Mengapa Teleskop Dibangun di Atas Pergunungan, Bukan di Gurun Datar?

Sebenarnya, tidak semua teleskop dibina di atas gunung. Beberapa jenis teleskop dibangun di padang pasir, anda tahu, yaitu di Gurun Atacama, utara Chile.

Di tengah padang pasir, teleskop dengan berbagai panjang gelombang dibina, beberapa di antaranya adalah teleskop optik VLT ( Teleskop Sangat Besar ), teleskop inframerah ELT ( Teleskop Sangat Besar ) dan teleskop radio ALMA ( Atacama Large Millimeter Array ).

Teleskop ALMA

Sesungguhnya, kebanyakan teleskop dibina di atas gunung, misalnya di Mauna Kea, Hawaii yang berada pada ketinggian 4,205 meter.

Terdapat beberapa teleskop yang dibina termasuk TMT ( Thirty Meter Telescope ) yang kontroversial kerana bertentangan dengan kehendak aktivis persekitaran dan budaya tempatan.

Teleskop TMT Hawaii

Teleskop dengan diameter cakera terbesar pada masa ini, iaitu 500 meter, bernama FAST ( Lima ratus meter Aperture Spherical Telescope ), juga dibina di Lembah Guizhou, China yang tingginya 2.900 meter. Terdapat banyak lagi contoh teleskop yang 'diletakkan' di atas gunung.

Mengapa ada yang dibina di padang pasir yang rata, tetapi ada yang dibina di ketinggian tinggi?

Sekarang untuk membuatnya  lebih jelas, pertama-tama kita membincangkan apa itu teleskop.

Pada suatu masa dahulu, pada zaman dahulu hanya terdapat satu jenis teleskop, iaitu teleskop optik, yang mengumpulkan dan memusatkan cahaya yang dapat dilihat menggunakan pengetahuan optik untuk mengambil maklumat dari bintang yang jauh.

Pada mulanya, pemerhatian yang dibuat sangat sederhana, hanya menggunakan mata, maka sejak tahun 1880-an, plat fotografi dan filem mula digunakan.

Dan semuanya telah berubah sejak tahun 1932, ketika Karl Jansky, yang bekerja di Laboratorium Telefon Bell, menemui gelombang radio dari angkasa. Sejak itu penyelidikan astronomi tidak hanya menggunakan gelombang optik tetapi mula menembusi gelombang radio. Teleskop radio muncul, hingga sekarang.

Tentunya bukan hanya cahaya optik / gelombang optik dan gelombang radio, tetapi ada banyak gelombang 'ghaib' lain, bukan ? Sinar gamma, sinar-X, ultraviolet, inframerah, gelombang mikro dan milimeter.

Gelombang yang tidak dapat dilihat ini mempunyai panjang gelombang yang berbeza, dan semua ini dianggap sebagai gelombang elektromagnetik .

Bumi, tempat kita tinggal, selalu terdedah kepada gelombang elektromagnetik ini, yang datang dari arah mana pun di alam semesta.

Baca juga: Ahli Psikologi Woebot Hari Ini

Tetapi, kita tidak dapat merasakannya secara langsung melalui pancaindera kita, kita memerlukan teleskop untuk mengesannya. Satu-satunya objek luar angkasa yang dapat dirasakan oleh deria kita adalah kehangatan sinar matahari.

Macam mana boleh jadi?

Selain itu ombaknya "ajaib", kebanyakan dari mereka telah diserap oleh atmosfer bumi, sehingga tidak sampai ke permukaan tanah.

Sebagai contoh, jika anda ingin memerhatikan sinar-X atau sinar gamma, anda harus menerbangkan teleskop khas dan meletakkannya di luar Bumi. Tetapi tenang, gelombang cahaya yang boleh dilihat, gelombang radio, dan inframerah dapat diperhatikan dari tanah anyway .

Untuk mengoperasikan teleskop optik, kita memerlukan tempat di mana langit cerah dan persekitarannya bebas dari cahaya bandar. Itulah sebabnya pemerhatian teleskop optik sering dilakukan pada waktu malam (ya, ya, jika bintang-bintang tidak dapat dilihat pada siang hari, bagaimanapun, silau matahari, hehehe…).

Walaupun banyak teleskop telah dibuat pada pelbagai gelombang elektromagnet, teleskop optik terus memainkan peranan yang penting loh .

