Kehilangan teknologi kerana kesan asteroid

Adakah anda tahu bahawa teknologi akan hilang pada masa akan datang kerana kesan asteroid?

Bumi ini telah mengalami beberapa kepupusan, di antaranya kepunahan itu disebabkan oleh:

  • Hujan meteor, kepupusan pada Zaman Devonian sekitar 359 juta tahun yang lalu, kepupusan semasa Zaman Kapur sekitar 6.5 juta tahun yang lalu
  • Perubahan iklim yang melampau
  • Pembentukan benua yang sangat besar bernama Pangea , peristiwa ini menjadi kepupusan terbesar dan terburuk dalam sejarah.

Dari pendapat Einstein, kita dapat menyimpulkan bahawa teknologi akan hilang di masa depan, dan kembali ke masa lalu tanpa teknologi.

Gambar berkaitan

Para saintis dari Agensi Angkasa Amerika Syarikat (NASA) telah mengawasi asteroid yang diberi nama 1950 DA. Yang dianggap berpotensi melanda planet manusia pada 16 Mac 2880.

Asteroid mempunyai diameter dua pertiga batu, atau lebih kurang 1 kilometer lebih jauh. Ia bergerak dengan kelajuan 15 km sesaat. Dianggarkan bahawa dia boleh jatuh di Lautan Atlantik dengan kecepatan 38 ribu batu per jam atau 61 ribu kilometer per jam.

Seperti yang diterbitkan dalam Daily Mail, 11 Oktober 2013, jika melanda Bumi, daya letupan tahun 1950 DA setara dengan 44.800 megaton TNT.

Sebilangan saintis meramalkan kedatangan asteroid yang akan menghantam permukaan Bumi pada masa akan datang, dan puing-puing akan membentuk awan panas yang memusnahkan teknologi.

Menurut kepercayaan Muslim, teknologi akan hancur kerana awan panas yang disebut dukhan, yang akan menghancurkan teknologi di bumi.

Bukan hanya itu, awan panas ini juga mempunyai kesan buruk yang lain, termasuk:

  • Menurunkan tahap oksigen
  • Menjadi penyebab kekurangan makanan
  • Kekeringan
  • Kenaikan suhu permukaan bumi sangat melampau

Ini berlaku dalam jangka masa 40 hari 40 malam. Dan ini adalah salah satu tanda kepupusan alam semesta atau akhir dunia.

Baca juga: Pelbagai Acara Langit Menarik pada tahun 2019 (Lengkap)

Berikut adalah beberapa pendapat yang saya dapat dari beberapa sumber mengenai kehilangan teknologi pada masa akan datang.

"Jika Perang Dunia Ketiga dilancarkan dengan senjata nuklear, yang keempat akan dilawan dengan busur dan anak panah." - Louis Lord Mountbatten

"Saya tidak tahu senjata apa yang akan diperjuangkan oleh Perang Dunia Ketiga, tetapi Perang Dunia Keempat akan diperjuangkan dengan kayu dan batu." - Albert Einstein


Catatan ini adalah penghujahan pengarang. Anda juga boleh membuat tulisan anda sendiri mengenai Saintif dengan menyertai Komuniti Saintif


Rujukan:

  • //theconversation.com/5-theconversation-experienced-massal-and-current-destruction-6th-82530
  • //www.liputan6.com/global/read/718075/ilmuwan-16-maret-2880-asteroid-r Giant-tabrak-bumi-kiamat
  • //misbah.lecture.ub.ac.id/?p=333