Penjelasan Sistem Pencernaan Manusia (Fungsi dan Anatomi nya)

Sistem pencernaan manusia adalah sistem yang membantu mencerna makanan untuk menghasilkan tenaga bagi semua anggota badan.

Makanan yang masuk ke dalam mulut akan melalui proses pencernaan yang digunakan untuk mengubah makanan menjadi tenaga dan pada akhirnya ia melalui proses pembuangan melalui dubur untuk menghasilkan fasa.

Nah, proses perjalanan makanan dari mulut ke proses pembuangan disebut sistem pencernaan.

Memahami Sistem Pencernaan Manusia

Sistem pencernaan adalah sistem yang membantu dalam mencerna makanan yang dimakan sehingga mudah dicerna oleh tubuh yang berguna untuk menghasilkan tenaga untuk semua anggota badan.

Makanan yang diserap dalam bentuk nutrien dibantu oleh enzim untuk memecah molekul kompleks menjadi molekul yang lebih sederhana sehingga mudah diserap oleh tubuh.

Apakah anatomi sistem pencernaan manusia?

Anatomi Sistem Pencernaan Manusia

Anatomi sistem pencernaan manusia terdiri daripada beberapa organ penting yang bertanggungjawab menyebarkan dan mencerna makanan melalui saluran yang dikenali sebagai saluran pencernaan.

Saluran pencernaan (Gastrointestinal) adalah tiub panjang bermula dari mulut ke dubur.

Kita biasa dengan organ-organ di saluran pencernaan, seperti mulut, esofagus, perut, usus kecil, usus besar dan dubur.

Mulut

Boleh dikatakan bahawa mulut adalah pintu masuk ke sistem pencernaan kerana ia adalah pintu utama ketika makanan masuk. Mulut berfungsi mengunyah makanan sehingga lebih mudah ditelan.

Makanan melalui mulut akan menjalani proses pencernaan kimia dan mekanikal. Organ yang membantu pencernaan di mulut, seperti lidah, gigi dan kelenjar air liur.

Baca juga: Arah Angin LENGKAP + Cara Menentukan dan Manfaat

Secara mekanikal, gigi akan memotong makanan menjadi kepingan yang lebih kecil, yang kemudian akan dibasahi oleh air liur, sehingga lidah dan otot lain mendorong makanan ke kerongkong (faring) dan menyebarkannya ke kerongkongan.

Esofagus

Setelah makanan melalui mulut dan ditelan, makanan itu melalui tekak (faring) dan esofagus (esofagus).

Esofagus berperanan dalam menyampaikan makanan yang telah ditelan untuk melalui proses seterusnya di perut. Pergerakan esofagus yang berkontraksi untuk memasukkan makanan ke dalam perut disebut peristalsis.

Terletak di hujung kerongkongan dalam bentuk cincin otot (sfinkter) yang mengatur perjalanan makanan ke dalam perut dan ditutup secara teratur untuk mengelakkan makanan kembali ke esofagus.

Perut

Perut manusia

Perut atau ventrikulus mempunyai bentuk seperti kantung yang membengkak dan terletak di sebelah kiri perut.

Perut mempunyai tiga fungsi utama:

  1. Tempat menyimpan makanan buat sementara waktu sebelum diedarkan ke organ seterusnya.
  2. Pecah dan kacau makanan dengan menggunakan peristalsis
  3. Mencerna dan memusnahkan makanan dengan bantuan enzim di dalam perut

Hanya sedikit bahan seperti air dan alkohol yang diserap terus oleh perut. Bahan makanan lain mesti melalui mekanisme pencernaan di dalam perut.

Usus kecil

Sistem pencernaan usus kecil manusia

Usus kecil berbentuk seperti tiub nipis sepanjang 10 meter seperti tiub bergelung, di mana permukaan dalamnya penuh dengan penonjolan dan lipatan.

Produk makanan dari perut biasanya dalam bentuk separa pekat atau chyme. Chyme ini kemudian dilepaskan secara beransur-ansur melalui otot pylori sphincter, bahagian pertama usus kecil disebut duodenum (12 jari usus).

Terdapat tiga bahagian utama usus kecil, iaitu duodenum (usus 12 jari), jejunum (usus kosong) dan ileum (hujung).

Duodenum berperanan dalam pencernaan kimia makanan dengan bantuan jus empedu dan pankreas. Selanjutnya, makanan akan melalui jejunum usus untuk membantu proses pencernaan makanan secara kimia melalui enzim yang dihasilkan oleh dinding usus seperti disakarida (seperti maltase, laktase, dan sukrase), aminopeptidase, dipeptidase, dan enterokinase. Hujung usus kecil adalah ileum, yang bertanggungjawab menyelesaikan proses penyerapan nutrien dan menyerap asid hempedu untuk dikitar semula.

Baca juga: Pingat Nobel Hanya untuk Saintis Berusia Panjang

Kolon

Sistem pencernaan manusia gastrik

Proses penyerapan dari usus kecil yang masih belum optimum akan diteruskan oleh usus besar.

Usus besar berbentuk seperti bentuk U terbalik yang panjangnya sekitar 5-6 meter. Terdapat tiga bahagian utama usus besar, yaitu cecum (cecum), usus besar dan rektum (rektum).

Sekum berbentuk seperti beg yang berfungsi menyerap nutrien yang tidak dapat diserap oleh usus kecil. Usus besar adalah bahagian terpanjang usus besar di mana cecair dan garam diserap.

Rektum adalah hujung usus besar. Rektum disambungkan terus ke dubur sehingga bahagian ini berfungsi sebagai tempat penyimpanan najis sebelum dikeluarkan oleh dubur.

Fungsi utama usus besar adalah membuang air dan garam yang tidak dicerna dan membentuk sisa pepejal yang dapat dikeluarkan.

Anus

Anus berfungsi untuk proses buang air besar dan mengatur laluan fasa. Buang air besar adalah proses membuang sisa dari pencernaan dalam bentuk tinja. Hasil akhir sistem pencernaan adalah fases atau najis.


Rujukan : Sistem Pencernaan Anda dan Bagaimana Ia Berfungsi