Beauveria bassiana: Kulat yang memerangkap serangga yang kuat

Sekiranya kita menemui serangga mati yang tubuhnya mengeras dan seolah-olah ditutupi kapas, kemungkinan serangga itu dijerat oleh kulat patogen. Pada dasarnya, kulat adalah organisma yang memperoleh makanannya daripada organisma lain (heterotrof). Makanan kulat boleh berasal dari organisma mati (jamur saprobik) dan / atau organisma hidup. Kulat yang memperoleh makanan dari organisma hidup boleh bermanfaat atau berbahaya (parasit).

Sebilangan besar daripada kita akan menganggap bahawa kulat parasit adalah buruk. Namun, pada kenyataannya tidak semua kulat parasit itu buruk. Sebahagian daripadanya dapat memberi manfaat kepada manusia, seperti  Beauveria bassianaBeauveria bassiana  adalah fungsi memerangkap serangga yang kuat untuk mengawal perosak tanaman.

Beauveria bassiana  adalah kulat parasit pada serangga (fungus entomopathogenic) dengan jarak inang yang cukup luas. Kulat ini mampu menyerang serangga dengan pelbagai jenis pesanan seperti Lepidoptera, Homoptera, Hemiptera, Coleoptera. Namun, lebih efektif menyerang serangga dari urutan Coleoptera, iaitu kumbang. Kerana potensi  Beauveria bassiana yang baik  sebagai bioinsektisida, kulat ini telah lama dikembangkan sebagai agen kawalan biologi di sejumlah negara seperti Amerika. Beberapa syarikat asing seperti Mycotech Corp dan Troy BioSciences telah lama menghasilkan fungsi ini dalam skala industri.

Secara amnya, spora  Beauveria bassiana  banyak terdapat di dalam tanah. Apabila spora jamur melekat pada serangga inang yang sesuai dan keadaan persekitaran yang baik, spora jamur mula bercambah dan melepaskan hifa yang mampu menembusi kulit serangga. Kulat hyphae ini menghasilkan enzim yang dapat memusnahkan kulit serangga sehingga dapat masuk dan berkembang di dalam tubuh serangga. Di dalam badan serangga, jamur  Beauveria bassiana  akan mengeluarkan racun yang disebut  beauvericin yang menyebabkan badan serangga mengalami kelumpuhan. Lumpuh menyebabkan serangga kehilangan koordinasi sistem pergerakan mereka. Pada mulanya badan serangga bergerak secara tidak menentu, kemudian melemah dan secara beransur-ansur tidak bergerak sama sekali. Selepas beberapa hari, serangga itu akan lumpuh sepenuhnya dan akhirnya akan mati. Toksin yang dihasilkannya menyebabkan kerosakan tisu, terutama pada saluran pencernaan, otot, sistem saraf dan sistem pernafasan.

Baca juga: Misteri Kehilangan Bintang dan Kisah Pencemaran Cahaya Beauveria bassiana: Serangga yang kuat memerangkap kulat sebagai bioinsektisida

Setelah serangga tuan rumah mati,  Beauveria bassiana  akan mengeluarkan antibiotik yang disebut  OospereinOosperein dapat mengurangkan bilangan populasi bakteria di perut serangga sehingga  Beauveria bassiana  dapat berkembang lebih banyak di dalamnya. Selanjutnya, apabila seluruh badan serangga telah dikendalikan oleh  Beauveria bassiana  , hyphae dari jamur akan keluar dan menutupi tubuh serangga seperti serangga yang ditutupi kapas. Apabila  Beauveria bassiana  memasuki fasa pembiakan, kulat akan menghasilkan spora yang siap diedarkan ke persekitaran. Selanjutnya, spora  Beauveria bassiana  akan menjangkiti semula serangga tuan rumah.

Beauveria bassiana: Kulat yang memerangkap serangga yang kuat

Selain dikenal sebagai jamur penangkap serangga yang kuat, penggunaan  Beauveria bassiana  dianggap cukup selamat sebagai bioinsektisida kerana tidak menyebabkan penyakit pada manusia. Walau bagaimanapun, rangkaian Beauveria bassiana  yang  cukup luas menjadikan penggunaan  Beauveria bassiana  tidak digalakkan untuk tanaman yang proses pendebungaannya dibantu oleh serangga.


Artikel ini adalah penerbitan semula artikel LabSatu News