Kenapa?

Hasil gambar untuk spektrum elektromagnetik

Cuba perhatikan lokasi cahaya yang dapat dilihat di antara gelombang elektromagnetik lain, di tengah, bukan?

Di samping itu, bintang biasanya mengeluarkan hampir semua tenaga mereka dalam bentuk cahaya yang dapat dilihat.

Teleskop optik besar selalu dibina di atas gunung. Biar apa?

Mengurangkan pergolakan udara, alias gangguan atmosfera Bumi, kerana teleskop ini sangat sensitif terhadap pergolakan yang akibatnya dapat merosakkan ketajaman gambar.

Kuncinya adalah ini:  semakin tinggi teleskop, semakin sedikit gangguan suasana.

Kedudukan yang paling ideal untuk teleskop optik tentu saja berada di luar angkasa di mana tidak ada gangguan atmosfera, bukan ?

Hasil keputusan untuk teleskop ruang hubble

Itulah sebabnya  Teleskop Angkasa Hubble  berukuran 2.4 meter dipasang di sana, dan projek ini berjaya! Sudah tentu ini adalah projek yang sangat mahal, tetapi pelaburannya sangat, sangat berharga, bukan ...

Okey .. kembali ke komputer riba Earth ...

Di permukaan Bumi itu sendiri, tempatnya berbeza, bukan? Ada yang mengalami gangguan pergolakan atmosfera yang sangat besar, ada yang tenang.

Sekitar tahun 1960-an, para saintis di seluruh Bumi melakukan ujian serantau untuk menentukan tempat terbaik untuk membuat pemerhatian. Ini sangat penting, kerana teleskop sebelumnya dibina mengikut lokasi di mana para astronom berada, jadi ia kurang berkesan, bukan ? Kadang kala tapak bina bukanlah tempat yang tepat.

Baca juga: Pelbagai Acara Langit Menarik pada tahun 2019 (Lengkap)

Ahli astronomi menemui beberapa tempat yang ideal di mana gabungan langit cerah + lampu bandar bebas + gangguan atmosfera agak kecil.

Biasanya tempat seperti ini berada berhampiran khatulistiwa (antara 20 hingga 40 darjah lintang utara atau selatan), dan di puncak gunung yang tingginya lebih dari 3500 meter.

Sekiranya secara kebetulan gunung-gunung berada jauh dari pantai dan angin tidak begitu kuat (lembut), sekarang tentu lebih baik.

Beberapa lokasi dijumpai di hemisfera utara, misalnya di Amerika barat daya, pulau besar Hawaii dan La Palma di Kepulauan Canary.

Di benua Eropah? Hmm, ia tidak sesuai kerana cuaca mudah berubah setiap musim dan pencemaran cahaya kerana sudah berpenduduk padat, bukan ?

Bagaimana dengan di hemisfera selatan? Terdapat Gurun Atacama di utara Chile dan Karoo di selatan Afrika. Benua Australia juga merupakan tempat yang baik, sebab itulah balai cerap Siding Spring dibina di sana. Banyak pilihan yang baik jika anda ingin bangunkan optik teleskop.

Bagaimana dengan teleskop radio? Peranti yang digunakan tepat  bergantung juga pada peranti di optik teleskop. Apakah perkara paling penting ketika menentukan tempat terbaik untuk membina teleskop radio?  Bebas dari gangguan gelombang radio di sekitarnya, biasanya dari alat komunikasi yang digunakan oleh manusia.

Gurun yang jauh dari peradaban manusia adalah tempat terbaik untuk 'meletakkan' teleskop radio besar, contohnya teleskop radio ALMA di Gurun Atacama.

Di Australia terdapat teleskop radio Parkes sepanjang 64 meter yang terletak di kawasan luar bandar, kawasannya berbukit, dan iklimnya kering seperti padang pasir.

Keadaan ini secara berkesan menyekat teleskop dari gangguan radio dari alat elektronik lain yang digunakan oleh manusia.

Selain dari Bosscha Observatory, kami berdoa agar teleskop baru yang akan dibina di Kupang, NTT dapat direalisasikan tidak lama lagi ...

Balai Cerap Kupang

Rujukan :

  • Mengapa Uranus Terbalik? dan Soalan Lain Mengenai Alam Semesta  oleh Fred Watson (2007).