Bagaimana Air Datar Meliputi Bumi Sfera?

Hujah paling asas yang membuat telinga datar meragui bumi sfera adalah air.

... Dan banyak pihak yang tidak rata gagal menjelaskannya.

Air selalu rata, rata, tinggi sama, kan? Sudah tentu. Perhatikan sahaja air di gelas, air di tempat mandi, air di tasik, dan sebagainya.

b2

Sifat air yang selalu berada pada ketinggian yang sama juga biasanya digunakan untuk membuat bangunan, sehingga bangunan tidak miring.

Tetapi di bumi berbentuk sfera, air menutupi bumi dalam keadaan kasar.

Bagaimana mungkin?

Jadi, kita harus kembali kepada alasan asas mengapa air di dalam gelas sentiasa rata.

Jawapannya ialah tekanan hidrostatik. Tekanan hidrostatik adalah tekanan yang disebabkan oleh graviti cecair.

Persamaan matematik untuk tekanan hidrostatik pada titik adalah

[lateks] P = \ rho gz [/ lateks]

di mana [lateks] \ rho = [/ lateks] ketumpatan, [lateks] g = [/ latex] pecutan kerana graviti, [lateks] z = [/ latex] ketinggian.

Seperti yang ditunjukkan oleh persamaan, jumlah tekanan hidrostatik hanya bergantung pada ketinggian (ketumpatan air dan pecutan kerana graviti adalah tetap).

Agar air mencapai keseimbangan, tekanan hidrostatik pada setiap titik dengan kedudukan mendatar yang sama disesuaikan dengan ketinggian yang sama, sehingga air rata.

b4

[tajuk pengalih = "(Peribahasa Matematik)"]

[pembahagi] matematik [/ pembahagi]

Persamaan ini berasal dari graviti cecair ke atas kawasan tertentu.

Lihat gambar di atas.

Graviti yang dialami permukaan A ialah [lateks] mg [/ lateks]

[lateks] \ mula {align *} w & = mg \\

& = \ rho V g \\

& = \ rho A zg

\ end {align *} [/ lateks]

Oleh itu, jumlah tekanan hidrostatik adalah

[lateks] \ mulakan {align *}

P & = \ frac {w} {A} \\

& = \ frac {\ rho A zg} {A} \\

& = \ rho gz

\ end {align *} [/ lateks]

[pembahagi] matematik [/ pembahagi] [/ toggler]

Nilai [lateks] z [/ latex] adalah ketinggian yang diukur dari permukaan radial air ke arah pusat bumi .

Mengapa diukur secara radikal ke arah pusat bumi? Lihat bukti matematik yang saya berikan. Komponen [lateks] z [/ lateks] adalah komponen selari dengan graviti. Walaupun graviti mempunyai arah ke arah pusat bumi, begitu juga dengan nilai [lateks] z [/ latex].

Dari sini, anda seharusnya dapat menerima mengapa air laut dapat menutupi bumi yang tidak rata.

Ya, kerana pada dasarnya, permukaan air diukur dalam arah radial ke pusat bumi. Sekiranya anda mengira jarak ke pusat bumi, ketinggian permukaan air di bumi sfera tetap sama.

Ah tidak, itu sudah selesai. Sebenarnya saya tidak pernah melihat air melengkung

Ya, tidak pernah, kerana apa yang anda lihat adalah air dalam gelas, air di tab mandi, tasik, dan seumpamanya. Ini tidak cukup besar untuk menunjukkan paras air melengkung untuk mengikuti bentuk bumi sfera.

Baca juga: Virus korona sebenarnya menjadikan suasana sihat

Anda terjebak dengan definisi intuitif paras air, bahawa paras air mesti sentiasa mendatar. Kerana setiap hari itulah yang anda lihat.

Walaupun air tidak selalu berlaku.

Tengok ini:

Ini adalah air di kapal angkasa ISS ( Stesen Angkasa Antarabangsa ) - terdapat kesan graviti sifar . Perhatikan, air dalam keadaan stabil di sana tidak rata. Walaupun seperti yang anda lihat setiap hari, air sentiasa rata.

Oh ya, jika misalnya anda tidak mempercayai adanya ISS, kejadian serupa juga boleh dilakukan pada satah graviti sifar .

Fizik dapat menjelaskan mengapa air pada graviti sifar tidak terbentuk rata. Ya, kerana di tempat graviti sifar , berat air adalah sifar sehingga tidak ada tekanan hidrostatik di sana. Jadi air tidak perlu bersusah payah menyamakan ketinggian untuk mencapai tekanan hidrostatik yang sama.

Air selalu mengalir dari atas ke bawah, anda tahu, lalu bagaimana air tidak dapat tumpah di bumi bulat?

