Perbezaan antara mitosis dan meiosis - pembahagian sel

perbezaan antara mitosis dan meiosis

Perbezaan antara mitosis dan meiosis adalah bahawa mitosis menghasilkan sel anak yang sama dengan sel induk, sementara meiosis menghasilkan sel anak yang berbeza dari sel induk.

Pembahagian sel sangat penting untuk kelangsungan hidup semua makhluk hidup. Sel mengalami pembelahan kerana pertumbuhan, pembaikan dan pembiakan.

Pembahagian sel adalah proses apabila sel terbahagi kepada dua atau lebih. Sel yang dihasilkan adalah sel anak yang mempunyai autonomi sendiri.

Terdapat dua jenis pembahagian sel, iaitu mitosis dan meiosis. Mitosis menghasilkan sel anak yang dapat membahagi lagi, sementara meiosis tidak dapat membahagi lagi sehingga persenyawaan.

Berikut ini adalah penjelasan lengkap mengenai pembahagian mitosis dan meiotik.

Pembahagian Sel Mitotik

Pembahagian mitotik menghasilkan 2 sel anak yang serupa secara genetik. Dalam kes ini, kedua sel anak perempuan mempunyai susunan genetik yang sama dengan ibu bapa.

Bilangan kromosom sel anak perempuan adalah 2n atau disebut diploid. Sel diploid adalah sel yang kromosomnya dipasangkan (2n).

Hampir semua sel hidup melakukan proses mitosis yang sama, kecuali untuk prokariota kerana tidak mempunyai nukleus sebenar seperti bakteria, virus dan alga biru. Di samping itu, sel prokariotik tidak mempunyai membran sel nuklear dan mitokondria.

Sementara itu, mitosis memerlukan organel ini. Proses pembelahan mitosis berlaku di semua sel badan (somatik), kecuali sel seks (gamet). Pada tumbuhan, pembahagian mitotik berlaku pada tisu meristem, seperti hujung akar dan hujung batang tunas.

perbezaan antara mitosis dan meiosis

Mengubah Fasa Mitosis

Pembahagian mitotik berterusan yang terdiri daripada empat fasa pembahagian. Yaitu, prophase, metaphase, anaphase, dan telophase.

Namun, sebelum keempat fasa ini dimulakan, terdapat fasa awal atau interphase. Interfasa ini adalah persediaan untuk pembahagian.

 • Fasa Interfasa

Pada interphase, terdapat persiapan dan pengumpulan tenaga oleh sel untuk pembahagian untuk waktu yang sangat lama.

Semasa interphase, inti sel / inti sel dan inti putri (nukleoli) jelas kelihatan. Tahap interphase terbahagi kepada tiga, iaitu fasa jurang pertama, fasa sintesis, dan fasa jurang kedua.

 • Fasa Ramalan

Pada tahap profilase, terdapat perubahan pada inti dan sitoplasma. Dalam inti, benang kromatin menebal dan memendekkan untuk membentuk kromosom.

Setiap lengan kromosom, berganda membentuk dua kromatid (kromatid kembar) yang melekat pada sentromer.

Baca juga: Senarai Komoditi yang Diimport Dunia dan Negara Asalnya

Semasa profilase, nukleolus dan membran nuklear hilang. Menjelang akhir profilase, terbentuk gelendong (gelendong pembahagian yang terdiri daripada mikrotubulus dan protein).

Dengan akhir profil, kromosom berganda dan memanjang meletakkan diri mereka di satah khatulistiwa sel.

 • Fasa Metafasa

Setiap kinetochore di centromere disambungkan ke satu centrosome oleh benang gelendong.

Kemudian, pasangan kromatid bergerak ke pusat nukleus sel (satah khatulistiwa) dan membentuk plat metafasa.

 • Fasa Anafasa

Fasa pemisahan kromatid dari sentromer yang kemudian membentuk kromosom baru.

Setiap kromosom ditarik oleh benang gelendong ke tiang yang bertentangan. Jumlah kromosom yang menuju ke satu kutub akan sama dengan jumlah kromosom yang menuju ke kutub yang lain.

 • Fasa Telofasa

Pada fasa ini, kromosom berubah menjadi utas kromatin, membran nuklear dan nukleoli terbentuk kembali dan sitokinesis (pembelahan sitoplasma) terjadi, menghasilkan dua sel yang sama dengan sel asalnya.

Bahagian Meiosis

Pembahagian Meiotik hanya berlaku pada organ genital. Pembahagian Meiotik berfungsi untuk menghasilkan sel gamet (sel telur dan sel sperma). Pembahagian ini akan menghasilkan sel anak yang mempunyai separuh kromosom sel induk.

