4 Teknologi yang diilhamkan oleh alam semula jadi

Setelah 3.5 bilion tahun evolusi, alam semula jadi merupakan inovator paling maju dan berkuasa.

Melalui pemilihan semula jadi, alam telah dapat mencari penyelesaian kreatif untuk menyokong kehidupan di Bumi. Dengan memerhatikan dan mengkaji bentuk, tingkah laku, pergerakan, kemampuan menyesuaikan diri dan sebagainya, manusia mula mengembangkan teknologi baru dan mengoptimumkan yang ada.

Berikut adalah empat inovasi teknologi yang diilhamkan oleh alam semula jadi yang dapat menjadi penukar permainan di sejumlah bidang, termasuk robotik industri, pembuatan, penyelenggaraan, penyediaan penjagaan kesihatan, tenaga bersih, bahan binaan, dan bahkan lompatan manusia untuk bintang.

Tanpa gambaran makhluk hidup yang dapat terbang, sukar bagi manusia untuk membayangkan sesuatu yang disebut terbang.

Manusia menirunya dengan membuat sayap seperti burung, tetapi belum dapat membuat manusia terbang.

Oleh kerana teknologi terus maju, perkembangan teknologi di dalam pesawat semakin canggih ... tetapi harapan untuk dapat terbang secara bebas seperti burung masih menjadi impian penting dalam diri kita.

Penambahbaikan terus dilakukan, dan bentuk burung yang sesuai untuk manusia adalah pesawat seperti yang kita kenal sekarang.

Lengan robot adalah salah satu kejayaan terbesar abad ke-21.

Penemuan ini juga mendorong era automasi dalam teknologi industri.

Sebenarnya, permulaan pemodelan berbentuk tangan ini mengalami banyak cabaran, antara lain. Model ini diperbuat daripada bahagian tegar yang menghadkan pergerakan.

Ukuran lengan yang besar juga bermaksud bahawa pengguna mesti dilindungi dengan berhati-hati untuk mengelakkan perlanggaran.

Kemudian datanglah Pembantu Pengendalian Bionik yang meniru model batang gajah bukan sahaja menyelesaikan masalah ini tetapi juga membuka pelbagai peluang pembangunan.

Baca juga: Fakta Unik Tentang Gerakan: Relatif

Dengan cakera plastik dan menggunakan udara termampat untuk membengkok dengan cara apa pun seperti batang gajah dan teknologi FinGripper yang dapat digunakan untuk mengambil benda-benda yang lembut atau berbentuk aneh dan mengurangkan kesan buruk pada manusia.

Kecerdasan buatan adalah kecerdasan yang ditambahkan ke sistem yang dapat dikendalikan dalam konteks saintifik

Kecerdasan buatan ini berasal dari keinginan untuk meniru prestasi saraf otak manusia dan haiwan, yang kemudian disesuaikan dengan program komputer.

Dalam pengembangannya, penggunaan kecerdasan buatan tidak hanya terbatas pada aplikasi di bidang komputer, tetapi juga digunakan dalam bidang ekonomi, sains, perubatan, kejuruteraan dan ketenteraan, karena telah dibangun ke dalam beberapa aplikasi perisian komputer dan permainan video.

Rawatan kumbahan, atau rawatan air sisa domestik, adalah proses membuang bahan cemar dari air buangan dan sampah isi rumah, limpasan dan domestik.

Ini boleh merangkumi proses fizikal, kimia, dan biologi untuk membuang pencemaran fizikal, kimia dan biologi.

Hasil gambar untuk sampah

Pada awalnya, teknologi pengurusan sisa yang ada, berasal dari inspirasi kitaran ekosistem di alam yang mampu menguruskan sampah dan memulihkan keadaan semula jadi menjadi normal.

Rujukan

  • Teknologi dijangkakan oleh alam semula jadi
  • Teknologi yang diilhamkan oleh burung