Ini adalah Penyusuan dan Pepejal yang Betul

Pasti anda sering melihat iklan susu di televisyen yang sering menyebut tentang 1000 hari pertama?

Ibu muda, terutama yang baru melahirkan anak pertama, benar-benar perlu mengetahui tentang 1000 hari pertama yang sangat penting untuk pertumbuhan dan perkembangan anak. Salah satu perkara yang perlu diperhatikan dalam 1000 hari pertama adalah penyediaan pemakanan yang mencukupi agar anak-anak tidak mengalami stunting (perawakan pendek yang tidak perlu) dan halangan perkembangan.

Selama 6 bulan pertama selepas kelahiran, nutrien dan mineral yang diperlukan bayi dapat dipenuhi dari susu ibu (ASI).

Tidak hanya pemakanan, susu ibu juga memberikan imuniti kepada bayi kerana mengandungi imunoglobulin, yang merupakan protein yang dapat menangkal kuman, dan enzim yang dapat merosakkan komponen kuman. Oleh itu, susu ibu adalah makanan yang sesuai untuk bayi. Malangnya, menurut hasil penyelidikan kesihatan asas (Riskesdas) pada tahun 2010, hanya 15.3% bayi diberi ASI secara eksklusif selama 6 bulan.

Berbanding dengan susu formula, penyelidikan menunjukkan bahawa bayi yang diberi susu ibu secara eksklusif mempunyai pertumbuhan yang lebih baik. Selain itu, risiko terkena enterocolitis nekrotik juga lebih rendah pada bayi yang mendapat penyusuan susu ibu secara eksklusif. Necrotizing enterocolitis adalah keadaan radang usus yang biasanya disebabkan oleh usus bayi tidak bersedia menerima bahan makanan tertentu. Biasanya enterokolitis nekrotik ini dialami oleh bayi pramatang yang menerima susu formula, walaupun ia juga boleh terjadi pada mereka yang menerima susu ibu. Enterokolitis nekrotik memberi kesan buruk kepada bayi kerana boleh mengganggu pertumbuhan dan perkembangan dan bahkan kematian akibat jangkitan bakteria usus dalam aliran darah.

Sekiranya bayi ternyata tidak mengalami pertumbuhan yang cukup ketika diberi susu ibu secara eksklusif, itu tidak bermaksud bahawa nutrisi yang terdapat dalam susu ibu kurang. Masalah yang sering berlaku adalah penyusuan susu ibu yang tidak betul. Susu ibu diberikan ketika bayi menunjukkan tanda-tanda pertama bahawa dia lapar, termasuk bayi membuka mulutnya, mencari sumber susu, dan memasukkan tangannya ke dalam mulutnya. Menangis bukanlah tanda awal bahawa bayi lapar. Sebilangan besar ibu baru memberi susu ibu ketika bayi menangis. Apa yang betul untuk dilakukan ketika bayi sudah menangis kerana lapar bukan untuk segera memberi susu ibu tetapi untuk menenangkannya terlebih dahulu sehingga bayi kembali untuk menunjukkan tanda-tanda awal bahawa dia lapar. Ketika itulah susu ibu mesti diberikan segera. Salah satu tindakan yang bertujuan untuk mengelakkan bayi tersedak ketika minum adalah tidak tenang.

Di samping masa pemberian yang tidak sesuai, kaedah pemberian juga mempengaruhi kecukupan susu ibu yang diperoleh bayi. Semasa menyusu, banyak ibu tidak memperhatikan kedudukan sehingga bayi tidak selalu mendapat cukup susu dalam satu makanan. Penyisipan ibu dan bayi mestilah betul dan bayi perlu menyusu dengan berkesan yang ditunjukkan oleh penyedut kuat, perlahan dan dalam dengan jeda yang mencukupi antara penyedut.

Baca juga: 5 Tumbuhan Dipercayai Membasmi Virus HIV (Penyelidikan Terkini)

Tempoh penyusuan susu ibu yang mencukupi adalah sekitar 10-30 minit. Bayi yang disusui cukup untuk membuang air kecil 6‒8 kali sehari. Bayi akan bertambah berat badan sekiranya mendapat susu yang mencukupi. Namun, terdapat proses normal yang berlaku pada bayi dalam bentuk penurunan berat badan pada minggu pertama ketika bayi mula menyesuaikan diri dengan persekitaran di luar rahim. Selagi penurunan berat badan bayi pada minggu pertama tidak melebihi 7% dari berat kelahiran dan bayi kembali ke berat lahir pada 2 minggu, ini bermakna bayi tidak menghadapi masalah menyusui.