Pembahagian Meiotik menghasilkan 4 sel anak, masing-masing mempunyai separuh bilangan kromosom sel induk. Jumlah kromosom yang dimiliki oleh sel anak perempuan adalah n atau disebut haploid. Oleh itu, meiosis dikenali sebagai bahagian pengurangan.

perbezaan antara mitosis dan meiosis

Meiosis boleh dibahagikan kepada meiosis I dan meiosis II. Fasa terdiri daripada profilase I, metafasa I, anafase I, telofasa I, profilase II, metafasa II, anafase II, dan telofase II. Tahap dalam meiosis II (profilase II hingga telofase II) serupa dengan tahap mitosis. Inilah penjelasannya

1. Pembelahan I atau Meiosis I

Fasa kenabian I

Terbahagi kepada 5 sub-fasa, iaitu:

 1. Leptonema: Benang kromatin memendek dan menebal, dan dengan mudah menyerap pewarna dan membentuk kromosom menjalani pemeluwapan.

 2. Zigonema: Centromere terbelah dua dan bergerak ke arah kutub bertentangan dan kromosom homolog berpasangan antara satu sama lain (Synapses) .

 3. Pakinema: Penduaan kromosom berlaku.

 4. Diplonema: Kromosom homolog menjauh antara satu sama lain, lampiran berbentuk X berlaku yang disebut Chiasma dan merupakan lokasi Penyeberangan .

 5. Deacneesis : Benang gelendong terbentuk, dua sentriol mencapai kutub yang bertentangan, membran nuklear dan nukleus hilang.

Fasa Metafasa I

Pasangan kromosom homolog berbaris di kawasan khatulistiwa. Sentromer menuju ke tiang dan mengeluarkan benang gelendong.

Baca juga: Pasar Monopoli: Kekuatan, Kelemahan, Ciri dan Contoh [LENGKAP]

Fasa Anaphase I

Kromosom homolog terpisah dan bergerak ke kutub yang bertentangan. Benang gelendong dan keseluruhan isi sel memanjang ke arah tiang.

Fasa Telofasa I

Setiap kromosom homolog telah mencapai kutub sel yang bertentangan. Pada peringkat ini, sitokinesis dan interphase ringkas diikuti terus ke proses meiosis II.

2. Pembelahan II atau Meiosis II

Fasa-fasa dalam fasa meiotik II meliputi:

Tahap Tahap II

Sentrosom membentuk dua sentriol yang terletak di kutub bertentangan dan dihubungkan oleh benang gelendong.

Metafasa Fasa II

Tidak ada perpecahan. Kromosom berada di satah khatulistiwa, kromatid berada dalam kumpulan dua.

Fasa Anaphase II

Kromosom melekat pada kinetokore benang gelendong, kemudian ditarik oleh benang gelendong ke arah kutub yang berlawanan menyebabkan sentromer terbelah.

Fasa Telofase II

Kromatid berkumpul di kutub pembelahan dan berubah menjadi kromatin. Pada masa yang sama membran nuklear dan anak syarikat nuklear terbentuk semula, dan partisi pemisah menjadi lebih jelas, sehingga terjadi dua sel anak perempuan.

Pada manusia dan haiwan, meiosis berlaku di dalam gonad. Pada tumbuh-tumbuhan, meiosis berlaku pada aneter dan ovari dan mengakibatkan meiospora yang perlahan-lahan membezakan menjadi sel gamet juga.

Perbezaan antara mitosis dan meiosis

Penjelasan Sel Mitosis :

 1. Berlaku di sel somatik / sel badan.
 2. Menghasilkan 2 sel anak perempuan yang serupa dengan ibu bapa.
 3. Terdapat satu bahagian.
 4. Pembahagian pertama dengan pembahagian seterusnya diselingi dengan Fasa Interfasa.
 5. Bilangan kromosom sel anak perempuan adalah sama dengan induk dan mempunyai ciri yang sama dengan induk.
 6. Sel anak perempuan dapat membahagi lagi
 7. Boleh berlaku pada organisma muda, dewasa, atau tua.

Bahagian Meiosis :

 1. Berlaku di organ pembiakan.
 2. Menghasilkan 4 sel anak perempuan.
 3. Terdapat 2 bahagian, iaitu Meosis I atau Meiosis II
 4. Tidak ada Fasa Interfasa antara bahagian Meiosis I dan Meiosis II
 5. Bilangan kromosom dalam sel anak adalah separuh daripada bilangan kromosom sel induk.
 6. Sel anak tidak dapat dibahagi lagi.
 7. Berlaku pada organisma dewasa.

Oleh itu, penjelasan mengenai perbezaan pembahagian sel, baik Mitosis dan Meiosis, mungkin berguna dan mudah difahami.