Integriti Adalah: Definisi, Ciri, Faedah dan Contoh

integriti adalah

Integriti adalah kualiti, watak atau keadaan yang menunjukkan kesatuan yang lengkap sehingga maruah dan kejujuran terbentuk. Lihat perbincangan lengkap mengenai integriti dalam artikel ini.

Sering kali kita mendengar mengenai perkataan integriti di persekitaran kita, terutamanya di persekitaran tempat kerja. Namun, mungkin kita masih tidak memahami apa itu integriti.

Sebenarnya, integriti adalah kunci untuk seseorang mencapai kejayaan. Atas sebab ini, artikel ini akan membincangkan integriti, dari pemahaman hingga contoh kes integriti dalam kehidupan seharian.

Definisi Integriti Adalah

Integriti adalah kata pinjaman dari bilangan bulat Latin yang bermaksud membela prinsip.

Secara umum, integriti dapat didefinisikan sebagai kualiti, watak atau keadaan yang menunjukkan kesatuan yang lengkap sehingga kewibawaan dan kejujuran terbentuk.

Sebabnya ialah, apabila seseorang bercakap mengenai integriti, ini bermaksud bahawa perkara yang dibincangkan mesti dibuktikan dengan tindakan sebenar. Ini kerana integriti adalah padanan antara prinsip dan tindakan.

Di samping itu, beberapa pakar juga mempunyai pelbagai pendapat mengenai konsep integriti. Berikut ini adalah pemahaman mengenai integriti menurut beberapa pakar:

Integriti menurut Henry Cloud

Menurut Henry Cloud, ketika berbicara mengenai integriti, tidak akan terlepas dari usaha untuk menjadi orang yang utuh dan berintegrasi di setiap bahagian diri yang berbeza.

Seseorang yang berfungsi dengan baik dan menjalankan fungsinya mengikut apa yang telah dirancang sebelumnya. Integriti berkait rapat dengan keutuhan dan keberkesanan seseorang sebagai manusia.

Integriti menurut Andreas Harefa

Menurut Andreas Harefa, integriti adalah tiga kunci yang dapat dipatuhi, iaitu menunjukkan kejujuran, memenuhi komitmen, dan melakukan sesuatu secara konsisten.

Baca juga: Panduan cara menanam cili yang benar-benar anti-kematian

Integriti menurut Jacobs

Integriti juga telah ditakrifkan dengan menekankan ketekalan moral, keutamaan peribadi, atau kejujuran (dalam istilah akademik misalnya).

Ciri-ciri sikap integriti

sifat integriti

Sudah tentu, orang yang berintegriti mempunyai pelbagai ciri yang dapat dilihat. Ciri-ciri ini adalah:

 • Tidak memakai penyamar.
 • Padankan antara tindakan dan pertuturan.
 • Sama ketika di hadapan dan di belakang orang ramai.
 • Mempunyai ketekalan prinsip dan nilai moral.

Manfaat Mempunyai Integriti

Apabila seseorang mempunyai integriti, maka orang itu pasti akan merasa lebih baik daripada yang lain.

Pandangan orang lain tentang diri mereka juga akan menjadi lebih baik dan mempunyai kesan membina atau memberi semangat untuk hidup. Di samping itu, terdapat beberapa faedah lain apabila seseorang mempunyai integriti, termasuk:

 • Akan berasa sihat dan cergas.
 • Otak akan dilatih untuk berfikir secara saintifik.
 • Mempunyai motivasi tersendiri sehingga mampu menyesuaikan diri dengan keadaan apa pun.
 • Berfikir lebih luas.
 • Mempunyai hubungan baik dengan orang lain.

Contoh Integriti

Untuk lebih jelas dalam memahami integriti, kes sebenar dalam kehidupan seharian sangat diperlukan. Contoh kes seperti itu:

 • Pelajar yang selalu tiba tepat pada waktunya.
 • Pelajar yang tidak mahu menipu.
 • Pekerja yang jujur ​​walaupun tidak diawasi oleh pegawai atasan.
 • Pelajar yang berusaha mendapat tempat pertama dengan cara yang betul.
 • Pegawai yang menyelesaikan semua tanggungjawabnya sebelum waktu habis.

Contoh di atas adalah sebahagian daripada pelaksanaan integriti yang ada. Terdapat banyak contoh lain yang menunjukkan integriti seseorang dalam menjalani kehidupan.

Demikianlah artikel mengenai integriti, semoga dapat bermanfaat untuk anda semua.