Sebilangan besar bayi dapat duduk dengan kepala tegak, mempunyai koordinasi mata, tangan, dan mulut untuk menerima makanan, dan dapat menelan makanan pejal pada usia 4‒6 bulan. Saranan dari European Society for Pediatric Gastrohepatology and Nutrition (ESPGHAN) membolehkan bayi menerima makanan pelengkap (makanan pelengkap) pada usia 17 minggu atau 4 bulan. Namun, ternyata di negara-negara membangun seperti Dunia, kualiti makanan pelengkap kurang dan kebersihannya buruk sehingga penyediaan makanan pelengkap awal benar-benar menyebabkan pertumbuhan yang tidak mencukupi, bahkan hingga menurunkan berat badan. Pertubuhan Kesihatan Dunia(WHO) kemudian melakukan kajian dan mendapati bahawa penyusuan susu ibu secara eksklusif (tanpa pemberian makanan pelengkap) selama 6 bulan tidak menyebabkan pertumbuhan yang lambat. Oleh itu, WHO kemudian mengesyorkan menyediakan makanan pelengkap ketika bayi berusia 6 bulan, tetapi tidak lebih daripada itu kerana pada usia> 6 bulan penyusuan susu ibu sahaja tidak dapat memenuhi keperluan pemakanan dan mineral bayi.

Jumlah tenaga yang perlu dipenuhi dari susu ibu dan pepejal mengikut usia

WHO menetapkan 4 syarat untuk menyediakan makanan pelengkap.

Yang pertama adalah tepat waktu; MPASI mesti diberikan apabila keperluan bayi tidak dapat dipenuhi dengan susu ibu sahaja. Makanan pejal perlu diperkenalkan pada usia 6‒9 bulan untuk mengurangkan risiko menghidap masalah makan pada anak kecil. Selain itu, melambatkan pengambilan makanan pejal juga dikaitkan dengan kemunculan gejala alergi pada usia 5 tahun. Konsistensi makanan pelengkap dimulakan dengan makanan yang dilumurkan seperti bubur halus pada usia 6 bulan, diikuti dengan makanan keluarga dengan tekstur lembek seperti nasi berpasukan pada usia 12 bulan. Selanjutnya, setelah berumur 1 tahun, anak dapat mula memakan makanan yang dimakan oleh ahli keluarga yang lain.

Baca juga: Bagaimana telefon pintar mempengaruhi prestasi otak anda?

Yang kedua ialah kandungan tenaga, pemakanan, dan mineral dalam makanan pelengkap dapat memenuhi keperluan bayi mengikut usia. Keperluan kedua ini dapat dipenuhi dengan menggunakan makanan yang diperkaya sesuai dengan usia bayi, seperti bubur bayi yang dijual di pasar jika sukar menyediakannya secara mandiri.

Komponen pemakanan yang dapat disediakan oleh pepejal yang diperkaya

Yang ketiga selamat; MPASI disediakan dan diproses dengan cara yang bersih, bebas daripada nitrat (kerana dikaitkan dengan gangguan pengikatan oksigen oleh darah), dan garam dan gula dalam jumlah yang mencukupi dan terhad.

Keperluan terakhir adalah cara yang betul untuk memberi makanan pelengkap. Cara pemberian yang betul merangkumi penerapan jadual makan, makan tanpa gangguan dan paksaan, kombinasi jenis makanan, dan penggunaan waktu makan untuk mengeratkan hubungan dengan bayi.

Sekarang, setelah mengetahui bagaimana pemberian susu ibu dan makanan pelengkap, jangan lupa untuk mengawasi pertumbuhan dan perkembangannya. Dengan menggunakan Kad Menuju Sehat (KMS), pertumbuhan bayi perlu dipantau setiap bulan hingga usia 12 bulan. Selanjutnya, kanak-kanak diperiksa untuk ketinggian dan berat badan setiap 3 bulan hingga usia 3 tahun. Perkembangan dapat diperiksa dengan memerhatikan kemampuan bayi atau anak untuk bertindak balas terhadap interaksi sosial, sikap dan tingkah laku termasuk bagaimana bayi atau anak bermain, dan kemampuan untuk mengungkapkan bahasa verbal dan non-verbal.


Artikel ini adalah penyerahan dari pengarang. Anda juga boleh membuat tulisan anda sendiri mengenai Saintif dengan menyertai Komuniti Saintif


Rujukan:

[1] World Association of Pediatricians, 2015, Saranan untuk Amalan Makan Berdasarkan Bukti untuk Bayi dan Balita di Dunia untuk Mencegah Malnutrisi , Jakarta.

[2] Admin Zonamama, 2017, Tahap Peningkatan Tekstur Pepejal Bayi Mengikut Umur, [Diakses dari //zonamama.com/tentuk-k Peningkatan-tekstur-mpasi-bayi- berdasarkan- usia / pada 16 Julai 2018].

[3] Tanpa Nama, Apa itu Nekrotikasi Enterocolitis: Sebab, Gejala, Diagnosis, dan Rawatan , [Diakses dari //www.docdoc.com/id/info/condition/necrotizing-enterocolitis/ pada 16 Julai 2018].

[4] Wirahmadi, A, 2017, Adakah Makanan Komersial Komersial (MPASI) Berbahaya untuk Bayi? [Diakses dari //www.idai.or.id/artikel/klinik/pengasuhan-anak/apakah-makanan-pendamping-asi-mpasi-komersil-berbahaya-buat-bayi pada 16 Julai 2018].