Soalan menarik.

Sebab utama, kerana air tertarik dengan kekuatan graviti. Sekiranya jawapan ini tidak memuaskan, teruskan membaca.

Nampaknya di sini kita perlu mengkaji semula mengenai definisi asas syarat di atas dan di bawah, untuk maklumat lebih lanjut. Naik dan bawah pada dasarnya adalah persepsi yang dibentuk oleh daya graviti. Oleh itu, istilah bawah mewakili arah daya graviti. Istilah teratas di kutub utara adalah sama dengan istilah bawah di kutub selatan.

Ini lebih lengkap,

Letakkan diri anda dengan tangan berjalan , tangan di bawah dan kaki di atas, kemudian tutup mata anda. Tanpa melihat sekeliling, anda akan dapat merasakan badan anda terbalik.

Kemudian, mari kita bermain lagi ke tempat graviti sifar lagi, tempat di mana anda sepertinya tidak mengalami kekuatan graviti. Tidak mengalami kekuatan graviti, persepsi anda terhadap konsep top-down menjadi kabur. Tidak ada perbezaan bagaimana perasaan anda ketika memusingkan badan anda (sambil menutup mata, oke).

Artinya, pada dasarnya bahagian atas-bawah dibentuk oleh persepsi daya graviti. Arah ke bawah berada pada arah yang sama dengan daya graviti.

Jadi, jika ditanya mengapa air tidak tumpah di bumi bulat ...

Mengikut sifat air yang mengalir dari atas ke bawah, ia akan mengalir ke bawah (menuju pusat bumi), melekat ke bumi dan tidak tumpah.

Ah, masih tidak masuk akal

Mungkin ini boleh menjadi tambahan untuk masuk akal .

Tonton video ini:

Baca juga: Fakta Menarik Tentang Hujan

Juruterbang membawa air ke dalam gelas, kemudian berpusing tanpa air tumpah dari kaca.

Apa yang berlaku ialah, juruterbang dan air di dalam gelas berputar sehingga mereka mengalami daya sentrifugal. Maksudnya adalah dia mendapat gaya. Kekuatan inilah yang memaksa air sehingga tidak tumpah.

Kita dapat menganalisisnya dengan apa yang berlaku di Bumi. Sekiranya air di dalam gelas mengalami daya sentrifugal, air di bumi mengalami daya graviti. Inilah yang menahan air sehingga tetap di gelas dan di bumi, tidak tumpah.

Catatan: jangan membuat kesilapan, saya tidak menganalisis putaran juruterbang dengan putaran bumi. Saya menganalisis daya sentrifugal juruterbang (air dalam gelas) dan daya graviti bumi untuk menunjukkan bahawa air tidak boleh jatuh.

Jangan mengelirukan ini,

Ini adalah kes yang berbeza.

Sebenarnya, jika tidak ada gravitasi, itulah yang akan terjadi pada air di bumi. Tetapi kerana bumi mempunyai daya gravitasi yang lebih besar daripada daya sentrifugal yang dirasakan oleh air, maka air tetap di bumi.

Sementara itu, dalam bola baseball, tidak ada kekuatan yang cukup besar untuk menahan air di dalam bola.

Tambahan…

Ini tidak ada hubungannya dengan air melengkung di permukaan bumi. Ini hanya sedikit ditambah untuk menunjukkan bahawa terdapat keadaan di mana air pegun tidak selalu rata.

Ini adalah contoh fenomena kohesi air yang lebih besar daripada lekatan dengan kaca, sehingga penumpukan air terbentuk.

Dalam keadaan ini, daya kohesi dapat mengimbangi daya dari tekanan hidrostatik bahagian membonjol air.

Air pada daun talas adalah sama. Kekuatan kohesi lebih besar daripada lekatan daun-daun pada air, jadi air cenderung membentuk butiran yang dibatasi oleh tegangan permukaan di atasnya.

Oleh itu, air yang selalu rata bukanlah ciri asas air, ada yang lebih asas. Untuk memahaminya, kita perlu merujuk kepada asasnya.

Harap jawapannya.

Sekiranya anda mempunyai keberatan, komen, pertanyaan, atau apa pun, sila kemukakan di ruangan komen.

KEMBALI KANDUNGAN

BAB # 2 GRAVITI TERUS

KEMASKINI:

Rangkaian kesalahpahaman mengenai bumi rata ini telah dihentikan. Kami telah menyusun perbincangan ini dengan cara yang lebih terstruktur, lebih lengkap, dan menyeluruh dalam bentuk buku yang bertajuk Membetulkan Kesalahpahaman Bumi yang Datar.

Untuk mendapatkan buku ini, sila klik di sini secara langsung.