7 Fungsi Protein untuk Badan

fungsi protein

Fungsi protein sangat bermanfaat untuk tubuh kita bermula dari peningkatan imuniti, dan menjaga tisu badan melalui pelbagai reaksi kimia.

Seperti yang kita ketahui, badan kita memerlukan pelbagai jenis pengambilan nutrien untuk menjalankan aktiviti seharian mereka. Salah satu pengambilan nutrien untuk tubuh adalah protein.

Sudah tentu, protein tidak asing lagi bagi kita. Walau bagaimanapun, ramai di antara kita masih tidak mengetahui faedah protein untuk badan kita. Oleh itu, kita akan membincangkan fungsi protein untuk badan dalam artikel ini.

Protein sangat penting kerana berfungsi untuk menggantikan sel dan tisu yang rosak. Bukan hanya itu, tetapi beberapa fungsi protein lain akan dijelaskan dengan lebih terperinci seperti berikut

1. Meningkatkan imuniti

fungsi protein imun

Protein berperanan dalam pembentukan imunoglobulin atau antibodi, yang berguna untuk melawan jangkitan. Dengan cara ini, kita dilindungi dari semua jenis benda asing yang menyebabkan penyakit, termasuk bakteria dan virus.

Apabila badan menghasilkan antibodi, apabila bakteria atau virus yang sama menyerang lagi pada waktu yang lain, sel-sel badan kita akan bertindak balas dengan cepat. Ini berlaku kerana badan mempunyai kekebalan terhadap penyakit yang pernah dijangkiti sebelumnya.

2. Pengangkutan dan penyimpanan nutrien

Protein adalah elemen utama dalam mengangkut nutrien dalam badan. Melalui aliran darah, protein mengangkut nutrien seperti vitamin, mineral, gula darah, kolesterol ke oksigen ke seluruh badan.

Baca juga: Teks Berita: Struktur, Elemen 5W + 1H, dan Contoh [LENGKAP]

Protein juga digunakan untuk menyimpan bahan tertentu, seperti ferritin . Ferritin adalah protein yang digabungkan dengan zat besi. Zat besi adalah bahan yang tersimpan di hati (hati).

Sekiranya tubuh manusia kekurangan zat besi, ferritin akan bertindak sebagai penyangga.

3. Mengekalkan keseimbangan asid dan alkali dalam badan

Protein adalah salah satu pengatur tahap keasidan cecair di dalam badan. Tahap keasidan diukur menggunakan skala pH.

Sebagai contoh, hemoglobin dalam darah juga mengikat asid dalam bahagian kecil, yang dapat mengekalkan tahap keasidan yang stabil dalam darah.

4. Membentuk struktur badan

Beberapa protein juga dapat membantu sel dan tisu dalam badan menjadi lebih kuat.

Protein yang berperanan dalam struktur badan kita adalah keratin, kolagen dan elastin. Protein ini berperanan dalam pembentukan kerangka struktur tertentu sehingga dapat dihubungkan.

Keratin terdapat pada kulit, rambut dan kuku. Kolagen adalah protein yang paling banyak terdapat dalam tubuh manusia dan menyokong struktur tulang, tendon, ligamen dan kulit yang sihat. Elastin dijumpai di rahim, paru-paru dan saluran darah.

5. Pembentukan hormon

Protein terlibat dalam pembentukan beberapa jenis hormon.

Bahan ini membantu tubuh mengawal fungsi badan yang melibatkan interaksi pelbagai organ. Insulin adalah bentuk protein lain yang mengatur gula darah.

Hormon dihasilkan dan dilepaskan oleh kelenjar endokrin, kemudian diangkut ke tisu atau organ sasaran melalui aliran darah.

6. Mempercepat tindak balas kimia dalam badan

fungsi protein kimia

Protein berperanan dalam proses pembentukan enzim. Enzim ini adalah protein yang dapat meningkatkan kadar tindak balas kimia di dalam badan.

Sebenarnya, sebilangan besar reaksi kimia di dalam badan kita tidak akan berjalan lancar tanpa enzim. Di samping itu, beberapa enzim berfungsi bersama dengan vitamin dan mineral.

Baca juga: Sejarah Pengakap Dunia dan Ringkasan Dunia [PENUH]

Sebagai contoh, satu enzim membantu mencerna protein, karbohidrat, dan lemak dari molekul besar hingga molekul yang lebih kecil, sementara enzim lain membantu pembentukan DNA.

7. Pemeliharaan tisu badan

Protein bertindak sebagai asas untuk pemeliharaan tisu badan manusia. Bukan hanya penyelenggaraan, tetapi juga pengembangan dan pembaikan tisu badan seperti kulit, mata, otot, rambut dan semua organ yang terbuat dari protein.

Oleh itu, kanak-kanak dan wanita hamil sangat disarankan untuk makan banyak makanan berprotein tinggi agar pertumbuhan dan janin mereka dapat berjalan dengan baik.


Itulah beberapa fungsi protein untuk kita. Ternyata protein sangat penting, ya!

Kita juga boleh mendapatkan protein ini dengan mudah seperti telur, ayam, gandum, udang, susu, beberapa sayur-sayuran dan banyak lagi.

Oleh itu, tetap sayangi tubuh anda, salah satunya adalah dengan makan makanan protein yang mencukupi.