizik, pasti anda akan terbiasa dengan nama Dimensi Kuantiti. Oleh itu, anda akan mengetahui bahawa terdapat 7 kuantiti utama dan unitnya. Jadi tujuh kuantiti ini juga mempunyai dimensi. Oleh itu, anda boleh melihat lebih banyak lagi di bawah.

Dan untuk sebilangan kuantiti terbitan, dimensi akan seperti ini

Jadi apa kaitannya dengan tidak mengetahui formula?

Oleh itu, saya akan memberikan contoh. Andaikan anda terlupa formula untuk tempoh bandul. Apa yang anda ingat adalah bahawa ia mempunyai nilai tetap 2 pi dan ini berkaitan dengan panjang tali dan pecutan kerana graviti dan oleh itu anda fikir nampaknya jisim bandul mempunyai kesan. Baiklah, mari kita mulakan.

Mula-mula anda senaraikan terlebih dahulu besarnya apa yang mempengaruhi tempoh bandul dan seperti yang disebutkan di atas,

  1. Panjang tali (l)
  2. Pecutan kerana graviti (g)
  3. Jisim bandul (m)

Baik dan sekarang kita melakukan keajaiban. Untuk jangka masa itu sendiri kuantiti adalah waktu, panjang tali adalah panjang dan pecutan kerana graviti yang merupakan kuantiti turunan yang bergantung pada panjang dan waktu. Baiklah untuk seterusnya kita boleh membuatnya seperti ini:

Bagaimanapun, pengetahuan asas mengenai eksponen juga sangat diperlukan di sini, jadi lebih baik sebelum anda meneruskan, pastikan anda menguasai eksponen dan tentu saja tidak melupakan aljabar.

Baca juga: Rumus untuk perimeter segitiga (penjelasan, contoh soalan, dan perbincangan)

Sekarang kita membuat persamaan seperti ini

Jadi, mengapa terdapat pemboleh ubah? Ya, kerana kita masih tidak tahu formula akan menjadi bagaimana, oleh sebab itu kita memberikan pemboleh ubah di sana. Maka mengapa tidak untuk T (noktah)? Kerana kita pasti tahu bahawa dalam jangka masa itu unit hanya beberapa saat ke satu peringkat, dan bagaimana dengan itu. Dan untuk k itu sendiri, ia adalah pemalar yang tidak akan mempengaruhi penyelesaiannya kemudian. Baiklah, anda akan faham, maka kami mencari nilai setiap pemboleh ubah

Supaya kita dapat memperoleh formula dengan menggantikan nilai-nilai yang telah diperoleh

Ya, kita berjaya.

Nah, inilah yang sering disebut analisis dimensi. Analisis dimensi sangat berguna bagi saintis dan jurutera yang ada untuk membuat pengiraan yang tepat. Jadi kekal dengan lelaki!


Catatan ini adalah penghujahan pengarang. Anda juga boleh membuat tulisan anda sendiri mengenai Saintif dengan menyertai Komuniti Saintif


Rujukan:

Giancoli, Douglas. 2014. Prinsip Fizik dengan Aplikasi edisi ke-7. New Jersey: PEARSON Prentice Hall